Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Elise Mortensen 20/7-2019 SJ Dagsommerfugle
Blodplet larver (mange) set på Ventrupparken ved søen ca. 100 meter fra Silvan.
Skrevet d. 20/7-2019

Betina Juhl 19/7-2019 Dagsommerfugle
Her hos os vrimler det med Blodplet larver.

6753 Agerbæk
Skrevet d. 19/7-2019

Ann Joensen 18/7-2019 Dagsommerfugle
Hej, vi har set larver af Blodplet sommerfuglen. Ved Grønbæk put & take, under postnr. 8643 Ans
Skrevet d. 18/7-2019

Bent Sloth Larsen 13/7-2019 NEZ Dagsommerfugle
En hurtig tur i Sperrestrup Skov afslørede de forventede arter på denne tid af året. Det mest bemærkelsesværdige var dog antallet af Tidselfugle, vel at mærke nyklækkede og fantastiske i farverne og især at disse næsten uden undtagelse var mindre i størrelse end den gennemsnitlige størrelse på "forældrene", altså indvandringsbølgen.

Øvrige observerede arter: Atalanta, Rhamni, Brassicae, Rapae, Jurtina, Hyperantus
Skrevet d. 14/7-2019

Michael Kavin 13/7-2019 F Dagsommerfugle
En større tidselbevoksning ved Hollufgård afslørede 15-20 larver af tidselsommerfugl samt mange spor af larver i tidlige stadier (små spind med droppings). Også en enkelt hun var stadig tilbage og lagde æg. Jeg er ikke ekspert på tidselarter, men fandt arten på 3 forskellige arter. Man skulle tro, at med de helt utrolige mængder af tidselsommerfugle vi har set, ville planterne nærmest være tapetserede med larver, men det er ikke tilfældet. Der skulle ledes en del for at finde dem (men måske er de fleste forpuppet nu?).
Skrevet d. 13/7-2019

Peder Skou 13/7-2019 F Dagsommerfugle
I eftermiddag har en nyklækket rhamni han gæstet vores lavendler og en tilsvarende frisk lathonia lod sig også friste af de velduftende blomster. Åmosen ved Ollerup på Sydfyn.
Skrevet d. 13/7-2019

Jørgen Verner Hansen 12/7-2019 NEZ Dagsommerfugle
En dejlig aftentur ved Gl. Køgegård og Køge Ås. Forleden, 10. juli, så jeg noget, jeg aldrig havde set før. På vej hjem fra en tur på Åsen så jeg i udkanten af skoven en blåhale (Q. quercus), der sad på grusstien og sugede fugt eller neddryppet honningdug. Den sad med sammenklappede vinger, og jeg kom den helt nær, så der var ingen tvivl. Min første tanke var, at der var noget i vejen med den, men pludselig fløj den op og forsvandt. I de nærliggende træer så jeg ingen blåhaler. Kl. var ca. 6:30.

I dag ved samme tid ville jeg se, om det skulle gentage sig, men nej, ingen højtflyvende blåhaler i jordhøjde, og heller ingen i træerne. Jeg fortsatte ud på selve Åsen, ved Grundtvigs Grav fløj en fin, ny tidselsommerfugl. Det var så sent, at kejserkåber og hvide admiraler var gået i seng, men på en solbeskinnet eng på sydsiden af Åsen, hvor der de seneste år har været hvide w’er (S. w-album), fandt jeg tre på hjortetrøst.

Lidt længere ude er der et sted med hjortetrøst ved nogle tætvoksende 8-9 meter høje egetræer. Her har jeg tidligere set blåhaler. Og ganske rigtigt. De var nu mest optaget af at lege i et højt asketræ, men pludselig kunne de sætte over i toppen af de unge ege. Der var en 7-8 stykker, som legede i aftensolen.

Og midt i deres leg kom en stor, blåskinnende en, ja, en iris. Den satte sig til rette i solen, og med min kikkert kunne jeg rigtig nyde synet. Der er iris i skoven, men det er ikke hvert år, jeg ser dem. Sidste år så jeg dog en på nøjagtig samme sted, så de unge ege skal måske studeres lidt nærmere ved aftenstide. Kl. var nu 7:30.


Skrevet d. 12/7-2019

Karina Lindberg 11/7-2019 SJ Dagsommerfugle
En hel del larver af blodplet set ved Vojensvej ved Vojens
Skrevet d. 11/7-2019

Per Stadel Nielsen 9/7-2019 NWZ Dagsommerfugle
Efter i snart mange uger at have gårt og set på "pergamentsommerfugle" dvs. nærmest gennemsigtige tidselsommerfugle, var det rart ved Bjergsted Bakker at se et nyklækket eksemplar, med den varmt orangebrune farve. Den kommer der forhåbentlig mange flere af den næste tid.
Skrevet d. 10/7-2019

Per Stadel 8/7-2019 NWZ Natsommerfugle
Sandelig om ikke der i dag, ligesom sidste år, kom en hun af duehale (M. Stellatarum) forbi og lagde æg på gul snerre ved vores sommerhus i Vollerup nord for Kalundborg. Dog ikke de samme planter som sidste år, men en plante der står soleksponeret på en lille sydskråning
Skrevet d. 8/7-2019

Hanne Christensen 7/7-2019 Natsommerfugle
Utallige rødpletsommerfuglelarver i min baghave i Ølgod 😊
Skrevet d. 7/7-2019

A. Byskou 19/8-2001 Dagsommerfugle
1/8-19.Jeg har ser utallige blodplet laver i min have i Ballerup. De er utrolig flotte.
Skrevet d. 2/7-2019

Thomas Møller 2/7-2019 NWZ Dagsommerfugle
Dybesø og omegn i Rørvig 29/6: 5-6 Camilla set enkeltvis over et større område.

Min ynglingssommerfugl er ikke talrig i år, men den er der. Gudskelov. Ellers er det stort set kun Tidselsommerfugle og Græsrandøjer og nogle Bredpander. Lidt nedslående - det kan vel ikke være mellem-generationerne-tid for alle de normale arter? Heldigvis fløj der en håndfuld af de Rødplettede i et hjørne af en mark på Elleslettegård. Ellers ikke så meget som en blåfugl nogen steder..

Jeg forstår dig så inderligt godt, Emil! Tak for alle rapporterne og for at holde status med de mere eller mindre sjældne arter i DK gennem de senere år. Vi kommer til at mangle dig i denne rolle fremover. Men du har desværre nok ret i dine betragtninger. Der bliver mindre og mindre at holde øje med..
Skrevet d. 2/7-2019

Emil Bjerregård 1/7-2019 NWZ Dagsommerfugle
Hej Jørgen - helt ok.

Ikke så meget rapport fra mig i denne omgang, bare korte opsummeringer. I går, d. 30/6, gav et tvangsindlagt badeophold 3 argus i baglandet bag badestranden ved Nykøbing Lyng. Første gang jeg ser arten på Rørvig-kanten.

Småland i dag gav apollo, argus, idas, adippe, aglaja, ino, selene, athalia, polychloros, populi, iris, arcania, tullia m.fl. Hyg.
Skrevet d. 1/7-2019

Jørgen Krogh 1/7-2019 NWZ Dagsommerfugle
Hej Emil. Nej, ingen belægseksemplarer eller foto. Jeg fangede hunner med fingrene og studerede oversiden, men kan da godt have fejlbestemt, så lad os antage at jeg "kun" har observeret idas. Hilsen Jørgen
Skrevet d. 1/7-2019

Emil Bjerregård 30/6-2019 NWZ Dagsommerfugle
Hej Jørgen Krogh

Du skulle vel ikke have en form for dokumentation for Argusblåfugl ved Eskebjerg Vesterlyng? Det lyder lidt vildt i mine øjne. Jeg har aldrig set skyggen af en argus derude, men kun 100-vis af idas.

Mvh. Emil
Skrevet d. 30/6-2019

Jørgen Krogh 30/6-2019 NWZ Dagsommerfugle
I det bragende sommervejr, denne sidste dag i juni, MÅTTE jeg bare til Eskebjerg Vesterlyng. Jeg blev belønnet med 21 arter - det er vist acceptabelt, af juni at være. Jeg så bl.a. friske og meget smukke c-album, paphia og lathonia, og i et par lave træer legede/toppedes en lille håndfuld w-album. Der var også vel flere hundrede argus og idas (jeg artsbestemte hurtigt mindst én af hver, men det ville nærmest være et mindre forskningsprojekt at sige noget om fordelingen mellem de to arter). Dagens bedste var vel to iris, en han og en hun. Der er tilsyneladende tilstrækkelig meget skov i Mareskov til at arten har slået sig ned her, omgivet af overdrev og landbrugsjord.

Om eftermiddagen i Rørvig blev det til gengæld kun til sølle 4 arter. Måske de 31-32 grader i skyggen havde sat sit præg på flyvningen på det tidspunkt?


Skrevet d. 30/6-2019

Per Stadel Nielsen 30/6-2019 Dagsommerfugle
re. Bjarnes meddelelse nedenfor:

Tak for linket Bjarne, det er ganske enkelt fantastiske videoer. Og så synes vi, at vi har mange tidselfugle (cardui) i Danmark!!

Jeg har kun set noget der minder om det her i DK på de pt. blomstrende ligusterhække. Men bare 10-15 stk på een gang...
Skrevet d. 30/6-2019

Bjarne Skule 30/6-2019 Dagsommerfugle
I fortsættelse af min note om cardui - tidselsommerfugl - syd for os i marts, er der også mængder i Iran, hvor de sætter farve på hovedstaden Teheran - alt i flg. Al Jazeera:

https://www.aljazeera.com/news/2019/05/swarms-butterflies-bring-colour-iran-capital-190520084751691.html

et link jeg fik via Mikael Sundby. Tak for det.

Som Al Jazeera skriver: en rar nyhed midt i alt det triste om spændinger i regionen.V.h.

Bjarne
Skrevet d. 30/6-2019

Emil Bjerregård 29/6-2019 Dagsommerfugle
Lidt rapporter fra det sidste:

23/6: LFM

Fokus på Møn. Startede først på dagen ved Høvblege. Skulle lige se til bestanden af Sortplettet Blåfugl (Phengaris arion). I alt 20 eksemplarer flagrede rundt i terrænet, så det var vel fint nok. Også +50 Timiankøllesværmere (Zygaena purpuralis) blev det til.

Herefter kørte jeg tilbage til Stege, hvor jeg blev samlet op af Kristian Graubæk. Vi havde nemlig planlagt at tage en tur rundt på Ulvshale sammen. Kristian gør en rigtig flot indsats hernede for biodiversiteten. Vi fik set meget lækker natur og hvad sommerfugle angår, blev resultaterne følgende:

Foranderlig Blåfugl (Plebejus idas) +70, Isblåfugl (Polyommatus amandus) +24, Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) 2 og Bredrandet Humlebisværmer (Hemaris fuciformis).

24/6: NEZ

Havde planlagt en ambitiøs eftersøgningstur til Midt-og Vestsjælland efter Slåensommerfugl (Satyrium pruni), som jeg stadig tror er herovre. Desværre sov jeg over mig, og måtte skære ned i planerne. Dumhed bliver straffet.

Startede i Bidstrup-skovene, for at se hvordan det stod til på 6 udvalgte skovenge. Resultaterne blev:

Smuldmosen: Kejserkåbe (Argynnis paphia) 1, Skovperlemorsommerfugl (Fabriciana adippe) 10, Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino) 10 og 1 selene.

Ellesøengen: 2 adippe, 30 ino og 1 selene.

Smuldmosen: 5 adippe, 10 ino og 1 selene.

Kildeengen: 2 adippe og +500 ino.

Yssemose: 25 adippe, 25 ino og 5 selene.

Rønnesømose: 1 adippe og +800 ino.

Efter denne optællingsrunde satte jeg retningen mod Magleskov, Stubberup Storskov og Grønholt Lund. Her havde jeg stor succes sidste år med adippe i disse skove. Startede denne dag i Magleskov, men her var arten ikke startet endnu. Valgte derfor at droppe Stubberup Storskov og Grønholt Lund for denne dag,

25/6: NWJ

Denne dag gik det mod Jylland. Stod op kl. 4:28 for at tage fra Hvidovre mod det jyske. Skulle raide rundt i Nordjylland i nogle dage, men på vejen valgte jeg lige at tage et smut forbi Flyndersø i NWJ. Målet var Brun Pletvinge (Melitaea athalia), som har en fin bestand i området. Over et større område talte +39 eksemplarer. Også +50 selene sås, og Skråstregbredpande (Thymelicus sylvestris) kom også lige på årslisten.

Efterfølgende gik det videre til en fin lille mose i Stubberkloster Plantage. Her var der en lille population af aquilonaris - 7 eksemplarer sås mosen rundt, og også en enkelt selene fløj her.

Sluttede af ved endnu en fin lille tilgroningsmose ved Ladegård Sø. Jævnt nederen gåtur herned fra Flyndersø, men whatever. Her fløj 5 optilete, 6 aquilonaris og 1 selene, og også et par cinxia fløj rundt ved Knudskær ikke langt herfra..

26/6: NEJ

Kørte tidligt denne dag mod Strandby Klit. Dejligt sted hvor man endnu trods alt kan finde en del finde dyr. Her fløj der bl.a. 4 semiargus, 25 amandus, 10 niobe og 1 cinxia.

Kørte videre til Sønder Kragskov. Gav crataegi, hippothoe og niobe. Videre.

Herefter gik jeg grundigt til værks i Råbjerg Mose. Fine arter fløj rundt som crataegi, hippothoe, idas, amandus, selene og tullia.

Sluttede dagen ved Tannisby Strand. Skulle lige se Sortbrun Blåfugl (Aricia artaxerxes) i år, bare for gensynsglæden. Valgte en bevidst en svær lokalitet, hvor arten er fåtallig, da det er 4 år siden jeg sidst har set den ved Tannisby. Fandt et enkelt individ, så det var helt fint. Her fløj også amandus og selene

Tjekkede også en række andre smålokaliteter som gav flere fine arter, men det orker jeg ikke lige remse op. Læs evt. om det under observationer i linket nederst.

27/6: NEJ

Igen i dag skulle Råbjerg Mose tjekkes for god ordens skyld. Tænkte dog lige kunne nå lidt andre lokaliteter tidligere på dagen. Tog derfor toget til Bunken. Allerede ved Bunken Station fløj dagens første 4 eksemplarer af hippothoe rundt.

Herefter kørte jeg ud mod Hvideklit. Her fløj der lidt gode sager rundt: 4 hippothoe, 10 idas, 2 niobe, 5 selene og 1 aurinia.

Tjekkede undervejs en række smålokaliteter mellem Hvideklit og Råbjerg Mose. Det gav lidt crataegi, niobe og tullia.

Herfra gjaldt det Råbjerg Mose. Først sås lidt crataegi, hippothoe, amandus og selene på de fine engen i vestkanten af mose. Mange tullia blev til, lidt idas, en enkelt slidt rubi, men ingen Mosehøsommerfugle (Colias palaeno) for anden dag i træk, selvom jeg tjekkede alle mine hemmelige steder, og gik det grundigt igennem. Så de er vist væk. Meget forventeligt dog, at eventyret ser ud til at være slut. Får vi nogensinde sådan en chance igen?

28/6: LFM

Direkte om natten fra Nordjylland til Sydfalster – det’ ligemeget – sådan lidt Jørn Bittcher-agtigt. Skulle ned og se om jeg kunne finde lidt træk på diget. Startede dog lige i Bøtø Plantage for at se om Spejlbredpande (Heteropterus morpheus) skulle være kommet i gang. En lille kort morgenrunde gav 5 individer.

Herefter rykkede jeg ud på diget til den sædvanlige digevandring. Gåtur fra Bøtø Strand op til Sildestrup Strand og retur igen; i alt 20 km da jeg også gik meget fra side til side. Træk var der en del af, men desværre ikke lige nogen af de sjove, som jeg havde sat næsen op efter. Det bliver først rigtig godt hernede fra omkring d. 20/7, når den bedste træktid starter. Fra d. 20/7 og lidt over en måned frem vil jeg opholde mig nede på disse kanter så godt som hver eneste dag, medmindre jeg lige tager nogle dage på Bornholm i trækperioden. Nå ja, må vel hellere nævne at jeg trods alt fik set lidt fine fastboende arter på diget denne dag i form af ok med argus og aglaja

Sluttede af ved aften-tid med en tur ude på Bøtø Nor. Her er adgang forbudt for offentligheden, men jeg har en særlig tilladelse til at gå herude. Målet var optælling af morpheus herude. Det lykkedes at finde mindst 60 individer på en runde, og hvis jeg ikke havde småtravlt med at nå en bus, havde jeg set >100 morpheus. Også 3 aglaja blev det til.

Nu hvor vi er godt inde i sæsonen, kan vi gøre lidt status på hvordan det går. Læs ikke med hvis I vil have ødelagt weekend-humøret. Som sædvanligt er der igen forsvundet flere dagsommerfuglepopulationer i Danmark fra sidste år. Så hvor skal det lige ende henne? Kigger man historisk på det rummer ADD-selvfølgelig mange skrækkeligheder, men det er jo intet i forhold til hvis vi kigger længere tilbage, ved f.eks. at læs de gamle tidsskrifter fra 1800-tallet. Tænk lige over det: Apollo har formentlig haft sin egen endemiske underart i Jylland, som kunne have bidraget til listen af underarter af Apollo der i forvejen rummer +330 beskrevede underarter. Rygtet siger at skovene på Midtsjælland husede en endemisk randøje-art, der aldrig nåede at blive beskrevet for Verden. På Lolland har der formentlig levet maturna og rygtet sig også at Hipparchia fagi har levet dernede. På Røsnæs var der en god bestand af Skovbjergrandøje (Erebia ligea) i slutningen af 1800-tallet. Jeg kunne blive ved. Det har været så sindsygt vildt for 200 år siden. Der har været vanvittige dyr OVERALT. Prøv at tænke hvor almindelige f.eks. machaon, mnemosyne, sinapis, arion, aurinia, diamina, hero og lucina har været. Jeg tager mig lidt til hovedet hver gang det skrives på nettet at det er gået særligt meget tilbage siden 1950'erne. Øhhh??? Det startede lang tid før. Eksempel: I et af de gamle tidsskrifter kan man læse en beretning fra en totalt random tur en enkelt dag et tilfældigt sted i Nordsjælland, hvor de på den ene dag fik set fine arter som machaon, edusa, hyale, palaeno, virgaureae, hippothoe, tityrus, optilete, semiargus, amandus, adippe, aglaja, niobe, ino, euphrosyne, selene, athalia, cinxia, camilla, antiopa, polychloros, maera (!) og malvae. Bare sådan lige uden problemer. Alle de nævnte arter er forsvundet fra lokaliteten i dag, og flere af disse er helt væk fra Danmark i dag. Der er langt under 1 promille tilbage af den danske sommerfuglebestand i forhold til for 2-300 år siden vil jeg tro. Det dør. Jo, om 2-300 år vil der nok stadig være iris, græsrandøje, nældens takvinger og andre almindeligheder (forhåbentlig da), men ellers vil Danmark være tomt for dagsommerfugle der kræver noget, måske med nogle ganske få undtagelser. Men ellers: Fuldkommen tomt. Det bliver en gold ørken, hvilket det jo sådan set allerede er sammenlignet med for 300 år siden, i hvert fald hvis man betragter det som en gold ørken nu hvor 99,9… % af den danske sommerfuglebestand af arter der kræver noget, er forsvundet. Naturligvis kan man da godt finde nogle få positive eksempler på opblomstringer over en kort årrække, især når man har introduceret nye genpuljer, og for arter der lever i en matrix, hvor vi stadig oplever spredning med f.eks. aglaja, hippothoe og comma, men på den lange bane dør det. De bliver presset fra alle sider og kanter. Selv hvor stederne ser bedre ud med flere værtsplanter og det hele, uddør arterne alligevel. Og hvad så med tørken sidste år? Den har kostet rigtig mange bestande. I gamle dage hvor der var levesteder overalt, havde det ikke været noget problem, for den gang var det helt naturligt at populationer døde ud, men tilsvarende opstod der også hele tiden nye populationer. Det er slut nu, og fordi det er så fragmenteret, har tørken været et seriøst problem. Og de steder hvor tørken har gavnet bestande, vil disse populationer hurtigt igen bliver neutraliseret til populationsloftet, så på den måde bliver tørken ret useless for de bestande der drager nytte af det. Vil jeg tro.

Nu er Danmark jo særlig slemt hvad tilbagegang angår, men det samme sker alle andre steder i Europa. Også i Sverige. Også i Polen. Også i Rumænien. Selv i store sammenhængende naturområder i f.eks. det østlige Polen, som ser fuldkommen fremragende ud, som vi aldrig nogensinde får i Danmark, kan det ikke klare sig, og tilbagegangen er alarmerende bare siden slutningen af 1990'erne. For alt bliver påvirket. Der skal faktisk nærmest være levesteder overalt. Når jeg siger Danmark er fuldkommen tom for dagsommerfugle der kræver noget om 300 år, med nogle få undtagelser, er det selvfølgelig ikke noget man kan vide, og jeg ville elske at tage fejl, og det er en totalt uvidenskabelig påstand, men jeg vil virkelig blive meget overrasket hvis ikke mine vanlige velkvalificerede teorier holder. Det finder jeg jo så heldigvis aldrig ud af. Saftsusme godt jeg ikke er her om 300 år. Det ønsker jeg ikke at se. Ret paradoksalt at vi nu f.eks. sørger over euphrosyne snart forsvinder fra Danmark. En art der har været helt vildt almindelig. Tænk på at tidligere "skodarter" som amandus og selene på bare 15-20 år kunne miste mindst 90 % af deres lokaliteter på Sjælland, også selvom de fleste af lokaliteterne bare ligner sig selv. Hvordan tror I så det ser ud om 200 år?

Egentlig en meget god tid at leve i egoistisk set, nu hvor der er et ret velstående samfund, hvor det er let at komme rundt, og trods alt en del gode dyr stadigvæk rundt omkring i Europa, om end der ikke er meget tilbage i Danmark overall. Men nu hvor jeg ikke er her om 300 år, vil jeg vove pelsen, og give mit eget totalt uvidenskabelige bud på at mindst 15-20 arter dagsommerfugle mere vil uddø i Danmark inden for 2-300 år. En del af dem er allerede sjældne i forvejen, mosearternes forsvinden er umulig at stoppe og er dømt til at dø lige meget hvad vi gør, og de halvsjældne arter der lever i en matrix har heller ikke en chance på den lange bane, på trods af midlertidige opblomstringer her og der.

Jeg satser nok på sommerfugle i hele den Palæarktiske zone fra nu af. Godt jeg kommer til Albanien her i næste uge. Det er simpelthen for deprimerende det her, og jeg kan snart ikke klare alle forfærdelighederne mere, så mindre fokus på DK fra min side de kommende år, og mere fokus på den Palæarktiske zone hvor jeg da har mindst 1600 arter at hygge mig med, plus hundredevis af underarter og former, og jeg har vist også gjort min indsats herhjemme siden 2008. Det er kun én vej og det er ned af. Desværre. Fortsat god weekend!
Skrevet d. 30/6-2019

Bjarne Skule 24/6-2019 Dagsommerfugle
Vedr. Cardui:

Kom i tanker om mails vedr. udtræk fra Israel ultimo marts: Eddie John, der monitorerer Cyperns dagsommerfugle (CBSG) har skrevet gennem foråret (husk, der er meget få til at observere på Cypern, så egt. antal fremgår ikke af de summariske rapporter):20.3.19:We have been alerted by Dubi Benyamini that a migration of Vanessa cardui ({Painted Lady) is underway in Israel, with thousands seen heading for the coast. Assuming they head out to sea from the Israeli coast, we can expect their arrival in Cyprus over the next day or so. This may well be the precursor to the arrival of much larger numbers later this month or next.22.3.19:Those CBSG members living in Cyprus will be well aware that the predicted Vanessa cardui migration is well underway. Should it persist, the scale of the migration is such that it may match that of 2001, when 48 million were estimated to have passed through Cyprus. As then, reports indicate that the migration is at least island-wide.9.4.19: Monthly CBSG report for March

Following my note last month about the imminent Vanessa cardui (Painted Lady) invasion, many have reported seeing huge numbers. Unquestionably, the size of this migration exceeds that of 2001 and of later years.7.5.19: Monthly CBSG report for April

Perhaps, the large numbers of Vanessa cardui (Painted Lady) emerging locally, and supplemented by enormous numbers of migrants, have been something of an understandable distraction for some weeks!Så mon ikke vores mange cardui passer med en sådan invasions næste generation(r)?

mvh

Bjarne
Skrevet d. 24/6-2019

Emil Bjerregård 22/6-2019 Dagsommerfugle
Rapporter fra de sidste 3 dage:

20/6: NEZ

Begrænset hvad jeg kunne nå denne dag. Arbejdspligter skulle passes, så valgte at tage til Kirkemosen ved Ryegård Dyrehave om formiddagen for at lave en ordentlig optælling af Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris) på sin sidste sjællandske lokalitet. Trist der kun er ét sted tilbage herovre, men til gengæld kunne jeg så glæde mig over at jeg fik lavet mit hidtil bedste optælling af arten i Kirkemosen. 300-325 eksemplarer blev det til. Dejligt, for bestanden har ellers været en smule nedadgående de sidste 10 år, men nu er den næsten antalsmæssigt oppe på niveau med status anno ca. 2010. Desværre ingen Bølleblåfugl (Agriades optilete). Det tager jeg nu ikke så tungt, for den svinger antalsmæssigt enormt meget i Kirkemosen. Det ene år kan den være meget svær at støve op, det andet år kan der være ganske mange.

21/6: SZ

Valget faldt på et Sydsjællands-raid. Startede ved Bimosen i Sorø Sønderskov. Skulle vise sig at blive et lidt underligt ophold. Har besøgt mosen gennem en årrække, og det har aldrig set bedre ud i min tid, end det gjorde denne dag, synes jeg i hvert fald. Man forventede næsten at mosen var et mylder af hippothoe, amandus, selene, diamina, hero, plantaginis og andre – spøg til side – de er jo forsvundet for længst herfra. Målet med opholdet i Bimosen var såmænd bare at konstatere at den finde lille bestand på stedet af Engperlemorsommerfugl (Brenthis ion) var intakt. Plejer aldrig at have problemer med at finde arten her med min stædighed, men denne gang lykkedes det sgu ikke, selvom jeg kom godt rundt i mosen. Hmmm. Enten er den væk eller også er den nu yderligere decimeret, og méget langt nede i antal. Hvis ikke den er forsvundet, så sker det i hvert fald meget snart.

Næste mål på dagen blev Kåremose ved Ulstrup. Sidste år da jeg besøgte lokaliteten skrev jeg følgende:

”…Og uha, kun 2 eksemplarer af ino blev registreret, trods rigtig fint vejr. Meget mærkeligt. De sidste år har ino fløjet her ganske talrigt, og noget tyder på en pludselig voldsom decimering. Suk, måske forsvinder den herfra i snarlig fremtid?”

Og i dag var resultatet så….0 ino. Enten er den forsvundet herfra, eller også er den nu bare ekstremt langt nede i antal. Om det ene eller andet er tilfældet er i bund og grund ligegyldigt, for skulle sidstnævnte være tilfældet, er den jo med garanti væk lige om lidt. Den har været her i tusindvis af år, og nu er det forbi for altid. Da jeg besøgte stedet i 2015 og 2016 myldrede det med dem.

Cyklede efterfølgende østpå til Torpe Mose. Her så det til gengæld bedre ud hvad ino angår. Her talte jeg på en runde +150 eksemplarer, og i virkeligheden nok langt flere. Også 1 amandus og 1 selene blev set.

Herefter gjaldt det Holmegårds Mose. Stadig en fin dagsommerfuglelokalitet med arter som virgaureae, idas, optilete, selene og tullia, og i særdeleshed en rigtig flot lokalitet trods den er delvist ødelagt. Startede ved de så velkendte gamle tørvegrave i den vestlige ende, her fløj lidt idas, optilete og tullia som forventet. Brugte dog ikke så lang tid på det, da jeg denne dag havde hélt andre tanker. Gik nemlig en lang tur hélt over mod den østlige del, hvor der nærmest aldrig komme nogen mere. Vi er øst for glasværket. Havde udset mig det som ret spændende ved tidligere rekognosceringsarbejde. Her finder man en mosaik af gamle tørvegrave og bænke, hvor tørvegravene nu er faste, og står ret pæne. Her var der også idas, optilete og tullia…men desværre ingen aquilonaris som jeg havde drømt om. Men fint at se de 3 ovenstående arter var her; tallene kom på hhv. 12, 4 og 25. Kunne dog have nået laaangt højere antal hvis jeg havde holdt mig mere i den vestlige del, men tænkte dette foretagende var særdeles mere konstruktivt.

Næste mål blev Kroglyng. Stedet huser den ene af i alt kun 3 bestande af idas på Sydsjælland. Denne population blev fundet tilbage i år 2000 af Martin Bjerg, som jeg havde held med efterfølgende at genfinde for tre år siden. Bestanden er af ganske rimelig størrelse, men det var blevet sent, så fandt kun lige en enkelt han. Fint den er her stadig.

Sluttede af meget sent i Gammellung ved Broksø. Fandt en ino-bestand for 3 år siden, som jeg lige skulle se til. Klokken var ved at være 20, men fandt en enkelt siddende i vegetationen. Fint bare at konstatere arten her.

Igen i dag fandt jeg også nye potentielle lokaliteter for c-aureum, hvor alt var som det skulle være, både i form af lokaliteternes beskaffenhed, tilstedeværelse af værtsplanter og ikke mindst måden værtsplanterne stod på. Men har desværre et for stort ego til at fortælle hvor :-))))) – I hører mere senere når jeg har fundet arten et nyt sted…eller to…eller tre. For ved I hvad? Jeg tror sgu den er flere steder end vi lige går og tror, efter mit rekognosceringsarbejde! Det handler udelukkende om at lede de rigtige steder, på den rigtige måde.

22/6: F

Fyn-tid. Dagens første lokalitet var Nybo Mose nord for Brændegård Sø, øst for Korinth. Endnu overlever en meget lille population af underarten Agriades optilete ssp. clara. Dels er det Fyns sidste optilete-bestand, og dertil er det også det sidste kendte levested på verdensplan for underarten clara. Indtil i dag havde jeg faktisk aldrig fundet clara før, da jeg sidste år kom i lidt for dårligt vejr, og lidt for sent på flyvetiden, da den er så langt nede i antal på lokaliteten, at man helst skal ramme stedet fuldkommen optimalt. Det gjorde jeg så i dag…bortset fra at transporten fra København til Fyn gik lidt i ged, som ødelagde tidsplanen lidt, hvilket betød jeg lige pludselig ikke havde alt for meget tid i Nybo Mose. Det lykkedes dog heldigvis at finde en enkelt slidt han, så clara er dermed intakt endnu.

Herefter kørte jeg til Skovholmmosen nord for Svendborg. Her findes en fin bestand af aquilonaris, som kun findes 4 steder på Fyn. Optælling i mosen gav +155 individer. Heraf blev bl.a. to parringer set - helt godt!

Sluttede dagen i Ravnebjerg Mose på den anden side af Svendborgmotorvejen. Klokken var ved at være 19, så ikke meget flyvning, og bestanden her er også noget mindre end i Skovholmmosen, men jeg fandt da trods alt 3 aquilonaris – heraf endnu en parring. Fint.

Er træt af ikke at se meget andet end død og ødelæggelse herovre, og jeg er ved at blive bims. Er der ikke nogen der lige kan opfinde en tidsmaskine? Så kunne jeg lige spole tiden tilbage til 1800-tallet eller før...eller måske ikke, for den tid er vel næppe noget vi ønsker os tilbage til, andet end når vi er på sommerfugletur. Men fra på tirsdag gælder det Jylland og Sverige som kan kompensere en smule for det. Inden da skal jeg dog lige ud og eftersøge Slåensommerfugl (Satyrium pruni). Tror stadig den er i NWZ, og korresponderede lidt med Brian J. K. Nielsen om det i nat, der kunne bidrage med særdeles interessante oplysninger, og jeg tror virkelig mere på, at den er i NWZ, end at den ikke er der. Og holder mine vanlige velkvalificerede teorier, jamen så skulle det gerne kunne lade sig gøre. Den skal dog også lige findes, som er det svære. Lad os se…
Skrevet d. 23/6-2019

Martin Bjerg 22/6-2019 NEZ Dagsommerfugle
En lille rundtur på lokaliteter i nordlige Nordøstsjælland. Ullerup Skov gav 10 hanner af camilla. Melby Overdrev 25 argus og en bilateral gynandromorph af icarus; desværre noget slidt. Ingen aglaja eller idas. Tibirke Bakker afsluttede med to idas-hanner. Kiggede lidt efter hyperantus, lineola og quercus, men fandt ingen. Forleden et par w-album ved Hillerød.
Skrevet d. 22/6-2019

Emil Bjerregård 19/6-2019 Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 4 dage:

16/6: NEZ & SZ

Tømmermandstur efter bryllup. Startede med noget nemt, da jeg var rimelig basket oveni hovedet, og kun havde sovet 1 time og 30 minutter, så valget faldt på Lyngby Åmose. Skulle lige have optilete på årslisten – i alt 5 individer blev det til. Dertil også lidt rubi og brunneata.

Herefter tjekkede jeg lige op på Karlslunde Strand ved Trylleskoven. En fin isoleret forekomst af Argusblåfugl (Plebejus argus) er at finde i området, og skulle bare lige ud og konstatere at arten var pp. Så 2 individer – arten havde kun lige påbegyndt flyvning på denne lokalitet, hvor den i toppen af flyvetiden flyver meget, meget talrigt.

Sluttede dagen af med en runde i Vallø Storskov & Gunderup Kohave. Måtte lige ud og lave mit årlige check-up på de 4 delpopulationer af Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino) der findes i skovkomplekset. Resultaterne blev: + 25 ved Kildemosen, 4 ved Almindebro (nedslående få?), 8 ved Vrietorneng og 5 ved ”Køge 391”. Desværre heller ingen Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) denne gang. Er alvorligt bekymret for, at den er forsvundet fra skovkomplekset. Men den kan vel stadig gemme sig i et hjørne eller to. Men i så fald overlever denne næppe ret længe. Trist, det er også kun få år siden euphrosyne forsvandt herfra. I gamle dage var den slags arter jo bare skrammeldyr på disse kanter; dengang var det f.eks. lucina man kom efter i Gunderup Kohave. Det skal i øvrigt også nævnes at jeg tilfældigvis faldt over en, efter egen vurdering, potentiel lokalitet for c-aureum. Det skal eftersøges næste år.

17/6: NEZ

Startede på Jægerspris Skydeterræn ved morgentid. Resultaterne blev 2 hippothoe, 2 argus, +15 amandus, 4 striata og bedst: 1 meget fin han af Engblåfugl (Cyaniris semiargus). Tog mig en del tid at finde. Den er godt nok blevet sjælden på skydeterrænet. Vel en af de næste dagsommerfugle der forsvinder fra Sjælland. I dag er Jægerspris Skydeterræn den sidste sjællandske lokalitet for arten. Bare i 1990’erne var arten stadig en del steder herovre østpå så som Lammefjord (1990), Langesø (1990), Hald v. Liseleje (1994), Høvblege (1994), Heatherhill (1995), Lille Lyngby Mose (1997), Gudmindrup Lyng (1997), Overby Lyng (1998), Disbjerg (2001) og Yderby Lyng (2003). Sølle.

Herefter gjaldt det Dalby Huse. For blot to år siden blev en ny sjællandsk bestand af amandus konstateret på stedet, men der har endnu kun været få observationer fra stedet af få individer, så i dag skulle det gås grundigt igennem. En optælling gav +20 flyvende amandus. Fint fint – ser ud til at være en god bestand, men bestemt ikke overraskende! Lignede også noget der godt kunne holde hippothoe eller andre dejligheder, men det udeblev desværre.

Skulle desværre på arbejde ved 16-tiden, så det blev i denne omgang desværre kun til en halvdagsobs, men synes nu alligevel det var ok, tiden taget i betragtning.

18/6: NEZ

Startede i Teglstrup Hegn. Erling Krabbe havde dagen forinden genfundet selene i Teglstrup Hegn, hvor arten ellers sidst var set i 2011. Utroligt. Det sker nærmest efterhånden aldrig, at jeg får nye dagsommerfuglebestande på kortet i Nordsjælland, så jeg kunne ikke lade være med at tage op at kigge på sagerne. Med lidt tålmodighed genfandt jeg samme individ som Erling så, under elmastnettet i den sydlige del af skoven. Cool nok!

Herefter tjekkede jeg lige op på Skidendam i et desperat håb om at Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris) mod forventning skulle dukke op. Der fløj lidt rubi rundt samt lidt viklere, men ingen aquilonaris. Vi må nok erkende den bare er forsvundet fra Skidendam. For bare 6 år siden var der stadig 4 bestande på Sjælland, men nu er vi nede på kun en enkelt population. Godt nok ked af at den ser ud til at være væk fra Skidendam. Ved godt det lyder totalt plat og latterligt, men havde sgu et særligt forhold til den bestand. Måske var det min favorit-bestand i Nordsjælland, eller i hvert fald én af dem. Egoistisk set kan man sige, at jeg trods alt i det mindste nåede at følge arten i en årrække, inden jeg så den her for sidste gang i 2016. Men igen; sølle.

Herefter blev det tid til et kort lille stop i Stenholts Indelukke. En fin ino-han fløj rundt på den klassiske lokalitet.

Herefter gjaldt det Vaserne. Sidste år genfandt Christian Videnkjær ino i Vaserne, i form af et enkelt individ, som ellers ikke var meldt herfra siden 2004. Det lykkedes mig desværre ikke at få set arten, trods rimelig grundig gennemgang, så det er nok bare en forsvindende lille bestand der har overlevet i Vaserne i en årrække. Må prøve igen næste år.

Nåede igen ikke mere; skulle på arbejde ved 16-tiden.

19/6: LFM

Med udsigt til +30 grader og svag SØ-vind på LFM, skulle man da være et skarn, hvis ikke man lige skulle ned og lure. Med disse særlige omstændigheder var tanken at der var chancer for en Colias eller lignende dejligheder. Således begyndte jeg dagen på den store lucernemark ved Idestrup. Der var en del dyr på marken, men bare ikke nogen af de gule eller orange ræsere.

Herefter valgte jeg en god gåtur fra Sildestrup Strand hele vejen ned til Bøtø Strand, videre ind i Bøtøskoven, gåtur ned mod Gedesby, med check-up undervejs af diverse skovveje; i alt en gåtur på 20 km. På selve diget var der som forventet en del træk af cardui samt en del atalanta, og fik da også set 4 argus, 1 agestis, mange-mange lathonia, flere cruentaria end jeg længe har set på diget m.v. Men til gengæld ingen aglaja endnu. Og så har selene været underligt fraværende på diget i år. Det samme har gjort sig gældende på det lollandske såvel som det falsterske dige. Håber den lige har klaret tørken, og hurtigt kommer op igen.

Gik videre ind i Bøtø Plantage. Her fik jeg set et par slidte tityrus, men desværre ingen morpheus endnu. Kiggede dog også kun overfladisk efter dem. Sluttede i den sydlige del af Bøtø Plantage ikke langt fra Gedesby. Her fandtes, troede jeg, en lille bestand af Isblåfugl. Dog har jeg kun besøgt amandus-lokaliteten sidst på flyvetiden, og i dag ramte det bedre ind, og denne bestand er bestemt ikke lille. I løbet af bare 20 minutter talte jeg +60 individer af amandus. Og hvis det ikke var fordi jeg havde travlt med at nå min bus, kunne jeg vel have nået et sted mellem 100 og 200 individer, mindst! Måske den bedste bestand i Østdanmark, i skarp konkurrence med Lille Lyngby Mose? Ærgerligt jeg ikke havde mere tid, det kunne have blevet en super optælling, men var trods alt glad for de 20 minutter, omend det betød jeg måtte løbe de sidste kilometer fra Bøtø Plantage til Gedesby med oppakning på ryggen og lige en idiot, efter i forvejen at have været øm i fødderne oven på de mange tilbagelagte kilometer til fods.
Skrevet d. 20/6-2019

Erling Krabbe 17/6-2019 NEZ Dagsommerfugle
Var et smut i dag den 17. juni 2019 i den sydlige ende af Teglstrup Hegn, hvor højspændingstraceet krydser gennem skoven. Her havde jeg for 6-7 år siden set noget der lignede en Brunlig Perlemorsommerfugl (selene) i et glimt, ved nogle lyngklædte bakker inde på traceet, hvor vegetationen bliver holdt nede. Men jeg var langt fra sikker på den dengang.

Nu tænkte jeg, at jeg alligevel ville tjekke stedet igen, her en del år efter. Og minsandten, om der ikke sad en fin, nyklækket selene og sugede nektar af nogle musevikker. Utroligt. Så formentligt har der hele tiden været en lille bestand i dette lille, overdrevslignende område.

Derudover sås pænt med cardui, også lægge æg på tidsler. Samt atalanta, jurtina,aegeria og ca. 10 sylvanus.I går hed det Skidendam, som gav ventet 0 aquilonaris, så nu er jeg helt overbevist om, at arten er uddød på lokaliteten. Trist. Et par rubi blev det dog til
Skrevet d. 17/6-2019

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste