Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Anders Rousing 22/5-2016 LFM Dagsommerfugle
1½ time primært i Søholtskovs sydlige del søndag, gav følgende arter: 4.stk Rødlig perlemorsommerfugl i bunden af den store centrale rydning midt i skoven, samt 2.stk Rødlig først på vejen ned mod Svinekobbel. Ved Svinekobbel 2.stk Sortplette Bredpande, hanner, helt nyklækkede, ellers mange Levana, Aurora, og Skovrandøje på samme lokalitet.
Skrevet d. 23/5-2016

Emil Bjerregård 23/5-2016 LFM Dagsommerfugle
Har været lidt bagud med rapporterne de sidste dage, grundet eksamensperiode, så nu må jeg lige komme efter det igen.

19/5:

Tog med Magnus Vest Hebsgaard til Skibstrup ved Hornbæk Plantage, hvor Magnus tilfældigvis havde fundet en relativt stor sphagnummose op Krak-kort. Vi havde håbet der kunne være en lille rubi-bestand der, men desværre viste det sig at mosen var ganske uinteressant. Videre til Melby Overdrev, hvor vi dog desværre ankom meget sent på dagen. Flyvningen var begrænset men vi så da lidt rubi, malvae samt en cinxia-larve.

21/5:

Gadevang: 2 rubi i Nørresø og 1 rubi i Hjortesøle i ganske kedeligt vejr.

22/5:

Brugte søndagen på at køre mod syd, nærmere bestemt Falster. Her ville jeg besøge skovene på det østlige Falster, for at se hvordan det stod til med diverse bestande af Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne. Startede i Hovedskov, hvor jeg i alt så 12 euphrosyne på fordelt på de tre velkendte rydninger. Ikke meget synes jeg, og især én af rydningerne virkede fuldstændig ødelagt med tilgroning af rødgran. Forhåbentlig kan der nå at klække flere dyr den kommende uge, eller også er det bare et dårligt år for arten. For man må da ikke håbe på den også er ved at forsvinde her. Kørte videre nord på til Donnemosen i Mellemskoven, hvor euphrosyne (forhåbentlig...) stadig har en lille restbestand. Ingen euphrosyne sås trods optimalt vejr, og lokaliteten var der også groet voldsomt meget til i forhold til bare sidste år. Om den kommer på vingerne her i år, må desværre siges at være tvivlsomt. Kørte yderligere nord på, til Corselitze Østerskov, hvor jeg efter lang tids eftersøgning heldigvis fandt 2 euphrosyne, så her overlever arten da endnu. Sluttede dagen af ved Horreby Lyng ved 16-tiden. Havde håbet på at se rubi, men heller ikke denne gang lykkedes det at se arten, trods en god indsats og pænt vejr.

23/5:

Efter eksamen i Bioteknologi kunne jeg lige nå en kort rubi-runde i Gadevang. Startede i Spånelts Mose, men desværre var vejret mildest talt elendigt, hvilket gjorde det umuligt at finde rubi taget i betragtning af hvor lille bestanden er hér. Håbede på bedre held i Hjortesøle, hvor det da også lykkedes at se 2 rubi pga. en lille opklaring. Skyndte mig tilbage til Spånelts Mose igen, og denne gang lykkedes det at se én enkelt rubi. Dejligt, da det var den sidste kendte rubi-bestand i NEZ jeg manglede.
Skrevet d. 23/5-2016

Martin Bjerg 23/5-2016 LFM Dagsommerfugle
En dagstur til det lollandske gav 15 euphrosyne samt en enkelt silvicolus i Søholt samt samme sted enkelte levana og argiolus. Ellers ikke meget andet end min første pamphilus for året i Frejlev skov.
Skrevet d. 23/5-2016

Steffen Johansen 22/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
Melby Overdrev. 1 eftermiddags time. 2 gråbåndet bredpande (tages) - 4 dagpåfugleøje ( io)- 4 storplettet perlemorsommerfugl (lathonia) - 1 vejrandøje (megera) - 3 okkergul randøje (pamphilus) og 1 almindelig blåfugl (icarus)
Skrevet d. 22/5-2016

Svend Kaaber 22/5-2016 EJ Natsommerfugle
Trods de påfaldende få rapportører for tiden vil jeg gerne forsøge at få lidt mere gang i denne observationsside ved at stille spørgsmålet:yngler Bycteola asiatica overhovedet i Danmark? efter det første fund i 1963 - og derefter fortælle om mine egne observationer siden 1998.Det år fangede jeg min første asiatica i en lysfælde ved Rinkenæs ved Flensborg fjord i en periode med mange andre migrant-arter, samtidig med at den også viste sig i min lysfælde i Mols bjerge.I 2000 dukkede arten op igen på Djursland ved Skærsø skov, atter i en periodeode omkring 1.oktober med mange migrant-arter. I 2001 dukkede arten igen op, men på andre tidspunkter. De to første ved Strandkær i maj bar tydeligt præg at være overvintrede og sandsynligvis ikke trækkende eksemplarer, og 15.august dukkede et aldeles friskklækket eksemplar op igen i samme fælde og senere endnu et næsten nyklækket eksemplar op i en anden fælde i området. I 2002, 2003 OG 2004 stod mine fælder andre steder, men 30.oktober 2005 dumpede endnu et friskklækket eksemplar ned i min fælde ved Bogensø, som kun havde været operativ i et par måneder.Ud fra mit bedste skøn synes næsten alle disse fund fra 2001 til 2006 at være udtryk for en lille individfattig lokal bestand i området. Kan denne fortolkning accepteres? Jeg håber at der er andre ude i cyberspace, som har en mening om dette spørgsmål - og håber, at de giver sig til kende. Venlig hilsen Svend Kaaber.
Skrevet d. 22/5-2016

Jakob Arnholtz 18/5-2016 NWZ Dagsommerfugle
Eskebjerg Vesterlyng ca. 15 stk. armoricanus set og fotograferet i de sidste timer før sengetid. Altsammen til nattergalens triller. En helt igennem dejlig aften.
Skrevet d. 20/5-2016

Emil Bjerregård 18/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
Hornsherred i dag med Magnus Vest Hebsgaard:

Første stop var Kirkemosen i Ryegård Dyrehave ved Ejby. 5 Callophrys rubi blev spottet siddene i vegetationen i gråvejret. Videre til Ny Krogstrup Mose, hvor solen endelig dukkede en smule op. Vi havde desværre lidt problemer med at passere lagg-zonen, så da vi endelig var nået ind til mosen, skyede det naturligvis til. Dog så vi alligevel 4 rubi.

Herefter var planen at køre til Melby Overdrev. Uheldigvis viste det sig at vores buschauffør var lidt for glad for hans kaffe og cigaretter, hvilket ødelagde vores rejseplan fuldstændig. Vi blev så forsinkede, at Magnus måtte smutte, fordi han skulle ordne noget i København. Jeg måtte derfor fortsætte videre alene og gå hele vejen fra Melby Station til Melby Overdrev. Jeg fik dog min belønning i form af 5 tages og et par malvae. Fint.
Skrevet d. 18/5-2016

Jakob Arnholtz 13/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
To timer i Lyngby åmose, gav omkring 20-25 rubi. Dejligt at se arten så talrig. Til trods for varmen og solen, var dyrene samarbejdsvillige og jeg havde, som sædvanligt alt for mange billeder med hjem som skal redigeres.
Skrevet d. 18/5-2016

Emil Bjerregård 17/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
16/5:Trodsede stormen og satsede på Melby Overdrev, i håb om at se lidt tages. Desværre var det alt for koldt og blæsende, så hverken tages eller malvae sås, og jeg måtte nøjes med lidt rubi, phlaeas og lathonia i de få solhuller. Inde i Bølleljungen var der mere læ, hvilket gav >50 rubi som en opmuntring.17/5:Om formiddagen var der et par få solhuller, som jeg fik udnyttet i Lyngby Åmose der gav ca. 10 rubi. Melby Overdrev i overskyet, koldt og blæsende vejr senere gav 2 malvae og en rubi som blev fundet siddende i vegetationen.Godt nok et par kedelige dage. Prognoserne for de kommende dage, tyder jo heller ikke på det bliver meget bedre.
Skrevet d. 17/5-2016

Svend Kaaber 18/9-2009 EJ Natsommerfugle
En usandsynlig, men virkelig historie fra 2009, som bør fortælles mens tid er:

18.september 2009 var min kone og jeg på en eftermiddagstur ved Sletterhage i smukt sensommervejr for at nyde stedets smukke natur og følge admiralernes sydtræk mod Samsø.Der sås i alt syv arter dagsommerfugle, hvoraf de fleste var Guldhale-hunner, der fouragerede i de hvepse-gnavede æbler, gråpærer og gule mirabeller.Under en kaffepause spottede jeg en stor,lys fuglebidt noctuide i græsset, som jeg ikke umiddelbart kunne bestemme.Den kom med hjem, blev nålet og etiketteret og puttet i en sommerfuglekasse,sat til side og totalt glemt de følgende fem år. For et par dage side fandt jeg kassen frem fra sit skjulested og gav mig tid til at finde ud af artens identitet. Det viste sig at være en meget slidt Mythimna loreyi, en af vore sjældneste træksommerfugle, som vel kun giftfældesamlerne ved den jyske vestkyst sætter næsen op efter.Som beretningen viser kan arte ogå fanges på andre måde, hinsides fantasiens grænser. Så selv ´a lame duck' kan fange sommefugle, som burde være uopnåelige, men alligevel viser sig inden for rækkevidde på rette tid og sted. Svend Kaaber, 80 år, men stadig lige så interesseret som i 1947 hvor det hele begyndte.
Skrevet d. 17/5-2016

Anders Rousing 14/5-2016 LFM Dagsommerfugle
Var en tur i Søholt skoven 14-05 om eftermiddagen i gråvejr, regn og hagl. Ialt var der vel 5 minutters solskin, hvor der var sommerfugle som gik på vingerne, befandt mig i de minutter ved den "klassiske"gamle lokalitet i t-krydset, her gik 2.stk Rødlig Perlemorsommerfugl (hanner) på vingerne, plus mange Skovrandøje...ikke så ringe endda i betragtning af vejret.

Prøver en anden dag i bedre vejr, det kan måske se lovende ud for spredningen i fremtiden, at jeg konstaterede ikke færre en 5 nye træ-rydninger rundt i skoven.
Skrevet d. 16/5-2016

Emil Bjerregård 14/5-2016 LFM Dagsommerfugle
På trods af udsigt til halvdårligt vejr i går, tog Erik Steen Larsen, Magnus Vest Hebsgaard og undertegnede alligevel chancen og drønnede til Sydhavsøerne. Dagens første lokalitet blev Søholt Storskov. Da vi ankom til skoven var vi heldige med en lille opklaring, hvilket gav sol i få perioder. Det fik 5-6 Rødlig Perlemorsommerfugl, Boloria euphrosyne på vingerne. Ikke langt fra T-krydset er der skabt et ny rydning, hvor i hvert fald 2 euphrosyne holdt til, men desværre er rydningen allerede tilplantet med rødgran. Vi kørte videre til Rødbyhavn for at se Spættet Bredpande, Pyrgus malvae, som er fundet så sent som i 2012 og endda i antal året før. Vi så desværre ingen, og lokaliteten virkede da også meget tilgroet. Vejret var dog ikke lige det bedste. Videre til Falster, hvor vi først besøgte Horreby Lyng. Vi havde håbet på at se Sydhavsøernes eneste bestand af Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi, men vejret tillod det desværre ikke. Heller ikke i Corselitze Hovedskov tillod vejret flyvning af euphrosyne, men her nåede vi dog også kun at lede i én af de tre velkendte rydninger for arten. Vi sluttede af om aften ved Ulvshale på Møn, hvor vejret faktisk blev bedre og solen kom frem. Spættet Bredpande, Pyrgus malvae (som vi kom efter) viste sig dog ikke. Ikke nogen særlig vellykket tur...
Skrevet d. 15/5-2016

Emil Bjerregård 13/5-2016 NWZ Dagsommerfugle
Tog i dag til Store Bøgeskov nord for Ringsted sammen med Magnus Vest Hebsgaard, for at se om Rødlig Perlemorsommerfugl, B. euphrosyne også var startet her, ligesom i Søholt Storskov på Lolland, hvor arten blev meldt fra i går. Vi så i alt 7 eksemplarer i den centrale del af skoven, ved det kendte flyvested. Skønt. Og nu ser det ud til at blive møgvejr den næste uges tid...
Skrevet d. 13/5-2016

Christian Videnkjær 12/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
Dagens højdepunkt blev en A. levana på matriklen i Kokkedal - første gang jeg har observeret den i haven.

Sidste år blev en C. argiolus spottet i Tivoli mellem de cyklende chokolade-postbude og baljerne og i lørdags d. 7. maj blev 3 stykker set i Zoologisk Have. Hvor i hovedstaden mon den lille skovblåfugl dukker op til næste år - måske til 1. maj-møde i Fælledparken!
Skrevet d. 13/5-2016

Magnus Vest Hebsgaard 12/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
Gribskov i dag: Startede i Maglemose med 13 komplet hyperaktive Callophrys rubi i den sydlige del af mosen - senere stødte Emil til og så yderligere 2. Vi tog derefter videre til Vandmosen, hvor det blev til 2 rubi - derudover 1 rubi i nabomosen Lille Gribsø.

Jacob: Der er skam allerede meldt armoricanus fra 4 dage i år - den første blev set d. 7/5 i Horsedalen (Ulstrup) af Lars Andersen :)
Skrevet d. 12/5-2016

Martin Bjerg 12/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
En lille omvej på vej hjem gav årets første megera ved Sonnerup Skov og en håndfuld malvae og ligeledes lathonia på Melby.
Skrevet d. 12/5-2016

Jakob Arnholtz 11/5-2016 Dagsommerfugle
En eftermiddagstur til Eskebjerg vesterlyng gav som forventet en del citronsommerfugle og dagpåfugleøjer, 2-3 phleas, en skovblåfugl og en napi, men desværre stadig ikke nogen

armoricanus, selv om jeg så de fleste af dens tilholdssteder på lyngen.

Hvem bliver den første til at melde det lille dyr?
Skrevet d. 12/5-2016

Emil Bjerregård 11/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
For at se lidt andet end rubi (som efterhånden begynder at være en anelse trættende...)tog Magnus og jeg en tur på Melby Overdrev efter arbejde/skole, med fokus på optælling af Spættet Bredpande, P. malvae samt eftersøgning af årets første Gråbåndet Bredpande, E. tages. Tages så vi ingen af på trods af at der er meldt et enkelt dyr fra Jylland d. 8/5. Derimod optalte vi hele 15 malvae inden for bare én time. Alle dyrene blev set i den sydøstlige ende omkring brandbæltet. Vi var meget grundige med ikke at tælle gengangere, så 15 eksemplarer er altså bare et absolut minimumstal. Personligt har jeg aldrig set arten så talrigt herude før, i de 5-6 år jeg har fulgt den herude, og Magnus (som er lokal) har ikke set den i dette antal på Melby Overdrev siden 2011. Dejligt at man i disse mørke tider bare en gang i mellem kan finde en succeshistorie eller to frem. Udover de mange malvae sås 8 lathonia, 12 rubi, 1 phlaeas, 1 argiolus samt lidt io, rhamni, napi osv.
Skrevet d. 12/5-2016

Magnus Vest Hebsgaard 10/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
9/5:

Måtte lige på en rubi-runde efter arbejde. Startede i Allerød Sortemose, med 6 rubi på en halv time. Tog derefter videre til Hovmose i Gadevang, hvor endnu en rubi sås. Ligesom Emil, har jeg både i 2014 og 2015 forgæves eftersøgt arten på denne lokalitet, så ganske fint at det endelig lykkedes. I de to andre Gadevang-moser, Hjortesøle og Nørresø, sås henholdsvis 15 og 2 rubi. I Heatherhill blev det til 35 rubi og en tosset hundelufter, og på Melby Overdrev, hvor jeg sluttede af om aftenen, sås 12 rubi og 4 malvae.10/5:

Tog lige en lille rundtur i Fredensborg-Helsingør med Emil, desværre med en del forsinkelse grundet problemer fra både Lokalbanens toge og (især) S-tog-banerne, som havde været udsat for to "uheld" indenfor den samme halve time. Vi nåede derfor først til Uglesø Mose i Danstrup Hegn (dagens første lokalitet, bortset fra Allerød Sortemose, som Emil forgæves havde gennemledt for rubi lidt tidligere) ved 14-tiden. I tidligere år har der været rubi i antal når vi optalte bestanden i mosen, men ikke i dag, hvor 0 sås. Trods forrygende vejr. Det samme gjorde sig gældende da vi var der for 5 dage siden. Arten har nu fløjet rimeligt talrigt på de koldeste moselokaliteter i Nordsjælland i i hvert fald en uge. Uglesø Mose virker både varmere og tørrere end så mange andre fattigkærslokaliteter for arten i nærheden, så det er svært ikke at tænke sit om bestandens tilstand...

Efter Uglesø Mose fortsatte vi lidt nordpå i Danstrup Hegn til Store Torpens Mose, hvor jeg sidste år genfandt rubi efter at den ikke var set der i 18 år. Det lykkedes relativt hurtigt at finde et enkelt eks., hvorefter vi fortsatte til Tinkerup Mose i udkanten af Gurre Vang, hvor ca. 35 rubi sås. Derefter cyklede vi videre til et lille overgangsfattigkær ved Øerne, øst for Horserød Hegn. Ingen rubi sås trods mosens pæne mængder Tranebær, men det var nu heller ikke overraskende, eftersom den ikke var kendt derfra i forvejen. Vi prøvede derfor i stedet lykken på en hængesæk ved Nygård (hvor rubi ligeledes heller ikke er fundet tidligere), desværre igen uden held. Nabomosen, en stor og flot, åben hængesæk lige ved siden af, kunne vi desværre ikke bevæge os ud på, da lagg-zonen er for bred og dyb til at den er mulig at forcere.
Skrevet d. 10/5-2016

Emil Bjerregård 9/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
Tusind tak for din bemærkning John. Om en måneds tid færdiggører jeg min HTX-uddannelse, hvilket betyder jeg kan se frem til et sabatår, hvor jeg absolut INTET andet behøver foretage mig. Det er jo glædeligt, så vi må se hvad jeg får ud af det.Her til formiddag havde jeg lige et par fritimer, så jeg ville lige gøre lidt mere ud af rubi i Gribskov, end de par gange jeg i sidste uge så arten i Hjortesøle. Første stop blev Nørresø i Gadevang, hvor rubi omsider havde påbegyndt flyvningen. I løbet af ganske få minutter sås 4 eksemplarer, men da jeg i dag var under voldsomt tidspres måtte jeg hurtigt videre, så mon ikke der har været en del flere på lokaliteten. Dejligt den holder ud her, selvom der ikke er mange mere... Herfra kørte jeg til Hovmose (som også ligger i Gadevang), hvor jeg sidste år ledte forgæves et par gange efter arten og egentlig havde jeg afskrevet arten herfra. Men det lykkedes mindsandten i dag at finde et enkelt eksemplarer af rubi. Fint at få den herfra. Turen gik efterfølgende til Hjortesøle lige i nærheden, hvor 5 rubi sås på en kort runde i mosen.

Senere på dagen efter skole, tog jeg toget til Mårum for at besøge den nordlige del af Gribskov. Jeg startede i Buresø, hvor rubi blev set så sent som i 1999. Desværre lykkedes det mig ikke at genfinde arten, så arten er vidst desværre forsvundet herfra. Sørgeligt. Videre til Maglemosen, hvor jeg har gået forgæves efter rubi i både 2014 og 2015, men endelig lykkedes det så i dag at få den herfra, da jeg så mindst 6 rubi.
Skrevet d. 9/5-2016

John Faldborg 9/5-2016 Dagsommerfugle
..godt gået Emil og Magnus. Keep on keepin´ on, der er få af Jeres slags, ;-)
Skrevet d. 9/5-2016

Emil Bjerregård 8/5-2016 NWZ Dagsommerfugle
Tak Svend for din kommentar. Jeg er helt enig i din bemærkning, og vi gør da naturligvis hvad vi kan. Mht. Gammelmosen i Vangede, besøgte vi netop denne lokalitet i går og så da også et par rubi, hvilket jeg også har skrevet i turrapporten for i går. Selvom optilete blev fundet så sent som i 1997, ser det desværre ud til at arten være forsvundet fra lokaliteten, eftersom flere entomologer eftersøgte arten i årene omkring år 2000 efter den forsvandt.

I dag valgte Magnus og jeg at forsøge at se rubi på Vestsjælland, hvor ingen af os tidligere havde set arten. Vi tog derfor tidligt om morgen færgen fra Hundested til Rørvig, for derfra at cykle til Korshage. Her har arten sin måske "bedste" bestand på Vestsjælland. Ligesom artens andre få bestande på Vestsjælland forekommer arten fåtalligt på stederne, men netop ved Korshage bliver rubi dog jævnligt observeret hvert år. Vi kæmpede lidt med at finde flyvestedet for arten, men vi endte dog alligevel med at opspore i alt 4 rubi.

Fra Korshage cyklede vi til Nykøbing Sjælland, hvor vi tog toget videre til Asnæs. Planen var her at forsøge at se rubi ved Jyderup Lyng. Peter Carlsen der har sommerhus i området, har jævntligt meldt rubi de senere år (dog fåtalligt), fra sin sommerhusgrund. Til vores fornøjelse havde vi gennem telefonkorrespondance med Peter tidligere på dagen, fået tilladelse til at gå ind på grunden, hvilket vi virkelig satte stor pris på. Tak for det Peter! Det viste sig da også at turen til Jyderup Lyng ikke var helt forgæves, da det lykkedes os at finde en enkelt rubi. Virkelig et skønt sted, så det er svært ikke at være misundelig over at Peter har sommerhus et så fint sted. Efter besøget på sommerhusgrunden, gik vi en tur ude på selve strandoverdrevet ved kysten. Vi ledte en del efter malvae som stadig findes herude, men vi så desværre ingen. Det er nok også lige tidligt nok, selvom de første dyr er ved at dukke op rundt omkring i Danmark.

Vi sluttede dagen af ved Gudmindrup Lyng, hvor rubi endnu har en meget lille bestand, som hænger i en tynd tråd. Desværre var det blevet ret sent på dagen da vi ankom til Gudmindrup Lyng, så vi så desværre ingen rubi. Altså så vi kun rubi 2 steder i dag, men taget i betragtning af hvor fåtallig arten er på sine sidste lokaliteter på Vestsjælland, var vi nu godt tilfredse. Også rart at turen ikke havde været helt forgæves, når nu vi var taget hele vejen til Vestsjælland og brugt en masse penge (og især tid) på offentlig transport. Til gengæld kunne vi så prale over at årets første 12-timerstur, havde fundet sted. Udover rubi'erne sås mange rhamni, rapae, napi, cardamines, atalanta, io, urticae, aegeria m.fl.
Skrevet d. 8/5-2016

Svend Kaaber 8/5-2016 EJ Dagsommerfugle
Tak til Emil Bjerregaard og Magnus Hebsgaard for dagsommerfuglerapporterne fra Det østlige Danmark, so gør det muligt for os andre gamle at følge med i, hvordanarterne klarersig på de gamle kendte steder.Jeg kunne blot ønske, at I deler denne viden med de lokale miljøforvaltninger, fordi højmoser som NATURA 2000-habitater er bevaringspligtige, hvor det offentlige er forpligtet til at sikre deres oprindelige tilstand. Den første danske fredning angik således den lille højmose, GAMMELMOSEN ved Vangede, som Frederik den Sjette fredede o.1812 for at sikre rigets tørveproduktion. Mosen er mig bekendt aldrig blevet besøgt af samlere og burde være et besøg værd. God jagt og lad os høre om hvad den gemmer efter så mange års glemsel. Svend Kaaber fra Aarhus V.s
Skrevet d. 8/5-2016

Emil Bjerregård 7/5-2016 NEZ Dagsommerfugle
I dag tog Magnus Vest Hebsgaard og jeg endnu et rubi-raid i NEZ. Selvom der de sidste par dage er meldt de første armoricanus og malvae, har vi været enige om det bedre kan betale sig at få 'overstået' rubi, nu hvor flyvningen for denne art (endelig)er kommet ordentlig i gang, i modsætningen til de to nævnte bredpander.Planen var at se arten i diverse moser omkring Fredensborg, for derfra at fortsætte til Storkøbenhavn og køre en "opsamling" på de lokaliteter vi mangler fra i år og eftersøge arten på gammelkendte lokaliteter. Derfor blev dagens første lokalitet Uglesø Mose. Selvom vejret var perfekt så vi ikke en eneste rubi. Noget tyder på at arten starter meget sent her, på linje med f.eks. Allerød Sortemose og Ny Krogstrup Mose (jeg har dog set arten d. 26/4 på lokaliteten for nogle år siden). Ud fra dette lidt triste besøg, fandt vi det sandsynligt, at det næppe kunne betale sig at tjekke Store Torpensmose og Tinkerup Mose, selvom disse rubi-bestande ligger meget tæt på Uglesø Mose. Bestanden i Store Torpensmose er uhyggelige lille, og vi besøgte jo netop Tinkerup Mose i torsdags med forgæves resultat. Derfor tog vi direkte fra Uglesø Mose og syd på, for at spare tid.

Den første lokalitet i Storkøbenhavn vi besøgte var Gammelmosen i Vangede. Udover tusindevis af møgirriterende stikmyg der gør sit til at ødelægge ens dag, havde vi heldigvis hér et mere vellykket ophold end i Uglesø Mose, da vi efter en del anstrengelser fandt 2 rubi. Det er nærmest et mirakel at der stadig findes rubi på lokaliteten, eftersom mosen er fuldstændig ødelagt at tilgroning af større træer, hvilket da også tog livet af optilete i 1997. Det er desværre nok også kun et spørgsmål om tid før det er rubi's tur til at forsvinde herfra.

Fra Gammelmosen kørte vi nord på til Lyngby Åmose hvor vi på en kort, men grundig optælling, nåede 45+ rubi. Fra Lyngby Åmose cyklede vi til Malmmosen ved Holte, og her var der også kommet noget bedre gang i rubi end da jeg sidst var der for 5 dage siden, i form af 20-25 dyr. Dagens sidste lokalitet blev Kattehale Mose ved Allerød. Her ledte vi begge (på hver vores eftersøgning) forgæves efter rubi i 2015. Arten er sidst set i mosen i 2008 af Martin Bjerg, og heller ikke i dag blev dagen, hvor det lykkedes os at genfinde arten.
Skrevet d. 7/5-2016

Jan Petersen 7/5-2016 Meddelelse
Hej!I april var jeg på en ferietur til solkysten og fik et par hunner af Harlekinsvalehalen Zerynthia rumina til at lægge æg på Aristolochia baetica. Jeg tog en bunke planter med hjem, men de er ikke begyndt at regenerere endnu, så jeg er ved at løbe tør for foderplante til ca 100 larver i L2/L3. Har snakket med botanisk have i KBH, men de har smidt deres ellers meget invasive Aristolochia clematitis planter ud da de renoverede deres bede og ydermere må de ikke give planter til almenheden....Derfor tænkte jeg at der måske er nogen i det Københavnske der har nogle skud og/eller pottede planter der kan hjælpe mig med at få forpuppet disse larver??? Vi kan evt finde ud af nogle pupper i bytte for lån af foderplante?Hvis du kan hjælpe, venligst kontakt mig på pbftc2003 at yahoo dot com eller en SMS til 0046 700375242, så kan jeg evt ringe op. På forhånd tak.Mvh,Jan Petersen

Malmö
Skrevet d. 7/5-2016

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste