Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Emil Bjerregård 4/9-2019 B Dagsommerfugle
Poly/xantho'en fra Dueodde i år, var d. 7/8 og ikke d. 6/8. Beklager.
Skrevet d. 4/9-2019

Emil Bjerregård 4/9-2019 Dagsommerfugle
Status på 2019's forekomster i Danmark af Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros) & Østlig Takvinge (Nymphalis xanthomelas).

Første gang det stod mig klart, at noget var i gærde, var i begyndelsen af marts 2019. En tilfældig dag, hvor jeg sad og surfede sommerfugle på nettet, tjekkede jeg en hollandsk indberetningsportal, for at have styr på den foreløbige nordeuropæiske forekomst af træksommerfuglen Sydlig Kålsommerfugl (Pieris mannii). En art der er på vej mod Danmark i disse år, hvis den ikke allerede er her. Foruden de mange mannii-fund på siden, faldt jeg også til min store overraskede over 2 fund af nyklækkede xanthomelas d. 9/6-10/6 – 2018 langs den hollandske vestkyst. Eftersom xanthomelas ikke var fundet i Holland siden foråret 2015, i forbindelse med invasionen i juli 2014, tænkte jeg at det godt nok var et sært fund. For god ordens skyld tjekkede jeg også forekomsten af polychloros i samme periode, og her blev jeg overrasket, da der åbenbart havde været en decideret invasion til Holland af polychloros den forgange sommer. Og i forbindelse med det tidlige varme forår i februar 2019, var der allerede blevet fundet mange polychloros og 3 xanthomelas i Holland på daværende tidspunkt.

Jeg begyndte at søge videre, for at finde ophavet til disse spændende fund, og faldt bl.a. over flere interessante engelske fund. Her var der også fundet flere polychloros end normalt i juni 2018, og sørme også her ét enkelt fund af xanthomelas d. 16/6 ved Stoke Goldington, Bucks 100 km nordvest for London. Og i det tidlige forår i februar havde England allerede på daværende tidspunkt haft de 3 første polychloros. Jeg fandt også ud af, at der omkring d. 4/6 – 2018 blev rapporteret om helt afsindige mængder af nyklækkede xanthomelas i Ukraine, midt inde i Kiev. Hertil skal det nævnes at Martin Bjerg så en polychloros/xanthomelas i Skidendam ved Teglstrup Hegn d. 5/6, og nogle få dage senere begyndte dyrene altså så at dukke op i Holland og England. Også i Frankrig var der rapporteret om usædvanlig stor forekomst af polychloros, og det stod nu klart for mig, at Vesteuropa åbenbart måtte have være blevet ramt af en stor invasion af polychloros samt en mindre indflyvning af xanthomelas. Det hele skete altså i første halvdel af juni 2018, hvor også Colias palaeno kom til Danmark i det hidtil største antal set herhjemme siden 1992.

I løbet af foråret 2019 blev det til i alt 5 sikre observationer i Danmark af disse spændende takvinger. Først fandt Carsten Holm Clausen 1 stk. polychloros ved Bodilmølle (EJ) d. 6/4. Herefter fandt Brian Kristensen 1 stk. xanthomelas på Røsnæs (NWZ) d. 20/4 og samme dag fandt undertegnede 1 stk. polychloros i Arresødal (NEZ). Siden fandt Grete Sonne 1 stk. polychloros i Godhavn (NEZ) d. 11/5, og til sidst fandt undertegnede endnu 1 stk. polychloros ved Hundemose Skov (SZ).

Hvad sommerdyrene angår, har de haft fin klækningsucces denne sommer, der har været langt bedre til takvingerne end f.eks. 2015, hvor alle larverne gik til af xanthomelas. De fleste sommerdyr er fundet af "Superteam Bornholm", der as usual business har produceret hits på stribe denne sommer, og her i blandt også lidt observationer af de store røde takvinger. Først blev 1 stk. xanthomelas fundet på sukker på sydkysten af Bornholm omkring månedsskiftet juli/august, og i de samme dage blev 1 stk. polychloros/xanthomelas fundet ved Lobbæk. En uges tid senere blev yderligere 1 stk. polychloros/xanthomelas fundet på Dueodde. Så sent som i sidste uge blev der også set 1 stk. polychloros/xanthomelas på Midtsjælland, som det fremgår her af observationssiden.

Således ser de danske observationer derfor ud for 2019:

1 stk. Nymphalis polychloros 6/4 - 2019 Bodilmølle (EJ)

1 stk. Nymphalis xanthomelas 20/4 - 2019 Røsnæs (NWZ)

1 stk. Nymphalis polychloros 20/4 - 2019 Arresødal (NEZ)

1 stk. Nymphalis polychloros 11/5 - 2019 Godhavn (NEZ)

1 stk. Nymphalis polychloros 25/5 - 2019 Hundemose Skov (SZ)

1 stk. Nymphalis polychloros/xanthomelas ultimo juli 2019 Lobbæk (B)

1 stk. Nymphalis xanthomelas ultimo juli 2019 Bornholms sydkyst (B)

1 stk. Nymphalis polychloros/xanthomelas 6/8 - 2019 Dueodde (B)

1 stk. Nymphalis polychloros/xanthomelas 31/8 - 2019 Smuldmosen, Ravnsholte Skov (NEZ)

Grundet sommerens klækningssucces i landene omkring os samt det faktum, at der er gjort få sommerobservationer herhjemme, er jeg fuldstændig sikker på, at der vil sidde både polychloros & xanthomelas rundt omkring i det (øst)danske land til foråret, nok i nogenlunde samme antal som foråret 2019 eller måske mere, formentlig dog med xanthomelas i overtal denne gang (da de fleste, hvis ikke alle, observationer i sommeren 2019 formentlig drejer sig om xanthomelas), modsat foråret 2019 hvor polychloros var i klart overtal.

Så der er alt god grund til, at komme ud til foråret og luske efter den ene og den anden i østdanske skovområder. En noget grundigere og mere dybdegående artikel, vil blive bragt i tidsskriftet Lepidoptera til december.
Skrevet d. 4/9-2019

Arne Lykke Viborg 1/9-2019 NWZ Dagsommerfugle
Et stk. det hvide c (Polygonia c-album), set i går ved min søsters hus i Tjebberup, Holbæk.
Skrevet d. 1/9-2019

Arne Lykke Viborg 1/9-2019 NEZ Dagsommerfugle
Her kommer en noget forsinket observation gjrot af min søster den 27/7. 1 stk. sørgekåbe (Nymphalis antiopa) i Frederiksberg have København.
Skrevet d. 1/9-2019

Peter Samuelsen 31/8-2019 EJ Dagsommerfugle
Guldhale hun observeret og fotograferet på Samsø, Vadstrup. Min første observation af denne på Samsø.
Skrevet d. 1/9-2019

Emil Bjerregård 31/8-2019 NEZ Dagsommerfugle
Hej Jørgen. Spændende observation! Til orientering blev der omkring månedsskiftet juli/august fundet 1 stk. xanthomelas på Sukker på Bornholms sydkyst, og i samme periode var der yderligere 2 stk. polychloros/xanthomelas på klippeøen, som aldrig blev artsbestemt. Selv TROR jeg også, at jeg d. 29/7 så et glimt af den ene eller den anden ved Oreby Skov i SZ, men for dårligt til jeg turde sige med sikkerhed om det vitterligt var en poly/xantho.

Men der har altså tydeligvis været lidt indtræk af dem, så med held og arbejdsindsats er der gode chancer for succes til foråret, hvor det er nemmere at finde dem.
Skrevet d. 31/8-2019

Jørgen Krogh 31/8-2019 NEZ Dagsommerfugle
På min sidste sommertur i Bidstrupskovene så jeg ikke noget bemærkelsesværdigt - indtil jeg stod midt i Smuldmosen og en stor takvinge fløj forbi mig i moderat fart i blot en meters afstand. En umiskendelig xanthomelas eller polychloros! Den var så elskværdig at flyve i knap en meters højde, så jeg fik oversiden at se i et par sekunder. Den fortsatte mod mosens nordøstlige hjørne og satte farten op, så jeg så den aldrig igen. Stor oplevelse, og skønt det jo i flugt var komplet umuligt at sige om det var den ene eller anden art, så følte jeg mig taknemmelig over at have stået i dens bane (og at den oven i købet fløj i en højde så jeg med sikkerhed kunne sige at det var en af de to arter).

På tilbagevejen så jeg også en enkelt affløjen selene, men på det tidspunkt havde jeg svært ved at koncentrere mig....
Skrevet d. 31/8-2019

Jørgen Strabo 28/8-2019 NEZ Natsommerfugle
Ordensbåndtur til Pinseskoven med min søn Jacob

1 sponsa (egekarmin), 3 fraxini (blå) og 5 nupta (røde).

Snorene var tæt belagte med ugler i den varme sommeraften (22 grader)
Skrevet d. 31/8-2019

Thomas Møller 29/8-2019 NWZ Dagsommerfugle
Et styk Duehale i sommerfuglebusken! Dejlig overraskelse netop som jeg havde opgivet at se andet end cardui og atalanta inden hjemturen fra sommerhuset. Den tid der er brugt på at klippe visne blomsterstande af for nogle uger siden, har virkelig givet bonus i form af ny blomstring - til glæde først og fremmest altså for sommerens almindeligste sommerfugl, cardui.
Skrevet d. 30/8-2019

Svend Kaaber 26/8-2019 EJ Dagsommerfugle
Tak til de unge energiske rapportører af Colias crocea og hyale øst for Storebælt i år. Hvad angår arten Pontia edusa, drejer det sig om den velkendte grønbrogede kålsommerfugl P.daplicices østlige race, som indtil 1965 ynglede stabilt mange steder i Jylland, men nu er helt fortrængt af os mennesker, hvad artens mange forgæves forsøg på at vende tilbage jo viser. Fortsat god jagt.
Skrevet d. 26/8-2019

Emil Bjerregård 25/8-2019 Dagsommerfugle
Tur rundt i SZ og LFM med Kasper Nyberg i dag.

Startede ved lucernemarkerne omkring Høsten (SZ) ved 9-tiden. Flyvningen var kun lige startet, men alligevel fløj 5 crocea rundt.

Videre til Falster. På de store lucernemarker omkring Bruserup fløj 3 crocea og 5 hyale.

Efterfølgende tjekkede vi Sildestrup Strand, men ikke meget træk på disse kanter.

Videre til Lolland. Tjekkede først en lucernemark nær Sakskøbing, hvor vi tidligere i år har haft hyale. I dag ingen Colias hér.

Næste mark der skulle tjekkes var klassikeren ved Abildholm, nord for Sakskøbing. Sidste år havde Hermansen og jeg hyale på den, og i år har vi også haft både crocea og hyale. I dag stod marken i flot fuld blomst, men ingen Colias desværre.

Videre til Kettinge-kanten. Her ligger der flere fine marker, men også disse var Colias-tomme i dag.

Sluttede af med en god gåtur på Brunddragene og videre ud mod Hyllekrog. Det gav 1 edusa ved Brunddragene, og 17 edusa på Hyllekrog. Alle 18 eksemplarer helt nyklækkede. God afslutning på dagen.
Skrevet d. 25/8-2019

Emil Bjerregård 24/8-2019 SZ Dagsommerfugle
Cykeltur i SZ i dag. Tog toget til Tureby, hvorfra jeg cyklede til Faxe Ladeplads, og videre derfra til Næstved ad omveje. Resultatet blev 2 crocea på 2 lucernemarker omkring Høsten mellem Tureby og Dalby, samt yderligere 2 crocea på lucernemark ved Strandegård Dyrehave SV for Faxe Ladeplads. Tjekkede også flere andre marker around, men disse var negative for Colias'er. Fik også skovobset lidt undervejs, men ikke noget interessant at nævne i den forbindelse. Nu til LFM.
Skrevet d. 24/8-2019

Martin Bjerg 24/8-2019 NEZ Dagsommerfugle
Så lykkedes det også at få en Colias på listen i NEZ. Nær Hundested i selskab med en masse cardui, lathonia, icarus og kålsommerfugle racede en enkelt han af crocea rundt i en fin lucernemark.
Skrevet d. 24/8-2019

Emil Bjerregård 23/8-2019 NWZ Dagsommerfugle
Endelig lykkedes det!

1 stk. Colias crocea f. helice blandt +75 andre crocea på lucernemark syd for Dianalund i NWZ.

Selvom jeg tidligere har fundet helice i udlandet, er det noget andet herhjemme.
Skrevet d. 23/8-2019

Klaus Hermansen 16/8-2019 LFM Dagsommerfugle
1 hyale ved Bruserup

3 hyale ved Kettinge

Ingen edusa set trods eftersøgning
Skrevet d. 22/8-2019

Klaus Hermansen 22/8-2019 SZ Dagsommerfugle
Man. den 19.viii.2019, en hyale ved Lov meget sent efter møde i Næstved.

Tir. den 20.viii.2019, en crocea (croceus) ved Sallerup (marken ved Lov var netop høstet)

Tor. den 22.viii.2019, en hyale i Boesdal Kridtbrud
Skrevet d. 22/8-2019

Emil Bjerregård 22/8-2019 Dagsommerfugle
Lidt observationer fra det sidste:

D. 19/8 var jeg på en fantasiløs tur til Holbæk Havn, blot for at få NEZ-krydset af croceus; men fint sted hvor det blev til 8 croceus. Ville efterfølgende tjekke marker omkring Slangerup, men vejret blev for dårligt.

D. 20/8 var jeg en tur rundt omkring Søholm, Holtug Kridtbrud, Mandehoved og Store Heddinge, men denne tur var uden Colias'er.

D. 21/8 var jeg lidt rundt på gode marker i SZ mellem Næstved og Vordingborg; måtte desværre erfare at alle de gode marker på denne strækning netop var høstet, så heller ingen Colias på denne tur!
Skrevet d. 22/8-2019

Emil Bjerregård 17/8-2019 Dagsommerfugle
Efter et par dage der mest er gået med at efterbehandle årets Albanien-tur, var det tid til at komme lidt ud igen. Tog en lørdags-runde i SZ og LFM med Martin Bjerg, inden bestyrelsesmøde hos Kristian Graubæk på Møn, i håb om at se lidt Colias. Vejret var bare ikke superpænt, for at sige det mildt, men vi fandt da en enkelt fin croceus på en lucernemark ved Sallerup på Sydsjælland. Vi fik dog hverken set hyale eller edusa denne dag. Efter at have været mest rundt på Sydsjælland, sluttede vi af med lucernemarken ved Bruserup, hvor der var tilpas mange Colias'er til, at vi burde kunne sparke éen op, tænkte vi, men i nærmest det sekund gik ud på marken, kom regnen, og den tog til. Typisk. Men hyggelig tur og hyggeligt møde hos Kristian.
Skrevet d. 18/8-2019

Kurt Christensen 16/8-2019 NEZ Dagsommerfugle
Guldhale (Betulae)1 stk.

Set og fotograferet i Haven i Fredensborg, hvilket har overrasket mig meget, da jeg tidligere har måttet en tur til Frederikssund og Græse for at se dyret. Venlige Sommerhilsner, Kurt
Skrevet d. 17/8-2019

Per Stadel 17/8-2019 Natsommerfugle
Apropos Bjarnes omtale af processionea nedenfor, så har jeg fra pålidelig kilde fået at vide, at arten nu yngler i Hamborgs udkant, og at der er fundet enkelte larver helt oppe ved Flensborg! De sidstnævnte formodes at være transporteret rundt med biler eller på anden måde.
Arten er altså meget tæt på Danmark, og kan formodes inden længe at etablere sig fx i egekrat tæt på den sønderjyske grænse.
Det planlægges at etablere et beredskab ved relevante myndigheder, men spørgsmålet er jo, hvordan man skal forholde sig. Det bliver endnu en naturligt indvandret art, som man for alt i verden prøver at beskytte i andre tilfælde, fx nuttede dagsommerfugle.
Er det rimeligt at udrydde en ny art med alle til rådighed stående midler, bare fordi den er grim, potentielt skadelig og småfarlig?
Jeg vil opfordre til, at alle fund af processionea i denne sæson snarest indtastes i Bugbase eller meldes her, så vi kan få en helt aktuel status.
Skrevet d. 17/8-2019

Bjarne Skule 17/8-2019 LFM Natsommerfugle
Natsommerfuglene bør af og til også nævnes på observationssiden.

For det gode en enkelt armigera, en enkelt convolvuli - men for det mindre gode en håndfuld processionea (hanner) på lamperne på Falster og Lolland den seneste uges tid.I England finder de pt atroposlarver! Især i kartoflerne. Det lyder som de gode gamle dage i DK.

Vh


Skrevet d. 17/8-2019

Emil Bjerregård 14/8-2019 NEZ Dagsommerfugle
Så fik man også prøvet det med - en tur i dag uden Colias'er. Min første dag uden Colias'er siden jeg så de første i år d. 23/7. Var ellers rundt på pæne lucernemarker i NEZ, uden at se en eneste. Kunne ellers have været sjovt at se dem heroppe. Øv.
Skrevet d. 14/8-2019

Kurt Vangskjær 14/8-2019 NEZ Dagsommerfugle
Hej Emil Bjerregård og Jørn Bittcher

Hvad angår Colias edusa, vil jeg bare sige at, hvis i googler nævnte art er der en art der dukker op med dette navn. Den afviger fra crocea ved at vingeribberne er sorte. jeg har interesseret mig for sommerfugle i en menneskealder, så jeg ved en del men selvfølgelig ikke alt. Hvor colias edusa hører hjemme geografisk ved jeg dog ikke. Men giv lige arten et check.
Skrevet d. 14/8-2019

Jørn Bittcher 13/8-2019 Dagsommerfugle
Ja Emil, det kan være en udfordring at lede efter angivelser i ældre litteratur, når man samtidig skal synkronisere med udvikling og ændringer i systematik og nomenklatur. Et af de mere trælse eksempler fra dagsommerfuglene var den periode, hvor idas hed argus og argus hed aegon, og den efterfølgende ændring tilbage igen fra argus til idas! I sådanne tider bliver angivelser uden belæg ret tvivlsomme.

Jeg er stor fan af stabilitet i navngivning - gid de der legede med danske navne også var det ...
Skrevet d. 13/8-2019

Emil Bjerregård 13/8-2019 Dagsommerfugle
Sjovt Jørn, det vidste jeg faktisk ikke.

Forresten hedder den faktisk ikke længere Colias croceus. Sidste år skiftede den tilbage igen til Colias crocea. Det skal jeg lige vende mig til at bruge igen...
Skrevet d. 13/8-2019

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste