Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Jrgen Verner Hansen 20/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Minimus er ikke helt almindelig her på Køgeegnen.

Men der er en bestand i Lille Salby Grusgrav. I går så jeg tre. Men der er mange flere. Terrrænet er vanskeligt. Stejle skrænter med fare for at trille ned i en sø.


Skrevet d. 21/5-2018

Bjarne Skule 21/5-2018 LFM Dagsommerfugle
Bøtøskovens naturpark

se linket fra pressemeddelelsen fra i torsdagshttps://www.tveast.dk/artikel/sjaelden-sommerfugl-slaar-vingerne-ud-paa-falster-det-er-helt-fantastiskHvor projektleder Anita Pedersen onsdag og familie fandt 3 hanner af sort ildfugl (Lycaena tityrus) iinde i skoven, hvor det er længe siden, den sidst er iagttaget.

Selv havde jeg lejlighed til at se mig omkring i Bøtøskoven lørdag, hvor jeg fandt i alt 5 hanner på to adskilte steder. Rydningerne med flisagtig bund er meget varme, rødknæ spirer frem overalt. Så der er basis for en næste generation.Ellers iagttog jeg 2 hanner på diget og trods fint vejr, var det således sort ildfugl, L. tityrus, der var dagens typedyr, for der fløj stort set intet, hverken på diget eller i skoven.Af hensyn til det videre arbejde med at pleje skoven med henblik på blandt andet at gøre den sommerfuglevenlig, beder projektfolkene om, at lepidopterologerne så præcist som muligt markerer, hvor iagttagelser er gjort. Faktisk er skoven delt op i ca. 16 matrikler, der langt fra er behandlet ens i forbindelse med plejetiltagene. Derfor er det spændende at se, hvor dyrene kommer til at rives, så plejen fremover kan justeres.

På forhånd tak.Med venlig hilsen


Skrevet d. 21/5-2018

Emil Bjerregrd 21/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Rapport for i dag:

Startede dagen ved Store Bøgeskov nord for Ringsted, da jeg følte mig lidt forpligtet til at lave en ordentlig optælling af Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne). Det er jo trods alt efterhånden den sidste rigtig gode bestand i Danmark. Desværre måtte jeg konstatere at arten allerede har toppet for nogle dage siden, da hovedparten af de dyr jeg så var slidte hunner - men fik trods alt noteret +46 individer over et større område. Så det var vel ok, men skulle jeg have nået på den gode side af 100 individer, skulle jeg have besøgt lokaliteten nogle dage forinden.

Herefter valgte jeg at besøge Vaseskov ved Skellebjerg, hvor målet var eftersøgninger af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae) og euphrosyne, der sidst er set på lokaliteten i hhv. 2007 & 1991. På trods af at jeg har eftersøgt malvae forgæves to gange tidligere på lokaliteten hhv. d. 6/6 - 2016 & 12/5 - 2017, har jeg ikke afskrivet den herfra, da arten typisk lever i små populationer, hvor man ofte lige skal ramme den rigtige dag. De to tidligere besøgsdatoer for mit vedkommende har i begge tilfælde også været enten for sent eller lige tidligt nok til euphrosyne, så der var virkelig grund til at håbe på noget her. Skoven huser stadig nogle fine lysninger, og det ser altså virkelig egnet ud til både malvae og euphrosyne - men desværre genfandt jeg ingen af arterne. Men hvor intet vover, intet vinder! Nu er man da i hvert fald blevet klogere. Til gengæld så jeg 6 eksemplarer af Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) på lokaliteten, hvilket jo efterhånden er en rigtig god art, der er ved at forsvinde fra Sjælland - så helt forgæves var mit besøg i skoven ikke. Fedt den også er begyndt at flyve på skovlokaliteter, selvom det i forvejen er kendt at arten starter særlig tidligt i netop Vaseskov i forhold til andre sjællandske skovlokaliteter.

Kørte efterfølgende vest på, for at tjekke strandenge i strækningen fra Reersø til Kalundborg. Ved Reersø fandt jeg noget der godt kunne ligne en potentiel malvae-lokalitet med store mængder værtsplanter, og den helt rigtige vegetationshøjde, men desværre blæste det en halv pelikan. Men bestemt noget jeg vil følge op på næste år.

Kørte videre til Ornum Strand, hvor det lykkedes at finde en enkelt Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia). Ikke langt herfra, ved Bjerge Sydstrand, fandt jeg ydermere et eksemplar af cinxia.

Herefter var målet Bjerge Nordstrand. Sidste år genfandt Jan Lindgaard Rasmussen malvae på lokaliteten (dog kun et enkelt eksemplar), som jeg håbede at kunne finde her. Desværre var det blevet ganske sent på dagen og noget køligt, så trods en ihærdig indsats fandt jeg ingen malvae. Til gengæld kunne jeg nyde synet af en stor cinxia-population, hvor langt over hundrede individer lod sig opspore. Fint.

På vej tilbage til Kalundborg fandt jeg på tilfældig vis en ny indlandslokalitet for cinxia ved Ugerløse. Da arten primært er knyttet til kystlokaliteter på Sjælland, var det et godt fund at runde dagen af på.
Skrevet d. 21/5-2018

Thomas Mller 21/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Var også ved Høve Strand/Hønsinge Lyng-området, hvor jeg faldt over et lille, fint område med mange cinxia (20+) og enkelte selene. Derudover 1 malvae, 2 friske og flotte minimus, nogle megera og pamphilus samt en del icarus. Samt mange larver af Ringspinder og Græsspinder. (Der var to små folde på området, men der var ikke græsset i år, og vegetationen så fin ud. Bl.a. var der mange orkideer.)

I klitområdet i Hønsinge Lyng var det dejligt at se selene flyve ret talrigt. Godt at se at den sydlige ende af Korevle-området stadig har nogle fine småbiotoper og en del gode arter - selvom der her som andre steder er en tendens til at behandle de grønne arealer ret respektløst.. (Kørsel gennem dem, uforståelige slåninger osv..)


Skrevet d. 21/5-2018

Jrgen Krogh 20/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Skøn pinserundtur til vestsjællandske lokaliteter:

Gudmindrup Lyng: 8 arter, herunder rubi, megera og (i hobetal i klitterne) selene.

Jyderup Lyng: Sølle 3 arter på en halv time. Til gengæld var det megera, selene og lathonia, så det var vel fint nok.

Disbjerg: 11 arter, herunder cinxia, minimus samt hilltoppende megera i stort tal.

Eskebjerg Vesterlyng: 13 arter, herunder megera, levana og c-album. På vej til bilen fløj en lille håndfuld Pyrgus, men jeg fik ikke checket om det var malvae eller armoricanus.
Skrevet d. 20/5-2018

Emil Bjerregrd 20/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Angående cinxia i Heatherhill vil jeg lige nævne at jeg heller ikke fandt arten sidste år trods en ihærdig indsats. Bekymrende. I 2016 var der stadig pænt med dem. Måske endnu et eksempel på en population der på underlig og totalt uventet vis forsvinder ud af det blå fra det ene år til det andet - ligesom med f.eks. rubi i Uglesø Mose.
Skrevet d. 20/5-2018

Emil Bjerregrd 19/5-2018 Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

18/5: LFM

Der var lovet halvdårligt vejr, så tænkte at jeg hellere gå efter Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) denne dag, som er god at gå efter i gråvejr.

Dagens første lokalitet blev Corselitze Østerskov. Det bedste yngleområde fra 2016 & 2017 er i år desværre ubrugeligt for arten pga. tilgroning. Heldigvis overlever arten dog længere mod øst i Corselitze Østerskov, hvor jeg var heldig at finde 2-3 eksemplarer. Lidt lavt antal for lokaliteten, men trods alt godt euphrosyne holder stand i Corselitze Østerskov. Og så skal det jo lige siges at vejret ikke var specielt godt.

Kørte videre til Donnemosen ved Mellemskoven. Her fandt jeg et nyt åbent område som jeg aldrig har besøgt før. I gråvejret fløj der sørme også 3 friske euphrosyne rundt, hvilket er et meget godt antal for denne lille population. Måske bestanden har det bedre end først antaget. Under bedre vejrbetingelser kunne jeg sikkert have lavet en ganske pæn opælling af euphrosyne.

Sluttede dagen af i Corselitze Hovedskov. Her var euphrosyne yderst talrig for 3-4 år siden, men siden dengang er det gået noget ned af bakke. Arten har hele tiden været koncentreret til 3 rydninger. I dag er den formentlig væk fra 2 af dem, og forekommer dermed måske kun ét sted i skoven nu. Resultatet for i dag blev da også kun én euphrosyne, hvilket er noget sølle, med tanke på at jeg i 2014 var tæt på at nå 100 eksemplarer herfra. Det ville være prisværdigt hvis nogen gad tage herned i godt vejr og tælle bestanden op, frem for alle de fantasiløse besøg i Store Bøgeskov.

Alt i alt et udmærket resultat taget i betragtning af vejrforholdene. Kunne måske godt have nået enten rubi ved Horreby Lyng eller eftersøge euphrosyne i Hannenov Skov, men valgte at tage hjem, da jeg godt for en gangs skyld ville være hjemme inden kl. 23...

19/5: NWZ

Tog til Vestsjælland i dag så godt som direkte efter en bytur. Første lokalitetsbesøg i dag blev Jyderup Lyng. Her har jeg gået forgæves efter Spættet Bredpande (Pyrgus malvae) ganske mange gange, men i dag lykkedes det mig ENDELIG at finde arten her. Et meget slidt eksemplar blev opdaget stort set ved min ankomst. Dertil kan også nævnes 3 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) og ca. 25 Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia).

Kørte videre til Høve Strand ikke langt herfra. Lokaliteten er nok bedst kendt for sin tidligere forekomst af Gråbåndet Bredpande (Erynnis tages), der forsvandt her i 1992. Målet var såmænd bare at gense cinxia her, og det lykkedes ganske fint med +20 eksemplarer.

Herfra gik det videre til Veddinge Bakker. Spættet Bredpande er sidst fundet her i 2006, men da jeg kørte forbi stedet tidligere på året fandt jeg det ikke malvae-egnet. Gav det dog et skud i dag, men det må nok desværre konstateres at malvae er væk herfra, da lokaliteten er groet for meget til.

Efter den forgæves malvae-eftersøgning kørte jeg til Disbjerg. Her lykkedes det at finde et enkelt eksemplar af Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus) som var hovedmålet. I tilgift sås også 5 cinxia.

Kørte videre ud mod Skamlebæk Strand. Håbet var at finde lidt nyklækkede selene og cinxia, men desværre var disse arter ikke startet her endnu - ganske interessant at se disse lokale små fænologiske forskelle.

Efter mit besøg ved Skamlebæk valgte jeg at tage et sats. Tidligere i år (d. 7/5) eftersøgte jeg malvae forgæves på Ordrup Næs. Arten er eftersøgt forgæves på Ordrup Næs af flere entomologer siden den sidste observation blev gjort i 2011 af Martin Bjerg. Jeg havde derfor nok ikke regnet med det store, men minsandten om det sgu ikke lykkedes mig at finde mindst 3 malvae - måske var der 4. Fornemt at genfinde arten her på en sjællandsk lokalitet, som der jo ikke er mange af tilbage, hvor det heldigvis ser anderledes bedre ud vest på. Udover malvae sås også +30 cinxia på stedet.

Nu hvor jeg havde tur i den, tænkte jeg at jeg ville aflægge Orhøje et besøg. Her eftersøgte jeg også malvae forgæves tidligere i år d. 7/5. Spættet Bredpande er sidst set her i 2003, og på trods af jeg fandt et væld af værtsplanter, var der ingen malvae i sigte. I stedet måtte jeg tage til takke med 9 cinxia'er.

Kørte videre syd på til Rævebjerg. Så sent som i 2012 var der stadig malvae på lokaliteten, men jeg har frygtet den er væk herfra, eftersom jeg eftersøgte arten forgæves ved ét besøg i 2017 og ét besøg i 2018. Nu prøvede jeg så igen, og heller ikke denne gang lykkedes det. Den er med største sandsynlighed forsvundet herfra. Fik dog observeret 12 cinxia'er som trøst.

Sluttede dagen ved Eskebjerg Vesterlyng i det smukkeste aftenlys med mørke ubehagelige skyer i baggrunden, hvor jeg kunne nyde synet af +30 armoricanus samt en hel del cinxia'er.

En supergod dag, selvom jeg led en del under mine tømmermænd. Det er altid en fornøjelse når der bare for en gangs skyld er held med eftersøgningerne.
Skrevet d. 20/5-2018

Martin Bjerg 19/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Så nåede jeg de 25 årsarter. Fik minimus og cinxia på i går. Rundede også lige Melby Overdrev i dag; mindst 75 cinxia på et begrænset areal; det godt nok mange år siden, jeg har set så mange der. Som den første rigtige sommerart kom 8 selene på i Heatherhill. Så dog ingen cinxia der. Frygtede også, at arten nok var på vej til at forsvinde, efter jeg kun så en enkelt sidste år.
Skrevet d. 19/5-2018

Emil Bjerregrd 15/5-2018 Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 5 dage:

13/5: LFM

Drog til Falster denne dag med Magnus Vest Hebsgaard. Målet var Corselitze-skovene på den østlige del af øen, for at se til Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne). Vi startede med den nordlige bestand ved Corselitze Østerskov. Her er euphrosyne fundet ganske fåtalligt tidligere, lige indtil sidste år, hvor jeg d. 25/5 noterede minimum 20 eksemplarer af arten. Dog starter arten her lidt senere end de andre danske lokaliteter grundet kystens nærhed, så vi måtte erkende at vi lige akkurat var kommet for tidligt på flyvetiden. Desværre måtte vi også konstatere at lokaliteten er groet kraftigt til bare siden sidste år, så euphrosyne hænger virkelig i en tynd tråd her.

Næste lokalitet blev Donnemosen i Mellemskoven. Bestanden her er yderst fåtallig, og vi så heller ikke nogen. Men også her starter den lidt sent grundet kystens nærhed, og den er da også set her sidenhen, i begrænset omfang.

Herefter var det Corselitze Hovedskov det gjaldt, nede syd på ikke langt fra Corselitze Teglskov. Et rystende, men langt fra overraskende syn mødte os. De 3 rydninger hvor arten tidligere har været meget talrig er i dag TOTALT ødelagt af tilgroning og tilplantning. Øv. I 2014 noterede vi +85 euphrosyne d. 17/5 på disse 3 rydninger. Siden er det gået stødt ned af bakke, og i dag fandt vi ikke så meget som én eneste euphrosyne. Her mine optællinger fra 2014 til nu fra skoven:

17/5 - 2014: +85 eks.

20/5 - 2015: 31 eks.

22/5 - 2016: 12 eks.

25/5 - 2017: 8 eks.

I dagene efter mit besøg, er de første euphrosyne begyndt at komme på vingerne på Falster, så jeg tager nok en runde dernede snarligst, for at se hvordan bestanden har det når arten topper.

Vi sluttede dagen af ved Bøtø Strand & Bøtø Plantage. Trods det blæste en halv pelikan ude på diget, fandt vi meget sent på dagen 2 helt nyklækkede eksemplarer af Sort Ildfugl (Lycaena tityrus). Derudover fandt vi også flere flyvehuller, samt en puppe, af Bævreaspglassværmer (Eusphecia melanocephala), som Brian J. K. Nielsen og Niels Jacob Aachmann-Andersen fandt hernede i april-måned som ny for LFM.

14/5: LFM

Denne dag faldt valget på Lolland. Første lokalitet blev Søholt Storskov ved Maribo, hvor Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) var målet. Bestanden var yderst talrig i skoven til og med 2011. Desværre er populationen decimeret voldsomt siden, og i dag er arten tæt på at forsvinde fra skoven, og må forventes at gøre det inden for en overskuelig årrække. Til trods for at jeg gik grundigt til værks, og tjekkede alle de gode steder hvor arten burde kunne være, så jeg kun 2 euphrosyne. Skuffende. Man kan derfor, med fuld ret, frygte at euphrosyne i snarlig fremtid vil være helt væk fra distriktet LFM. Om få år vil euphrosyne måske kun være at finde i Store Bøgeskov, hvor arten dog heldigvis endnu er yderst talrig.

Kørte fra Søholt Storskov videre til Favrsted Skov. Her havde Poul Szyska held med tilbage i 2015 at genfinde euphrosyne, efter arten ikke var fundet hér siden 1990. Populationen er dog af meget ringe størrelse, og personligt har jeg kun én observation fra skoven - 1 eksemplar d. 24/5 - 2015. Heller ikke i dag lykkedes det at finde euphrosyne, og der er da også kun fundet ét eksemplar so far i 2018 på lokaliteten, så det er bestemt ikke let at finde arten i Favrsted Skov. Dog var der blev væsentligt ryddet siden jeg var der sidste år, som måske kan være til gavn for euphrosyne - det må tiden vise.

Dermed tænkte jeg at det måtte være godt for i dag med skovobs. Jeg tog derfor mod syd for at se efter Spættet Bredpande (Pyrgus malvae). Startede ved Brunddragene, hvor der sidste år fløj ganske mange malvae. Desværre er en større del af området ødelagt af for hård græsning siden sidste år, men det lykkedes da trods alt at finde en enkelt malvae på lokaliteten. Derefter kørte jeg til Hyldtofte Østersøbad & Rødbyhavn, for at se om der kunne komme lidt træk ind, men så ikke andet end lidt Admiraler. Ingen malvae sås på disse lokaliteter.

15/5: NEZ

Startede med at køre til Danstrup Hegn ved Fredensborg. Her fandtes der indtil for nylig to fine bestande af Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) i hhv. Uglesø Mose & Store Torpensmose. Men desværre ser det ud til at rubi er forsvundet herfra for nylig, så jeg havde ikke håbet på det helt store. Og trods godt vejr og en ihærdig indsats fandt jeg ikke arten nogen af stederne. Jeg har været her mange gange forgæves efterhånden, og jeg tør godt konkludere rubi uddød på egnen. Sørgeligt.

Næste mål blev Melby Overdrev, da jeg godt lige ville se mine første Gråbåndet Bredpande (Erynnis tages) i år. 7 pæne eksemplarer blev fundet i løbet af en times tid, og dertil kunne jeg også glæde mig over 2 malvae, +15 rubi samt en helt nyklækket Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia).

Kørte efterfølgende videre til Karsemosen. I den gamle hedemose havde jeg i hvert fald 7 eksemplarer af rubi - dejligt der stadig er lidt gode dagsommerfugle at finde på en ellers meget ødelagt lokalitet.

Sluttede af ved Tibirke Bakker, for at se om jeg kunne finde en hill-toppende Svalehale hvor arten før er fundet. Det er fra nu af at det gælder med den art i DK, men det lykkedes ikke lige i dag, men det er da bestemt værd at forsøge sig fra nu af! I stedet kunne jeg dog glæde mig over i hvert fald 1, måske 2 rubi.

16/5: SZ

Var "spærret" inde det meste af dagen i et laboratorie, men nåede alligevel en tur til Sydsjælland, for at besøgge Odden ved Strøby Egede. Her findes distriktet SZ's eneste tilbageværende kendte population af malvae, hvor jeg var heldig at finde 2 eksemplarer sidste år da jeg besøgte lokaliteten. Arten er dog meget fåtallig her, så det lykkedes ikke at finde arten denne dag.

17/5: NEZ

Var igen denne dag nødsaget til at bruge det meste af dagen på uni, men nåede alligevel en tur til Melby Overdrev sidst på dagen, hvilket gav 8 tages, 3 malvae, 5 cinxia, 15 rubi samt bedst en viridata. Fint.
Skrevet d. 17/5-2018

Thomas Mller 17/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Hvilken maj måned! Det hele eksploderer nu! Hvis vi bare får rimeligt fornuftigt sommervejr resten af sommeren, skulle der være god grund til at håbe på en ekstra generation af mange arter!

I dag var jeg ude efter cinxia og fandt 10+ friske individer på et kvarters rundgang i dens gamle lokalitet ved Nykøbing Vesterlyng. Der var også en del phlaeas og enkelte pamphilus og cardamines - og en lille hugorm.

Tog videre til Korevle-området, hvor jeg startede ved p-pladsen for enden af Gudmindrup Lyng Strandvej. Allerede på p-pladsens område var der en cinxia. Det var til gengæld også den eneste jeg så under hele min 2 timer lange gennemtrawling af området... Hvor den kom fra må guderne vide!

I den nordlige fold var der ikke græsset lige for nylig, så der var en del blomstrende planter - især Engelskgræs. I området tæt ved p-pladsen og enkelte andre mindre områder, hvor der ikke var græsset for nylig, var der en hel del icarus og også en del phlaeas samt enkelte pamphilus og friske megera og - næsten helt ude i klitterne - 1 rubi! Udenfor foldområderne så jeg udover icarus, phlaeas, pamphilus, megera og io også 3 lathonia, hvoraf en var meget slidt og de to andre friske at se på.

Dagens store overraskelse kom, da jeg havde opgivet at se noget interessant og var på vej tilbage til bilen, da jeg ca. 100 meter fra denne i en fugtig del af det nordligste foldområde så en rødlig sommerfugl. Det viste sig at være en perlemorsommerfugl. Det MÅ have været en selene! Men jeg fik kun nogle korte glimt af undersiden på det meget friske og flotte dyr. Nok til at se, at det ikke var lathonia. De ret kantede forvinger og hvad jeg fik set af undersiden siger mig, at det kun kan være selene. Men den virkede faktisk større og lige så rødlig som nogle af de euphrosyne, jeg så i går. Den og niobe må jeg dog nok også udelukke. ;)

(Jeg får i øvrigt næsten kvalme, når jeg ser, hvor ødelagt hele dette før så dejlige og artsrige område er nu! Det fremstår goldt, afsvedent og nedtrampet/nedbidt og de få steder, man ser lidt sommerfugle, er der, hvor det er længe siden, at der sidst er blevet græsset. Det eneste, der stortrives, er Rynkerosen - som 'plejens' iværksættelse undskyldtes med.. At kalde det, der foregår her, for 'naturpleje' er en parodi!)

Nå, jeg afsluttede dagens feltarbejde med at kigge lidt på området langs omfartsvejen ved Nykøbing. Der var der bl.a. en lidt slidt agestis. Det bragte dagens samlede antal sete arter op på 15 - inklusive aegeria og et par hvide arter. Ikke så ringe for en dag midt i maj.
Skrevet d. 17/5-2018

Thomas Mller 16/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
På 1 times tid (med cykel) ved middagstid sås 7-8 euphrosyne enkeltvis spredt over et større område i Store Bøgeskov. Der var både ret slidte og friske eksemplarer, og jeg anslår derfor, at de må have været på vingerne i adskillige dage - formentlig en uges tid, og at det derfor er peak-flyvetiden netop nu. Hvoraf jeg udleder, at den ikke er særligt talrig. Jeg iagttog en hun, der fløj/kravlede rundt på anemoner og hindbær og ledte efter violer til æglægningen. Den ledte forgæves i de 5 minutters tid, jeg så på. Der er mange små biotoper, der ser brugbare ud for arten - hvis der ellers bare var violer på dem. Det er der desværre ikke ret mange steder. Jeg tror derfor, at en væsentlig årsag til, at der ikke er flere euphrosyne i Store Bøgeskov, simpelthen er violmangel. Udover denne sås 50+ cardamines, ca. 5 rhamni, ca. 5 io, ca. 10 aegeria og en del hvide. Endelig var der ret mange Vespa krabo og rigtig mange guldsmede sp. og andre insekter. Lækkert!
Skrevet d. 16/5-2018

Thomas Mller 13/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Søndag i Lyngby Åmose.

Uden at bruge meget tid på at lede så jeg nok en god halv snes rubi over en halv times tid. Interessant nok ser den ud til at være begyndt at flyve mere diffust i mosen, hvor den tidligere ikke sås mange andre steder end i det mosebøllerige kerneområde. (Et par af rubierne så jeg i leg over en hæk uden for selve mosen.) Plejen af de åbne flader i mosen ser efterhånden rigtig fornuftig ud, og det er måske årsagen til, at rubi ser ud til at brede sig.

Derudover sås nogle rhamni, mange cardamines, en del hvide i forskellig størrelse og enkelte io.
Skrevet d. 15/5-2018

Bjarne Skule 14/5-2018 Natsommerfugle
Bedre sent end slet ikke:

Det er i disse dage, den 15. europæiske natsommerfugletælling sker:15. EUROPEAN MOTH NIGTS (EMN)10.-14.5.2018Ethvert natdyr, der måtte blive set, bedes tastet ind i Bugbase, så vi igen i 2018 kan sætte danske lepidopterologer øverst på listen i europæiske sammenhæng.Vi ønsker flest arter, flest lokaliteter og flest "recordere" - har du været i udlandet, er iagttagelser fra ethvert sted i Europa velkomment. Kontakt gerne mig for nærmere oplysninger (mob 2232 1678).På forhånd tak


Skrevet d. 14/5-2018

Jrgen Verner Hansen 13/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Sørgekåbenyt fra Køge Ås. Den er der endnu, men i dag i en lysning 500 m længere mod øst. Lidt slidt. Kendes på et lille hak i det gule på venstre bagvinge, hvis der skulle dukke billeder af den op på facebook eller fugleognatur.dk.


Skrevet d. 13/5-2018

Emil Bjerregrd 12/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Rapport for i dag d. 12/5:

Valgte at tage en tur til Vestsjælland igen i dag. Dagens første lokalitet blev Overby Lyng på Sjællands Odde. Hovedmålet var Spættet Bredpande (Pyrgus malvae), som jeg da også fandt 2 eksemplarer af. Men det var dog på ingen måde højdepunktet - udover malvae fandt jeg også højst overraskende Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) på stedet - ny lokalitet for arten. Optur. Arten er aldrig nogensinde fundet på Overby Lyng, eller Sjællands Odde for den sags skyld. Overby Lyng er blot den 10. lokalitet nogensinde på Vestsjælland hvor rubi er fundet - i dag findes arten kun på 7 kendte lokaliteter, inklusiv Overby Lyng. Fedt at det stadig kan lade sig gøre at finde nye bestande af de sjove arter i Østdanmark, selvom det kræver held og arbejdsindsats.

Herefter var det Gudmindrup Lyng det gjaldt - her har jeg gået rundt mange gange på småstier i sommerhusområderne for at lede efter rubi, der har en meget spinkel bestand i området. Men kun en enkelt gang er det lykkedes mig at finde arten ved Gudmindrup Lyng. I dag havde jeg så aftalt med Thomas Andersen, der har sommerhus i området, at gå en tur på hans grund med en del Mosebølle hvor rubi forekommer. På grunden lykkedes det os at finde i alt 5 eksemplarer af arten, og en lille runde i sommerhusområdet gav yderligere 3 eksemplarer ved at tjekke Mosebøllebevoksninger - så i alt 8 eksemplarer. Det er den bedste antals-observation af rubi fra Vestsjælland siden 2001, siden Martin Bjerg så 15 eksemplarer i Ulkestrup Lyng, hvor rubi i dag er uddød.

Kørte videre sydpå til Jyderup Lyng. Her havde jeg af 2 eksemplarer af rubi som det bedste. Mit primære formål var nu at finde malvae, som jeg aldrig har fundet på Jyderup Lyng, hvor arten ellers her en lille forekomst. Jeg ledte alle steder i området hvor entomologer har registreret arten de sidste 15 år, men resultatet var nedslående. Men mon ikke det nok skal lykkes mig en dag.

Planen var herefter at besøge Veddinge Bakker, hvor malvae havde en lille bestand helt op i 2000'erne. Jeg synes dog det så rimelig kedeligt ud set med malvae-briller, så jeg valgte ikke at tjekke det ud denne gang, da det nok ville være spild af tid.

Sluttede dagen af ved Disbjerg sidst på dagen, hvor målet var Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus). Her mødte jeg tilfældigt Jakob Arnholtz, Lars Andersen & Troells Melgaard. På trods af godt vejr lykkedes det ingen af os at finde hverken malvae eller armoricanus, selvom Jakob havde set en håndfuld af hver den foregående dag inden for et begrænset område. Lidt specielt, men så må man sætte pris på at være blevet en erfaring rigere hvad Pyrgus-adfærd angår.
Skrevet d. 12/5-2018

Emil Bjerregrd 11/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Vejrudsigten tillod denne dag nok bedst en tur til Vestsjælland, så planen var at raide Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus) på Røsnæs igennem, og derefter fortsætte sydpå mod de forsømte sydvestsjællandske kyster for at eftersøge bredpander.

Startede med at besøge Vindekilde ud mod Røsnæs-spidsen. Vejret var dog noget ringere end det var lovet - men heldigvis er armoricanus ret ligeglad, og en god art at gå efter i gråvejr. Det lykkedes inden for et begrænset område at finde minimum 15 individer af armoricanus. Fik også Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis) på årslisten.

Herefter besøgte jeg et areal på den nordlige del af Røsnæs længere ud mod spidsen. Her blev der i går meldt flere eksemplarer af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae), men stedet virkede ikke ret malvae-egnet. Jeg så heller ikke noget til arten, selvom jeg gik på lokaliteten i flere timer. Bedste resultat var en østtrækkende Admiral (Vanessa atalanta) og min første Dværgblåfugl (Cupido minimum) i år. Måske der er tale om en tastefejl af malvae - observationen er i hvert fald sat under kvalitetskontrol. Det var måske dumt at bruge så meget tid på dette projekt, hvilket gjorde at jeg måtte droppe mine planer om eftersøgninger på de sydvestsjællandske kyster, men whatever - det gør jeg bare en anden dag.

Næste mål blev Horsedalen. Fik set +25 armoricanus, men synes faktisk det var lidt tyndt i forhold til hvad jeg plejer at kunne tælle her. Udover armoricanus fik jeg min første Okkergul Randøje (Coenonympha pamphilus) for i år, endnu en agestis, endnu en atalanta + yderligere en atalanta ved selve Ulstrup By.

Kørte fra Horsedalen videre mod Kongstrup Klint. Her har armoricanus i en længere årrække været langt nede i antal, men siden 2016 har arten været yderst talrig på lokaliteten. I dag fik jeg ikke talt så mange som jeg plejer, men fik dog set +10. Fint. Fik også set lidt pamphilus samt endnu en atalanta - lige pludselig er der fuld gang i dem fra den ene dag til den anden.

Efter mit ophold ved Kongstrup besøgte jeg Nostrup. Her findes en "glemt" armoricanus-bestand, som jeg havde held med at genfinde sidste år efter ikke at være fundet siden 2003. Så kun 3 eksemplarer i dag på lokaliteten, men på dette tidspunkt nærmede klokken sig også 18, så armoricanus'erne var noget mindre aktive end tidligere.

Sluttede dagen ved Timeglas Klint. Her forekommer en meget lille armoricanus-bestand. Desværre er lokaliteten ved at gro til i høje græsser. Pyrgus armoricanus er også virkelig langt nede i antal på lokaliteten og tæt på at forsvinde. Har personligt ikke set arten her siden 2014, og heller ikke i dag lykkedes det mig at finde arten, men det skal da også siges at det var blevet meget sent da jeg gik rundt hér.
Skrevet d. 11/5-2018

Emil Bjerregrd 10/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Havde nogle pligter på uni her til formiddag, men kunne lige nå en kort morgentur inden da i Lyngby Åmose - i løbet af 10 minutter fik jeg talt +55 rubi'er. Da jeg endelig havde fri, rykkede jeg mod Gribskov. Først blev Spånelts Mose besøgt igen-igen-igen, og heller ikke denne gang så jeg rubi - har ikke set den hér siden 2016. Til gengæld fik jeg set en fin rubi i Hjortesøle, samt en mere i det centrale Gribskov. Sluttede på Melby Overdrev om aftenen, men desværre var det skyet fuldstændigt til på dette tidspunkt, så ikke rigtig noget nævneværdigt at nævne herfra.
Skrevet d. 10/5-2018

Jrgen Verner Hansen 10/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Sørgekåben på Køge Ås. Samme dyr og samme sted som i går. Den var mere livlig i dag, og nu var det den, der gik til angreb på dagpåfugleøjerne, også på fredsommelige auroraer og kålfugle.

Så desuden en ganske pæn admiral.


Skrevet d. 10/5-2018

Jrgen Verner Hansen 9/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Eftermiddag på Køge Ås: cardamines mindst 25, rhamni 5, argiolus 1, levana 2, io 8 og så dagens absolutte højdepunkt, en sørgekåbe, N. antiopa. Den har jeg ikke set her på egnen siden 1997. Den sad og solede sig på en vissen stængel i skovbrynet ned mod åen. Selv om vinden ruskede godt i den, blev den siddende en 10 minutters tid. Men så kom der pludselig en stor en og forstyrrede den. Hvad, tænkte jeg, en til? De steg højt til vejrs, men da de kom ned, kunne jeg se, at det var et dagpåfugleøje. Det gentog sig flere gange, men hver gang vendte sørgekåben tilbage. Det var ikke den, der ville slås, det var dagpåfugleøjerne, der angreb. Find dig en mage og få masser af unger, sagde jeg, da jeg forlod den efter en times tid.


Skrevet d. 9/5-2018

Emil Bjerregrd 9/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
8/5: NEZ & NWZ

Startede i det sydlige Gribskov ved Hjortesøle, hvor en smuk og aktiv Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) åbnede dagen. Herfra rykkede jeg mod Stenhots Indelukke. Her forekommer en meget lille population af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae). Siden 2012 er arten kun observeret 2 gange i Gribskov i hhv. Burevang (2013) og Stenholts Indelukke (2015) - indtil d. 7/5, hvor Kasper Nyberg observerede 2 eksemplarer af malvae i Stenholts Indelukke. Det er en art jeg har eftersøgt meget i Gribskov i en del år efterhånden uden held. Arten er svær i skoven da bestanden er meget lille og spredt, og desuden har malvae altid flyttet meget rundt i skoven fra år til år. Efter at have gået frem og tilbage på stien hvor Kasper fandt arten den foregående dag i 10 minutter, og ikke have set andet end en glubsk Hugorm, sad der lige pludselig en malvae for fødderne af mig - virkelig en forløsning mig endelig at finde den art i Gribskov.

Næste mål denne dag var Ny Krogstrup Mose på Hornsherred. En smuk lokalitet, med en stadig god bestand af rubi. Mosen er dog meget kold, så rubi havde kun lige akkurat påbegyndt flyvetiden - så 3 eksemplarer på en runde.

Herefter var det Kirkemosen ved Ejby det gjaldt. Her findes en GIGANTISK population af rubi. Jeg var desværre enormt tidspresset, da jeg også godt lige ville nå Store Bøgeskov sidst på dagen, så jeg brugte ikke mere end nogle få minutter i mosen, men alligevel så jeg 50+ - de var simpelthen overalt. Et vildt syn at kunne se 20 rubi'er af gangen sværme rundt omkring hinanden. Havde jeg haft længere tid på stedet, kunne jeg sikkert have lavet en flot optælling.

Men som sagt måtte jeg lige runde af i Store Bøgeskov nord for Ringsted, for at se til bestanden af Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne). Trods jeg ankom ret sent fandt jeg 2 euphrosyne, der var aktivt flyvende. Godt den stadig er her. Denne population må nok efterhånden betragtes som landets bedste.

9/5: NEZ

Efter en obligatorisk laboratorie-øvelse på uni, nåede jeg ud på et lille rubi-raid ved 15-tiden. Startede i Gammelmosen ved Vangede. Her findes der stadig en meget lille bestand af rubi. Det er to år siden jeg sidst så arten på lokaliteten, da jeg sidste år trods ihærdig indsats ikke fandt arten. Men alligevel ville jeg give det et skud i dag. Jeg var næsten ved at give op efter at have gået forgæves i næsten en time, men lige pludselig opdagede jeg på afstand en rubi siddende i vegetationen - vildt heldigt!

Kørte videre til Allerød Sortemose. Her flyver rubi meget talrigt, men til gengæld starter arten flyvetiden helt uhyggeligt sent på flyvetiden. Igen var havde jeg næsten givet op efter lang tids søgen, men i en lille afkrog af mosen fløj der mindsandten to nyklækkede rubi'er rundt. Men alligevel interessant kun at se to flyvende her så sent som d. 9/5 - der er virkelig et underligt fænologisk sted.

Sluttede dagen ved Kattehale Mose ved Allerød Sø. Også her plejer rubi ikke at være helt nem, men i det smukkeste aftenlys havde jeg held med at finde 3 yderst aktive rubi'er. Skønt. Taget i betragtning af de få timer jeg havde til rådighed denne dag, var jeg ganske godt tilfreds med resultatet.
Skrevet d. 9/5-2018

Emil Bjerregrd 7/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Rapport for d. 7/5:

Startede dagen ved Eskebjerg Vesterlyng. Udover malvae og armoricanus, findes her også en meget lille rubi-population på stedet, som Martin Bjerg fandt tilbage i 2013. Desværre lykkedes det mig ikke at finde rubi i denne omgang, men til gengæld så jeg da 4 malvae. Det er på denne lokalitet dog lige for tidligt til armoricanus, som jo starter noget senere her end f.eks. på Røsnæs.

Næste lokalitet blev Sanddobberne, som jeg besøgte meget kortvarigt, da jeg hurtigt måtte erkende at stedet ikke var Pyrgus-egnet, pga. den manglende tilstedeværelse af værtsplanter.

Valgte efterfølgende at forsøge mig ved Rævebjerg. Her er malvae set så sent som i 2012, af Allan Bornø Clausen. Sidste år havde jeg ikke held med at genfinde malvae, og heller ikke i dag lykkedes det mig. Området er dog stort, så jeg tør bestemt ikke afskrive den her.

Herfra gik det videre til Orhøje, lige syd for Kårup Skov. Målet var igen eftersøgning af malvae, som i dette område sidst er set i 2003. Men ak, igen en forgæves eftersøgning, på trods af at det så rimeligt malvae-egnet ud.

Kørte videre ud mod Ordrup Næs. Igen-igen var formålet malvae-eftersøgning. Arten er sidst fundet ved Ordrup Næs i 2011. Men på trods af en grundig indsats i området de to steder arten var kendt fra på Ordrup Næs, fandt jeg ikke malvae.

Efter 3 mislykkedes eftersøgninger, trængte jeg til at se lidt igen, så jeg kørte derfor mod Disbjerg, hvor jeg fandt en enkelt flot og frisk malvae. No suprise. Desværre heller ingen armoricanus her endnu.

Kørte fra Disbjerg videre til Jyderup Lyng. Her lykkedes det at finde en fin rubi, men desværre ingen malvae, som jeg stadig mangler fra Jyderup Lyng.

Sluttede dagen ved Gudmindrup Lyng for at kigge efter rubi. Har kun haft én rubi ever ved Gudmindrup Lyng, da arten er uhyggelig svær her, og det lykkedes da heller ikke i dag at finde arten.
Skrevet d. 7/5-2018

Emil Bjerregrd 6/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Valgte i dag d. 6/5 at køre endnu en runde på Vestsjælland med Magnus Vest Hebsgaard.

Første lokalitetsbesøg blev Dybesø ved Rørvig. Her blev der observeret Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) frem til 1993. Arten var indtil i dag kun kendt med sikkerhed fra 5 forskellige lokaliteter på Vestsjælland, så vi håbede lidt at den kunne genfindes ved Dybesø. Og minsandten om det ikke lykkedes at genfinde rubi her, da 3 eksemplarer blev observeret på et fint lille åbent areal med Mosebølle-bevoksninger. Super at der bare en gang i mellem er held med eftersøgningerne af disse sårbare arter. Her skal lyde en tak til Thomas Møller, der var behjælpelig med informationer om hans rubi-observationer fra Dybesø tilbage i begyndelsen af 1990'erne.

Herefter tog vi videre til Rørvig Sandflugtsplantage, hvor rubi har en lille bestand ud mod kysten. Her lever arten sandsynligvis på Revling og forekommer meget fåtalligt på lokaliteten. Men ved en god indsats lykkedes det heldigvis at finde et enkelt eksemplar, så her er den heldigvis stadig.

Næste lokalitet blev Sonnerup Skov ved Lumsås. Her lykkedes det os sidste år at genfinde Spættet Bredpande (Pyrgus malvae), som ellers ikke var fundet i skoven siden 2006. Sidste år var der pænt med dyr på lokaliteten, men i dag måtte vi nøjes med kun én malvae. Der kan dog være mange årsager til vi kun så en enkelt, så vi må bare sætte pris på at den stadig er i skoven.

Vi sluttede dagen ved Yderby Lyng. Her ledte vi efter malvae, som vi underligt nok aldrig har set på lokaliteten, selvom der fortsat gerne skulle være en lille bestand. Men det blev altså desværre heller ikke i dag at det lykkedes.
Skrevet d. 6/5-2018

Emil Bjerregrd 5/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Rapport fra i dag d. 5/5:

Målet var Vestsjælland denne dag, i selskab med Magnus Vest Hebsgaard. Dagens første lokalitet var Korshage. Denne lokalitet den ene af Vestsjællands i alt 5 tilbageværende kendte bestande af Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi). Det er dog en meget lille population der lever på stedet, og vi fik da også kun set et enkelt eksemplar på lokaliteten i dag. Men trods alt bedre end ingenting.

Vi kørte efterfølgende videre til Jyderup Skov i Odsherred. Her blev Spættet Bredpande (Pyrgus malvae) genfundet tilbage i 2016, efter arten ikke har fundet på lokaliteten siden 2001. Det mest interessante ved stedet, er at man hér finder malvae som skovlysningsart - det ene ud af kun to steder hvor man med sikkerhed kan opleve dette på Sjælland i dag. Vi gik lokaliteten grundigt igennem og fandt minimum 6 eksemplarer af malvae, og måske var der flere. En god observation.

Næste lokalitet var Jyderup Lyng, ud mod Sejerø Bugt. Her findes der meget små bestande af både rubi og malvae, men desværre havde vi ikke held med at finde nogen af arterne på stedet, på trods af at vi både tjekkede sommerhusområderne samt den flotte strandeng ud mod kysten. I stedet fik vi en god snak med entomologen Peter Carlsen, der har sommerhus i området, og virkelig har fundet mange spændende arter i området, som sidenhen er forsvundet.

Vi sluttede dagen af på Disbjerg, hvor vi sidste år havde held med at genfinde en gammelkendt bestand af malvae. Også i dag lykkedes det at finde et enkelt eksemplar af malvae, trods vi først ankom til Disbjerg ca. ved 17-tiden. Desværre ingen Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus) endnu, men det kan ikke vare mange dage før de for alvor klækker. Alt i alt dog en ganske fin dag.
Skrevet d. 5/5-2018

Jrgen Krogh 5/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
På en skøn dag i Bidstrupskovene mellem Roskilde og Ringsted blev det til 6 arter, i form af cardamines, rhamni og napi i hobetal, enkelte levana og io samt en enkelt (uhyre slidt) atalanta. Mon man kan nå et tocifret antal arter næste weekend, hvis vejrudsigten holder?
Skrevet d. 5/5-2018

Emil Bjerregrd 4/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Rapporter fra de seneste to dage:

3/5:

Efter mine pligter på universitetet, tog jeg et lille Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi)-raid om eftermiddagen. Først drog jeg til Allerød-området. Første lokalitet var Allerød Sortemose. Her starter rubi normalt meget sent på året, så jeg fandt som forventet ingen rubi på denne årstid. Ved Kattehale Mose i umiddelbar nærhed, lykkedes det heller ikke at finde rubi, men forekomsten hér er også meget fåtallig. Kun én gang har jeg set arten på denne lokalitet. Sluttede dagen sent af med en enkelt rubi ved Lyngby Åmose lige inden lukketid.

4/5:

Valgte at starte denne dag med en satsning: Kræmmermosen ved Lystrup Skov. Tilbage i 1913 fandt Christian Julius Skat Hoffmeyer Bølleblåfugl (Agriades optilete), men i dag er mosen fuldkommen ødelagt. Der er fortsat en smule Mosebølle, men desværre ikke nok til at jeg kunne trylle en rubi-bestand frem, som ellers var håbet.

Næste stop blev Bølleljungen i Asserbo Plantage, hvor det lykkedes at finde ca. 5 eksemplarer af rubi. Videre til Melby Overdrev. Her var hovedmålet Spættet Bredpande (Pyrgus malvae). En art der var pissealmindelig for få årtier siden, men desværre er kollapset fuldstændigt øst for Lillebælt siden da. I Nordsjælland er Melby Overdrev efterhånden den sidste sikre population. Det lykkedes da også at finde i hvert fald 5 eksemplarer af arten i løbet af ingen tid. Også lidt rubi sås, samt en død larve af Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia). Dejligt malvae er godt i gang nu. En art jeg virkelig vil fokusere på de næste 2-3 uger, med eftersøgninger på hovedsageligt Fyn, Vestsjælland & Sydhavsøerne.

Fortsatte videre til Karsemosen. Endelig lykkedes det at finde rubi derude i år, i form af 3 eksemplarer denne dag. Tidligere var det et godt sted at finde arten tidligt på flyvetiden, da lokaliteten har et meget varmt mikroklima, men efter at lokaliteten blev yderligere smadret end den var i forvejen for et par år siden, er bestanden blevet noget decimeret.

Herfra tjekkede jeg kort det lille areal omkring "Ridebro" ved Ellemosen. Her genfandt Martin Bjerg og undertegnede sidste år sammen en lille rubi-bestand, der var kendt for området i 1990'erne. Desværre lykkedes det ikke at finde arten her i dag. I Tibirke Bakker nær ved, havde jeg dog held med at finde en enkelt rubi samt min første Lille Ildfugl (Lycaena phlaeas) for i år. Desuden er jeg 99 % sikker på jeg så en trækkende Tidselsommerfugl (Vanessa cardui), men desværre lige akkurat ikke godt nok til jeg tør melde den.

Kørte videre til Gribskov, hvor en enkelt rubi sås på en kendt lokalitet. Inden da tjekkede jeg dog lige Toggerup Tørvemose. Mosen blev ødelagt allerede tilbage i 1800-tallet grundet tørvegravning, men man har senere lagt et større arbejde i at genskabe mosen. Stedet ligner i dag en oplagt rubi-lokalitet, så jeg håbede lidt at rubi måske kunne genindvandre fra en af artens kendte 7 lokaliteter i Gribskov. Det er desværre ikke sket endnu, men kan håbe det måske sker en dag i fremtiden.

Sluttede af ved Gadevang omkring 18:30 på et par kendte rubi-lokaliteter. Desværre måtte jeg erkende at flyvningen netop var stoppet på dette tidspunkt, så mere blev det ikke til for denne dag.
Skrevet d. 4/5-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste