Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Klaus Hermansen 18/9-2018 NWZ Dagsommerfugle
NWZ 18.9.2018Først besøgte jeg nogle armoricanus-lokaliteter på Røsnæs, hvor jeg fandt armoricanus i mindre mængde, der var sikkert flere, men det blæste ekstremt meget.Derpå valgte jeg Vesterlyng, hvor vinden ikke var så kraftig, her fløj armoricanus fint rundt i meget friske udgaver.Dejligt, at det varme vejr kan give ekstra generationer her sent på året.Desuden set Citronsommerfugl, Admiral, Skovrandøje, Vejrandøje, Lille Ildfugl, Alm. Blåfugl, mange kålsommerfugle, Storplettet Perlemorsommerfugl m.v.


Skrevet d. 19/9-2018

Allan Born Clausen 17/9-2018 LFM Dagsommerfugle
På familiebesøg midt i Hannenov skov ved Nyby i weekenden. I går d. 16 måtte jeg lige tjekke det lokale mirabeltræ i baghaven hvor der ligger godt med overmodne mirabeller. Skræpperne står tæt foran, og her sad i solen ikke mindre en 10 Det hvide C, 6 admiraler og 8 skovrandøjer. En enkelt Dagpåfugleøje flagrede også lige forbi i solen. Dejlig oplevelse, og sæsonen er da vist ikke forbi endnu.
Skrevet d. 17/9-2018

Martin Bjerg 16/9-2018 NEZ Dagsommerfugle
En lille formiddagstur langs Liseleje Plantage gav 5 semele, 2 megera, 3 aegeria, 3 icarushanner og en enkelt rapae.
Skrevet d. 16/9-2018

Klaus Hermansen 16/9-2018 SZ Dagsommerfugle
Magleby Skov d.d.1 Vejrandrandøje, Lasiommata megera, han. Ny art for skoven.Desuden set Admiral og Skovrandøje.


Skrevet d. 16/9-2018

Per Stadel Nielsen 14/9-2018 Meddelelse
Vi har modtaget nedenstående meddelelse, som hermed viderebringes:

Dear All,
If anyone is interested in helping to fund our research into the moths of Albania, or even have a new species of moth named after them, please take a look at our crowd-funding page that I have just this moment set up.
www.justgiving.com/crowdfunding/colin-plant?utm_term=Vn8EJDJqq
This remains "live" until January.
Even if you can't contribute yourself, I would appreciate it if you could e-mail this link to everyone you know with an interest in biodiversity research - every little helps. The various trips so far undertaken have all been funded from my own pocket - which is now showing signs of becoming empty!
Many thanks,
Colin
**************
Colin Plant Associates (UK)
Consultant Entomologists
14 West Road
Bishops Stortford
Hertfordshire
CM23 3QP
England
Skrevet d. 14/9-2018

Steffen Johansen 7/9-2018 NEZ Dagsommerfugle
Auderød Skov 06.09.2018. For god ordens skyld så var det aegeria 3.generation
Skrevet d. 7/9-2018

Steffen Johansen 6/9-2018 NEZ Dagsommerfugle
Auderød skov.Fra kl.13 til 15. Yes !! så lykkedes det endelig , så 2 hvid admiral ( camilla) 2.generation i naturen. Klækkede arten 9. september 1987 med forlænget lystid og 25 graders varme. Som sidegevinst sås 8 skovrandøje(aegeria) 2. generation, som jeg klækkede i september 1978 formen infranigrans, der dog vitker noget mørkere end de dyr der flyver nu. Se Lepidoptera bd.III,7 1979


Skrevet d. 6/9-2018

kurt vangskjr 3/9-2018 NEZ Dagsommerfugle
Ikke mange sommerfugle. et par admiraler i går på sommerfuglebusk. ellers kun 3 gange kål. Det bedste ved denne sommer er, at efter tørken har jeg ikke set en eneste dræbersnegl - HURRA.
Skrevet d. 3/9-2018

Per Stadel Nielsen 2/9-2018 NWZ Dagsommerfugle
Efter hele sensommeren at have undret mig over komplet fravær af admiraler, Vanessa atalanta på nedfaldne mirabeller, så blev jeg i morges ganske overrasket over, at der pludselig var hele 6 admiraler i gang med at mæske sig med lækre, gærede nedfaldne mirabeller her i Vollerup. Og forleden aften var der et individ på lyset.

Er der nogen, der har set oversomrende admiraler? Fx siddende i udhuse, bag døre indendørs osv.

Det er i hvert fald lidt mystisk, hvorfor arten pludselig dukker på den måde.

Ellers flyver der mange fine 3. generations skovrandøje P. aegeria, som er meget mørke med ganske små gullige pletter. Derudover en enkelt guldhale T. betulae.
Skrevet d. 2/9-2018

Per Stadel Nielsen 29/8-2018 NEZ Meddelelse
Selvom det ikke er sommerfugle, så bringer vi alligevel denne besked:

Næsehornsbillelarver

Jeg har 3 spande med delvis omsat flis og måske lidt hestemøg i. Heri lever nogle smukke gule 4-5 cm lange larver, som jeg mener må være næsehornsbillelarver. Jeg vil gerne give dem bort hvis nogen vil passe dem og se dem blive til biller, måske et skoleprojekt. Kan jeres forening styre mig videre til en aftager?

Med venlig hilsen,

Frans Christensen, Absalonsvej 28, 3300 Frederiksværk.

Tlf. 30420325, Frans.christensen28@gmail.com
Skrevet d. 29/8-2018

Thomas Mller 28/8-2018 NWZ Dagsommerfugle
Endelig blev det min tur: en Duehale på sommerfuglebusken i gården i Rørvig. Fantastisk sommerfugl! Senere kom der endda også et c-album. Så er man jo helt overvældet..

Tænker ellers at det som omtalt af nogle meget vel kan være nektarmangel, der nu giver sig udslag i en meget sommerfuglefattig sensommer..?
Skrevet d. 28/8-2018

Jrgen Krogh 26/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Opfattelsen af denne sensommer 2018 som uhyre sommerfuglefattig fik jeg bekræftet i Ryegård Dyrehave, mellem Roskilde og Holbæk. Skønt jeg søgte grundigt i halvanden time blev det blot til 5 (helt almindelige) arter, hvoraf takvingerne - atalanta og aegeria - kun i sølle eet individ af hver. I normale år plejer jeg på lokaliteten at se omkring dobbelt så mange arter på denne tud i august, men jeg bør nok nærmere sammenligne med sent i september andre år ....
Skrevet d. 26/8-2018

Peder Skou 22/8-2018 F Dagsommerfugle
Med hensyn til paphia, - kejserkåben - så havde jeg en flyvende rundt i haven ved den stadigt lidt blomstrende sommerfuglebusk i onsdags d. 22. august. Den virkede i flugten vældig livskraftig på pæn, og jeg tænkte faktisk "2. generation", men da den så satte sig på en blomst, så viste det sig at dens vinger var voldsomt slidte. Så den var i hvert fald ikke en 2. generation.
Skrevet d. 26/8-2018

Jrgen Verner Hansen 22/8-2018 SZ Dagsommerfugle
Kan det tænkes, at kejserkåben i år har frembragt en 2. generation? Jeg så en den 22.8. i Purlunden mellem Strøby Egede og Vallø Slot på et sted, hvor der hvert år er kejserkåber, men jeg blev unægtelig lidt overrasket, da jeg troede, de for længst var forbi. Kan det være en sent klækket efternøler?

På Bugbase er der et hul i obs mellem 3.8. og så min 22.8. Er der ingen, der kan udfylde det hul? Jeg er stensikker på, at det var en kejserkåbe, en hun, ikke en lathonia. Umiddelbart virkede den ikke gammel og slidt, men den satte sig desværre ikke til nærmere undersøgelse, den forsvandt og kom ikke igen. Det var sidst på eftermiddagen.

På fugle og natur fandt jeg en diskussion af problemet med sene kejserkåber, men den er fra 2006, så jeg blev ikke meget klogere. Det her år er jo ekstremt.

https://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=1&MessageID=52599&ForumID=11
Skrevet d. 25/8-2018

Jrgen Krogh 25/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Jeg har været ude af landet en måned og det ER virkelig slående hvor sommerfuglefattigt der er blevet. På sommerfuglebuskene i nabolaget i Roskilde har jeg den seneste uge ikke set andet end ganske få kålsommerfugle. I dag i Boserup Skov blev det dog trods alt til en lille håndfuld atalanta på mirabeller, en dugfrisk og flammende orange c-album samt napi og aegeria.
Skrevet d. 25/8-2018

Erik Steen Larsen 25/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Den tidligste 2G camilla jeg kan finde i bugbase er fra 6. september - men typisk er de set i anden halvdel af september. Jeg tænker det kan nås endnu.
Skrevet d. 25/8-2018

Thomas Mller 25/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hvad bestemmer om f.eks. camilla sætter en 2. generation i verden?

Onsdag var jeg en tur i Kongelunden og den nære omegn og så ikke andet end 'kål', et par aegeria og nogle få pamphilus. Ikke en camilla, ikke en takvinge..

Jeg ville have troet, at den omstændighed at sommeren og flyvetiden for mange arter var startet næsten en måned før normalt ville betyde, at camilla og andre, der er kendt for at sætte en 2. generation i verden i gode, lange somre, selvfølgeligt ville have lavet en ganske tidlig 2. generation i år. Men nej..

Hvad der startede som og tegnede til at blive en forrygende sommerfugle/insektsommer forekommer at være endt i noget, der er værre end et normalt år. Stort set ingen af de sædvanligvis talrige store takvinger og i det hele taget ikke meget at skrive hjem om.

Varede tørken ganske enkelt for længe? Døde larverne? Eller hvad skete der? Bliver interessant at se, hvordan det kommer til at se ud til næste sommer..?
Skrevet d. 25/8-2018

Emil Bjerregrd 24/8-2018 SZ Dagsommerfugle
...nå ja, og så glemte jeg også 1 stk. stellatarum ved Sigerslev syd for Holtug (SZ) d. 22/8, som vel også bør nævnes.
Skrevet d. 24/8-2018

Emil Bjerregrd 24/8-2018 Dagsommerfugle
Har lidt travlt for tiden med at få sovet, artikelskrivning og en større sommerfugle-afrapportering, så har ikke været så meget ude den sidste uge, bortset fra en rundtur i Gribskov for at kigge fattigkærplanter. Men nu hvor vejret har været flot de sidste par dage, måtte jeg ud:

22/8: SZ

Valgte at køre til Stevns, inden bestyrelsesmødet, i håb om der var lidt træk i luften. Startede ved Klippinge, hvor der for et par år siden lå en god kløvermark, som der var enkelte hyale på dengang. Desværre var der ikke meget rødkløver tilbage på denne mark, så ikke ret meget her fra. Fandt dog en meget stor lucernemark i nærheden, som dog lige var blevet slået.

Kørte videre mod Søholm og Gjorslev, for at se om der skulle være kommet lucernemarker igen her, som der jo var for nogle få år siden. Men desværre ingen marker at melde om fra dette område.

Tog derfor videre til Holtug Kridtbrud. Smukt sted, men ikke mange dyr udover lidt icarus, phlaeas og pamphilus. Dog sås der her og ved Mandehoved en hel del eksemplarer af Stor Gyvelkvæler som det mest interessante.

Fra Mandehoved kørte jeg til Stevns Klint, og her fandt jeg 1 stk. meget lille 2. generations-jurtina, 1 stk. atalanta, 2 stk. cardui, 1 stk. stellatarum samt en fin sydvesttrækkende Fiskeørn.

Næste mål blev en lucernemark ved Store Heddinge. Desværre var marken fuldstændig tom for dyr.

Var egentlig på vej hjem, da jeg fik en sms fra Klaus Hermansen om hyale på Stevns. Han kunne berette af han den forgående dag(21/8), havde set 1 stk. hyale på nogle forsøgsmarker mellem Råby og Holtug. Kørte derhen og mødtes med Klaus, men vi fandt ikke ret meget andet end 10 cardui, en del icarus'er m.v.

23/8: NEZ

Planen var egentlig Falster, men kom meget sent hjem efter bestyrelsesmødet, så det blev blot til en tur i Nordsjælland. Først besøgte jeg Salpetermosen som gav et par betulae, mange phlaeas, 1 icarus, 1 levana, mange pamphilus osv.

Herefter gjaldt det et par gode lucernemarker mellem Slangerup og Gørløse. Ganske mange dyr på dem, men ikke lige stellatarum og Colias'er som jeg havde håbet på. Dog sås endnu en betulae i udkanten af Slangerup By. Og vidst nok også en mere i Gørløse By, som jeg ikke lige fik set ordentligt til en melding.

Alt i alt ikke det helt store, men meget hyggeligt at komme lidt ud alligevel her på det sidste. Håber på nogle 3. generationer her i september af croceus, hyale, tityrus og armoricanus!
Skrevet d. 24/8-2018

Christian Videnkjr 22/8-2018 Dagsommerfugle
Tidligere medlem sælger 4 Hejgaard kasser 28x40 - aldrig brugt, den ene er sort samt en trækuffert til spile-brædder og 23 spile-brædder.

Kontakt Ole Børling - 2970 3879
Skrevet d. 22/8-2018

Thomas Mller 14/8-2018 NWZ Dagsommerfugle
Samme i Lyngby såvel som i Rørvig. Meget få sommerfugle at se generelt. Hvor vores sommerfuglebusk i Rørvig plejer at være pænt besøgt i august (og den blomstrer stadig fint)af takvinger og randøjer m.m., så er der for tiden næsten intet. Tidligere var der et par atalanta og en del io, enkelte lathonia og c-album og urticae samt enkelte semele, nogle jurtina og aegeria og en del af de hvide.. Men nu er den stort set tom.
Skrevet d. 14/8-2018

Allan Born Clausen 13/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Mens man går og venter på at høsommerfuglene skal vise sig her oppe i Nordsjælland kan man reflektere lidt over hvordan sommerfuglene har taklet den ualmindelige varme og tørre sommer. Bla. på baggrund at Pers spørgsmål til takvingerne.

Her mine indtryk , i lyset af meget udeliv til dagligt i landbruget, plus udflugter.

Først og fremmest er udviklingen tydeligvis blevet fremskyndet af varmen. Så dyr vi ville se normalt nu i mængder for længst er gået til vinterhi. Io, C-album, rahmni og nok delvist urtica. Delvist fordi jeg stadig ser enkelte i lucernen som tilsyneladende kører fortsatte generationer som jeg har set i andre år. Ligeledes har jeg set c- album, friske fornyeligt, der tilsyneladende allerede udgør en ny anden gen. hutchinsoni .I hvert til fald for de par stykker jeg har observeret. Altså en tostrenget strategi mod varmen.

Jeg tror vi kan forvente at se de dyr som er i sommerdiapause f.ex io og rahmni mfl. igen inden

længe for at tanke op inden det egentlige vinterophold. Pausen må være vigtig for dem i så varmt et år.

Arter som atalanta og cardui som man kunne forvente var mere talrige ser jeg kun i ringe mængde. To atalanta i dag og kun to cardui over sidste uge. Har på fornemmelse at den ringe vækst i nælderne og tidslerne, samt bladfald, grundet tørken , gør larverne meget sårbare for prædation fra både fugle og snyltere. Den ellers forventelige 3. Gen levana vil nok lide under samme skæbne og ikke optræde talrigt.

Til gengæld har det her været en fornøjelse at se andre arter accelerere antal af individerne op gennem nu sikkert både 3 og 4 gen. Det gælder phlaeas, icarus, agestis phamfilus, lathonia, aegeria, maegera, og hvide. Arter hvor foderplanterne tilsyneladende klare tørken bedre og larverne er nok mindre og lever mere skjult.

At møde jurtina nu i 2. gen allerede er heller ikke noget der sker hvert år. Mon camilla kan gennemføre dette nummer i år er noget tvivlsomt, hvis man ser hvilken elendig fatning kaprifolierne befinder sig i på nuværende tidspunkt.
Skrevet d. 14/8-2018

Emil Bjerregrd 12/8-2018 Dagsommerfugle
Lidt rapporter fra det sidste stykke tid:

6/8: NEZ

En lille tur i Salpetermosen ved Hillerød gav 1 stk. Guldhale (Thecla betulae).

7/8: LFM

Kørte sydpå igen, denne gang i selskab med Nikolaj Noel Christensen & Arne Volf.

Vi startede med at tjekke en fin lille lucernemark ved Radsted på Lolland. Det var dog meget tidligt på dagen, så der fløj ikke rigtig noget, men vi tænkte det ville værd at tjekke ud senere.

Vi kørte efterfølgende til Falster. Først tjekkede vi den store lucernemark ved Idestrup, men desværre sås ingen høsommerfugle på denne mark, eller stellatarum for den sags skyld.

Herefter gik det videre sydpå, hvor en lucernemark ved Bruserup blev tjekket, men desværre heller ingen høsommerfugle her.

Efterfølgende gjaldt det Gedser Odde, hvor vi fik set 4-5 stellatarum.

Næste mål var Bøtø Strand. En lille gåtur på diget i sydlig retning fra parkeringspladsen, gav 2 stk. Sort Ildfugl (Lycaena tityrus) og en håndfuld Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis). Ved Bøtø Plantage kiggede vi også lidt efter tityrus, men forgæves.

Kørte tilbage til Idestrup igen for at tjekke området en ekstra gang, hvor vi denne gang fik set en stellatarum, men desværre ingen høsommerfugle.

Sluttede dagen på Lolland med at tjekke to marker; først lucernemarken ved Radsted. Desværre var der stort set tomt for dyr. Vi kørte videre til Majbølle, hvor jeg tidligere på året fandt en god lucernemark med både hyale og stellatarum; desværre blev marken høstet for nyligt, så denne var ikke interessant - endnu.

9/8: LFM

Med udsigt til varmt vejr og sydlige vinde, som den sidste dag i et godt stykke tid, ville jeg til Sydhavsøerne og give det et skud mere.

Var træt af Falster, så valget faldt på Lolland i håb om at finde bl.a. Colias croceus. Planen var en cykeltur fra Nakskov til ud mod Albuen (18 km), gåtur på Albuen nogle kilometer, cykel videre fra Albuen til Rødbyhavn (32 km) og tjek undervejs af Næsby Strand, Vindeholme, Kramnitze og Mygfjed Inddæmning, cykel videre fra Rødbyhavn ud til Brunddragene/Hyllekrog (10 km), og igen retur (10 km) til Rødbyhavn; i alt en cykeltur på ca. 70 km + nogle kilometer til fods på diverse lokaliteter. Resultatet blev 1 stk. stellatarum ved Kramnitze kl. 13:40 fouragerende på indesiden af diget og 2 stk. stellatarum ved Brunddragene hhv kl. 15:53 og 16:32, begge fouragerende på selve diget. Den største overraskelse var dog en fin Silkehejre ved Saksfjed Inddæmning sidst på dagen, men kunne efterfølgende se på DOFbasen at der har været Silkehejre ved Saksfjed Inddæmning/Hyllekrog i et stykke tid. Af dagsommerfugle så jeg altså ingen høsommerfugle, som jeg havde sat næsten op efter. Af dagdyr blev det blot til en del semele, lidt cardui på stranden, nogle indtrækkende atalanta etc.

En lidt skuffende dag - der manglede lige en Colias som minimum for at det havde været godkendt. Det var vel mere eller mindre den sommer.
Skrevet d. 12/8-2018

Erik Steen Larsen 11/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Her I haven i Hørsholm har jeg i år set lige så mange atalanta (og cardui) som stellatarum (2 af hver)... Og det er usædvanligt få af de to første. Urticae og io ser jeg heller ikke noget til. Der fløj nogle få for et par uger siden, men ikke længere. Kun de tre kålere ses i normale mængder.

Jeg har også bemærket urticae flyve ind og sætte sig på loftet i vores bryggers nogle dage - midt i den stride varme. Men de er væk igen.
Skrevet d. 11/8-2018

Thomas Stenild 0/0-0000 EJ Dagsommerfugle
Jeg har det sidste stykke tid dagligt haft ca 10 urticae på budleia. For ca tre uger siden var der mange atalanta nu kun 3-4 stykker, det samme med io, for 3 uger siden ca 5-10 om dagen nu kun enkelte. Ellers en del lathonia og div. Kålfugl. 1 enkelt betula. Så har der været 2-3 stellatarum i haven de sidste par uger og 1 enkelt gallii
Skrevet d. 11/8-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste