Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Steffen Kjeldgaard 8/1-2019 EJ Natsommerfugle
Hej med jer.

De flyver ikke efter dato, men efter temperaturen.

Se Bugbase der er allerede meldt 50+ af C. rubiginosa, C. vaccinii og

E. transvaesa. Ligeledes er der meldt Acleris cristana og A.abietana mf.

Alle de nævnte arter er på vingerne når temperaturen er over 5G

Mvh Steffen


Skrevet d. 8/1-2019

Peder Skou 4/1-2019 F Natsommerfugle
Fredag aften d. 4. januar hen mod midnat fløj der en ugle til vores vindue her i Åmosen ved Ollerup på Sydfyn. Jeg åbnede straks vinduet så kræet kunne flyve ind og det viste sig at være en Conistra rubiginosa.Hvorfor flyver den omkring så tidligt for der er vist ikke nogen blomster at suge næring på? På vegne også af Peter Carlsen og Bjarne Skule.
Skrevet d. 8/1-2019

Christian Videnkjær 8/1-2019 Meddelelse
Foreningsekskursion til Albanien fra fredag d. 5. til mandag d. 15. juli 2019I forlængelse af efterårets møde, hvor forskellige ekskursionsmuligheder blev drøftet, er valget faldet på Albanien. Landet har i mange år været hermetisk lukket for turister og entomologer, men er i de senere år blevet tilgængelig, og fra entomologer, der allerede har gæstet landet, lyder der kun positive tilbagemeldinger fra mødet med befolkningen, der blev oplevet som venligtsindede og hjælpsomme.

Albaniens flora og fauna er af høj kvalitet grundet store naturområder, der ikke har været udsat for intensiv dyrkning, og landets beliggenhed med varierende klima- og højdezoner giver en ekstra artsrigdom. Der er bl.a. registreret 198 dagsommerfuglearter, hvilket er lidt under halvdelen af Europas samlede antal. Derudover er Albanien nok et af de lande i Europa, der er mindst undersøgt, hvilke giver gode muligheder for at opdage nye dag/natsommerfuglearter for landet.

Turen planlægges med flyafgang fra Kastrup Lufthavn til Tirana tur retur (evt. mellemlanding). I skrivende stund ligger prisen på 2700 kr. for en returbillet med fornuftige afgangs- og rejsetider. I Tirana lejes biler, hvorefter der køres til første destination. Ekskursionen tænkes todelt med 4-5 dage i den nordøstlige region og 4-5 dage i den sydøstlige region, hvor vi begge steder indkvarteres på hoteller (eller tilsvarende) beliggende i skønne naturområder. Der vil være mulighed for forplejning på hotellet eller i en nærliggende by, hvor man også kan forsyne sig med proviant, der kan medtages i felten. Købekraften er høj, så udgifter til overnatning og mad på turen vil være relativ lav sammenlignet med vesteuropæiske priser.

Er du interesseret i at deltage eller ønsker nærmere informationer, så kontakt formanden for foreningen, Christian Videnkjær, via hjemmesidens kontaktformular eller på tlf. 29611577

Deadline for tilmelding er sat til 9. februar 2019.På foreningens vegne

Christian Videnkjær


Skrevet d. 8/1-2019

Emil Bjerregård 16/12-2018 Dagsommerfugle
Hej alle!

Jeg arbejder for tiden på en artikel vedrørende Leptidea-komplekset, med fokus på L. sinapis, L. juvernica og L. reali. Jeg har nogenlunde styr på mit materiale hvad L. sinapis og L. juvernica angår, men jeg mangler materiale på L. reali. Hvis nogen derude har eksemplarer af L. reali (IKKE L. sinapis eller L. juvernica!!!), er jeg meget interesseret i at høre fra jer - især hvis man har dækket både hanner og hunner ind i begge generationer. Jeg skal blot bruge billeder af dyrene, og jeg fortrækker selv at fotografere dem. Jeg kan kontaktes på:xanthomelas@live.dk

+45
28 26 91 46
Skrevet d. 16/12-2018

Emil Bjerregård 16/11-2018 B Dagsommerfugle
Der er i dag (d. 16. november!!!) fotograferet en imago af Markperlemorsommerfugl (Argynnis aglaja) på det sydlige Bornholm. Observationen er 100 % i orden. Fænologien overrasker på ny i år!
Skrevet d. 16/11-2018

Erik Steen Larsen 4/11-2018 SZ Natsommerfugle
Ligesom Per var jeg ude i felten i søndags, nærmere bestemt Magleby Skov.

Her var temperaturen ca. 10 grader og let vind.

Det blev til hele 27 arter - uden at differentiere Epirrita og Operophtera.

Jeg mødte en anden samler, der kunne bidrage med yderligere to arter.

Selvfølgelig var der plumigera, populi, vaccinii, defoliaria, britannica osv. men også lidt skæve arter som aurago, albipuncta, proboscidalis, secundaria og så en helt skæv oleracea. Sjovt... og lidt skræmmende.
Skrevet d. 6/11-2018

Per Stadel Nielsen 4/11-2018 NWZ Natsommerfugle
Det er lidt sløjt med nyheder om natkræ herinde så...

I nat var det dejligt mildt 12 ned til 6 grader ved Vollerup Overdrev nord for Kalundborg, så mange dyr på insektpæren. Selvfølgelig de sædvanlige sen-efterårsarter som E. defoliaria, A. aurantiaria, flere hanner og hunner af P. populi, og mange af de ubestemmelige grå Epirrita-arter, omend disse arter er på retur nu, samt en enkelt C. vaccinii.

Mere underligt er det at se friske individer, 1 hver, af X. c-nigrum, P. gamma, H. ambigua, A. puta og måleren P. rhomboidaria/secundaria så sent på året.
Skrevet d. 5/11-2018

Martin Bjerg 3/11-2018 NEZ Dagsommerfugle
Var en lille tur til Rusland ved Villingebæk i det pæne vejr. Det gav en enkelt atalanta, en c-album, fire phlaeas og min til dato seneste lathonia. Et par af phlaeas'erne var helt friske, medens resten af kræene var pænt novembertrætte, men det jo ikke så underligt, når det nu er november. Desuden en Acleris hyemana, en Acleris notana/ ferrugana, en Emmelina monodactyla og mange Diurnia lipsiella.
Skrevet d. 3/11-2018

Flemming Johansen 28/10-2018 SZ Dagsommerfugle
På en jagt i Tystemosen ved Holløse på Sydsjælland sås 1 stk c-album samt 2 stk rhamni. Lidt usædvanligt da temperaturen trods solskin var max 5 grader.
Skrevet d. 30/10-2018

Emil Bjerregård 19/10-2018 Dagsommerfugle
Jeg har uploadet en lille gættetråd på Forum, hvis nogen skulle have lyst til at kigge forbi! :)http://www.lepidoptera.dk/forum/comments.php?DiscussionID=282&page=1#Comment_1451

Skrevet d. 19/10-2018

Peder Skou 18/10-2018 F Dagsommerfugle
Netop hjemkommet fra en tur til Spanien havde jeg i dag fornøjelsen at se to admiraler samtidig på vores blomstrende vedbend i haven i Åmosen ved Ollerup på Sydfyn. Der var også gedehamse, honningbier og svirrefluer. Så lidt dagsommerfugle-liv er der stadig derude.
Skrevet d. 18/10-2018

Martin Bjerg 17/10-2018 NEZ Dagsommerfugle
Fra de sidste solskinsdage i NEZ er det blevet til ret mange phlaeas, samt lidt lathonia, megera og rapae. Inge takvinger; de må sove fast allerede.
Skrevet d. 17/10-2018

Jørgen Krogh 15/10-2018 EJ Dagsommerfugle
I Juelsminde er det blevet til lathonia, c-album, urticae og io - kun et eksemplar af hver, og i temmelig slidte udgaver. Så der er nu meget langt mellem individerne, men dejligt at dagsommerfuglesæsonen trods alt ikke er helt slut endnu.
Skrevet d. 15/10-2018

Erik Steen Larsen 14/10-2018 NEZ Natsommerfugle
Jeg og Knud Bech var også en tur på Melby Overdrev. Ifølge "Nationalnyckeln" flyver dumi også om natten. Vi have både 2x 125W Hg, 2x lystårne med blåt lys og 2 små batterifælder midt ude på overdrevet.

Desværre blev det hverken til dumi - eller andre spændende dyr for den sags skyld. 26 arter blev det til - det lune vejr til trods.
Skrevet d. 14/10-2018

Emil Bjerregård 14/10-2018 NEZ Natsommerfugle
Det glæder mig virkelig Roland, at du fandt dumi på overdrevet i fredags. Skønt at den stadig findes i Danmark. Tog en runde deroppe i går sammen med Martin, men vi havde desværre ikke held med dumi. Det mest opsigtsvækkende var en mærkelig gamma der fløj helt vildt og uforudsigeligt....

Og så lige en opfordring til alle: Glem nu ikke torsdags-møderne hver anden uge i foreningen! I torsdags havde vi et superhyggeligt møde, med flere fremmødte end længe set, og endda flere unge mennesker end længe set (gæt hvem der var foredragsholder... ;-)). Der var nye bekendskaber, og vi fik nogle gode snakke. Så kom og vær med! Næste foredrag er d. 25/10 - et særdeles spændende foredrag, som jeg i hvert fald ser meget frem til.
Skrevet d. 14/10-2018

Roland jacobsen 12/10-2018 NEZ Dagsommerfugle
Fulgte Bjerregårds opfordring til at kigge efter dumi på Melby Overdrev fredag d.12-10 i det gode vejr. Dog nogen vind. Efter at have gået rundt i 3 timer havde jeg opgivet at se den, men pludselig var den der. Den kom fra siden og var helt tæt på mig da jeg så den. Jeg nåede ikke at slå efter den og prøvede at følge den i kikkerten, men den forsvandt. Gulbrun spinder. Jeg kender den fra 60èrne i Tibirke bakker. Kl.var 13.10 og det var i den østlige del af overdrevet 300 m fra skovbrynet til Liseleje og 6-700 m fra den gamle melbylejr. Min kone mener at hun så en dumilignende sommerfugl lidt længere mod øst, da hun vendte tilbage til bilen ved 12-tiden. Vi så ikke andre samlere, men vil bestemt opfordre andre til at eftersøge arten på Melby Overdrev i de kommende dage, så vi kan få noget dokumentation.
Skrevet d. 13/10-2018

Thomas Møller 11/10-2018 NWZ Dagsommerfugle
Rørvig 10/10: 1 rhamni, 1 c-album, 1 aegeria, et par hvide og 2 lathonia. Den ene stor og den anden så lille, at jeg først tænkte, at det måske kunne være en 2. generations cinxia. Det var det så ikke. Men begge var ret friske. De sidste sås ved kysten, hvor jeg ledte forgæves efter semele. Den optrådte ellers ret talrigt i august-september - noget senere end deres normale flyvetid i juli-august. Pudsigt. De første var på vingerne medio juni (en enkelt endda set i starten af juni) og så har de ellers været yderst fåtallige i deres normale flyvetid. Er der tale om, at deres flyvetid er blevet spredt over en meget lang periode, eller er der mon tale om to generationer? Uanset hvad svaret er, så ser det ikke ud til, at den langvarige tørke har været god for arten.
Skrevet d. 11/10-2018

Emil Bjerregård 8/10-2018 NEZ Natsommerfugle
Vejret ser rigtig spændende ud her fra på onsdag og ugen ud. Næsten 20 grader og fuld sol. Mon ikke det afkræver en indsats for at genfinde Lemonia dumi i Danmark? Fra Tibirke Bakker er dumi afgjort forsvundet, men arten er fundet på Melby Overdrev så sent som 2004, 2006, 2008 og 2012. Observationerne er sket med års mellemrum, og drejer sig om 1-2 eksemplarer pr. observation. Så måske er det ikke helt umuligt, at opstøve et enkelt eksemplar på en god varm eftermiddag.
Skrevet d. 8/10-2018

Allan Bornø Clausen 3/10-2018 NEZ Dagsommerfugle
Slangerup ås kl 8.25. Det er koldt og blæsende, en byge trommer på ladetagett, kun 7 gr. C. Og pludselig er den der, Duehalen, stellatarum., langt inde i laden, og Ivrigt søgende rundt i laden tilsyneladende efter mørke småhuller eller sprækker. Pludselig forsvinder den ind imellem en hylde og noget stablet plastik??.

Jeg giver den lige 20 sek.’s ro før jeg sniger mig lidt nærmer. Desværre reagerer den omgående og farer ud og fortsætter sin søgen på svirrevinger en stund, indtil jeg mister den den af syne i mellem

ting og sager og ladens mørke. Interessant fætter den stellatarum!
Skrevet d. 3/10-2018

Klaus Hermansen 18/9-2018 NWZ Dagsommerfugle
NWZ 18.9.2018Først besøgte jeg nogle armoricanus-lokaliteter på Røsnæs, hvor jeg fandt armoricanus i mindre mængde, der var sikkert flere, men det blæste ekstremt meget.Derpå valgte jeg Vesterlyng, hvor vinden ikke var så kraftig, her fløj armoricanus fint rundt i meget friske udgaver.Dejligt, at det varme vejr kan give ekstra generationer her sent på året.Desuden set Citronsommerfugl, Admiral, Skovrandøje, Vejrandøje, Lille Ildfugl, Alm. Blåfugl, mange kålsommerfugle, Storplettet Perlemorsommerfugl m.v.


Skrevet d. 19/9-2018

Allan Bornø Clausen 17/9-2018 LFM Dagsommerfugle
På familiebesøg midt i Hannenov skov ved Nyby i weekenden. I går d. 16 måtte jeg lige tjekke det lokale mirabeltræ i baghaven hvor der ligger godt med overmodne mirabeller. Skræpperne står tæt foran, og her sad i solen ikke mindre en 10 Det hvide C, 6 admiraler og 8 skovrandøjer. En enkelt Dagpåfugleøje flagrede også lige forbi i solen. Dejlig oplevelse, og sæsonen er da vist ikke forbi endnu.
Skrevet d. 17/9-2018

Martin Bjerg 16/9-2018 NEZ Dagsommerfugle
En lille formiddagstur langs Liseleje Plantage gav 5 semele, 2 megera, 3 aegeria, 3 icarushanner og en enkelt rapae.
Skrevet d. 16/9-2018

Klaus Hermansen 16/9-2018 SZ Dagsommerfugle
Magleby Skov d.d.1 Vejrandrandøje, Lasiommata megera, han. Ny art for skoven.Desuden set Admiral og Skovrandøje.


Skrevet d. 16/9-2018

Per Stadel Nielsen 14/9-2018 Meddelelse
Vi har modtaget nedenstående meddelelse, som hermed viderebringes:

Dear All,
If anyone is interested in helping to fund our research into the moths of Albania, or even have a new species of moth named after them, please take a look at our crowd-funding page that I have just this moment set up.
www.justgiving.com/crowdfunding/colin-plant?utm_term=Vn8EJDJqq
This remains "live" until January.
Even if you can't contribute yourself, I would appreciate it if you could e-mail this link to everyone you know with an interest in biodiversity research - every little helps. The various trips so far undertaken have all been funded from my own pocket - which is now showing signs of becoming empty!
Many thanks,
Colin
**************
Colin Plant Associates (UK)
Consultant Entomologists
14 West Road
Bishops Stortford
Hertfordshire
CM23 3QP
England
Skrevet d. 14/9-2018

Steffen Johansen 7/9-2018 NEZ Dagsommerfugle
Auderød Skov 06.09.2018. For god ordens skyld så var det aegeria 3.generation
Skrevet d. 7/9-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste