Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Bent Sloth Larsen 5/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej Emil..

Min observation af en Palaeno han er ikke baseret på mine golfkollegers viden om sommerfugle, al den stund at de kun har øje for de omkringflyvende hvide golfbolde og slet ikke registrere dyr mindre end harer og fasaner, der tilfældigt passerer banen. Den pågældende Palaeno passerede omkring 3 meter fra mig og jeg var ikke i tvivl om beskaffenheden, navnlig ikke efter et kun en uge gammelt ophold i melllemsverige med bl. a. Palaenoer og 26 andre arter. Min opfattelse er at han har været på udkik efter damer selvom stedet var dårligt valgt og slet ikke Palaeno-territorie. Forbipasserende er vel det mest oplagte.




Skrevet d. 5/7-2018

Emil Bjerregrd 5/7-2018 B Dagsommerfugle
Rapporter for den sidste uges tid:

28/6: NEZ

En tur til Pinseskoven på Vestamager gav 6 Ilia (Apatura ilia) og +20 Iris (Apatura iris). Cyklede også igennem Fasanskoven hvor en enkelt iris sås.

29/6: Skåne

Tog denne dag med Kasper Nyberg & Magnus Vest Hebsgaard til Bornholm. Planen havde egentlig tidligere været Polen, men dette måtte vi aflyse, så vi måtte trøste os med en lille tur til klippeøen. Det meste af dagen gik med at pakke og rejse, men undervejs nåede vi da en tur til Sandhammeren i Skåne og så enkelte Egesommerfugl (Satyrium ilicis) samt mange Foranderlig Blåfugl (Plebejus idas) i tilgift. Dejligt lige at nå lidt ilicis i år i Sverige, nu hvor det ikke bliver til det store udenlandsgøjl for mit vedkommende.

30/6: B

På førstedagen valgte vi at starte ved Slusegården. Frem til 2002 var der stadig Klitperlemorsommerfugl (Argynnis niobe) på arealet, men det lykkedes os ikke at genfinde arten. Til gengæld fløj der stadig en hel del idas og vi fandt også et par galler af Pileglassværmer (Synanthedon flaviventris). Hefter gjaldt det Raghammer Odde på sydkysten. Målet var niobe som på Øerne nu kun findes ved sikkerhed i Raghammer-området. Vi fandt i alt 20 eksemplarer af niobe, hvoraf de fleste tilhørte eris-formen. Dertil sås også 5 Argusblåfugl (Plebejus argus), 75 idas samt 2 eksemplarer af både Plettet Myreløve (Euroleon nostras) og Blåvinget Ørkengræshoppe (Oedipoda caerulescens). Vi kiggede også ihærdigt efter Engblåfugl (Cyaniris semiargus), som senest er fundet her i 2013. Vi så desværre ingen semiargus, men vi er også lige sidst i flyvetiden.

Efter Raghammer Odde kørte vi til Kadeau ved Sømarken. Vi kiggede en del efter niobe i klitten og Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia edusa) på stranden, mens feromonerne gjorde deres arbejde. Desværre sås hverken niobe eller eudsa, men til gengæld lykkedes det Kasper at finde en enkelt flaviventris samt endnu en Plettet Myreløve.

Kørte direkte videre til Aakirkeby Plantage. Håbet var Sort Glassværmer (Paranthrene tabaniformis), men ingen sås på denne kendte lokalitet. I stedet fandt vi 6 larver af Fingerbøldværgmåler (Eupithecia pulchellata) samt finde dagdyr som 2 stk. Skovperlemorsommerfugl (Argynnis adippe), hvoraf den ene tilhørte cleodoxa-formen (!), 1 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene), 2 idas og 1 stk. Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae).

Herefter kørte vi til Ølene. Håbet var Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe), som på Bornholm kun findes i Bastemosen, Svinemosen og Ølene. Desværre ramte vi flyvetiden ret sent, så hippothoe fandt vi ikke ved Ølene. Vi fik dog set ca. 20 Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino), så helt forgæves var det ikke.

Herfra gik det videre til Svinemosen. Ej heller her lykkedes det med hippothoe. Resultatet blev 15 virgaureae, 2 adippe, 40 aglaja, 13 ino og 3 selene.

Sluttede af ved Bastemosen. Her lykkedes det endelig at finde en ganske slidt han af hippothoe. Også 2 aglaja, 5 ino og 2 selene blev det til. En fin dag.

1/7: B

Vi startede denne dag ved Svartingedalen nær Hasle, for at finde larver af Brunrods-Hætteugle (Shargacucullia scrophulariae). Vi fandt i alt 8 larver, og derudover kunne vi også glæde os over 3 stk. Hvid Admiral (Limenitis camilla).

Vi kørte efterfølgende til Sorthat Odde for at se efter Engblåfugl. Mens vi kiggede efter semiargus lokkede vi efter Snyltehveps-Glassværmer (Bembecia ichneumoniformis) som sidst er fundet på Bornholm i 1996. Men det lykkedes sgu at genfinde arten for øen, da 25 eksemplarer kom til feromonet. Også en enkelt larve og flere pupper blev fundet. Helt kanon! Dertil fandt vi også en enkelt hun af Engblåfugl - fint den stadig er her. Også Markperlemorsommerfugl på lokaliteten.

Vi kørte videre nordpå til Slotslyngen. Vi gav os til at hænge snore op for at lokke efter Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros). Tidspunktet er perfekt nu, og Slotslyngen & Borrelyngen er nok nogle af de mest oplagte polychloros-lokaliteter i Danmark, hvor arten senest er fundet i 1994 & 2004. Vi fik set +1000 idas, 65 aglaja, 1 selene, 1 iris og 2 camilla, men polychloros udeblev. Magnus fandt også en larve af Bævreaspglassværmer (Eusphecia melanocephala).

Efter et længere ophold ved Slotslyngen, fortsatte vi til Mølledalen ved Hammershus. Vi fik set 1 idas og 30 aglaja, men desværre ingen adippe som jeg ellers havde på lokaliteten i 2014.

Vi kørte videre til Rutsker Højlyng i håb om at finde lidt glassværmere. Vi fandt ikke noget særligt, men kunne dog glæde os over 80 idas og 1 aglaja.

Vi sluttede dagen af ved Døndalen i håb om lidt flere larver af scrophulariae, men vi fandt desværre ingen.

2/7: B

Vi valgte denne dag at køre til Paradisbakkerne. Målet var at finde Skovperlemorsommerfugl-formen Argynnis adippe f. cleodoxa. Ved Dyndedal kendte jeg en god adippe-lokalitet fra 2015 & 2016, og sørme om vi ikke fandt 3 cleodoxa blandt de 30 adippe der fløj rundt i området. Også 25 idas, 15 aglaja 20 selene, 5 camilla og 1 iris skal nævnes herfra.

Herefter valgte vi at splitte os op. Kasper & Magnus kørte til sydkysten for at lokke efter flaviventris som de fandt 8 af, mens jeg valgte at sukkerlokke i området efter polychloros. Det var netop i Paradisbakkerne at polychloros havde sin sidste sikre faste bestand på Bornholm, hvor arten sidst blev observeret i 1984, så det skulle lige have et skud.

Desværre lå der en megairriterende kæmpe sky over mig, så det var ikke meget der kom til snorene ud over lidt camilla og iris. I selve Paradisbakkerne fik jeg dog set 3 virgaureae, 50 idas, 10 adippe (heraf endnu en cleodoxa!), 10 aglaja, 5 selene og 2 ino. Fedt med de mange cleodoxa. I alt 4 cleodoxa blev det til denne dag, og dermed i alt 5 cleodoxa blev det til på denne tur for mit vedkommende. Inden turen havde jeg kun en enkelt dansk cleodoxa fra Bornholm tilbage i 2016, men nu er min DK-total op på 6 stk.

Var også en tur i Povlsker Plantage, hvor 9 virgaureae, 1 idas, 1 adippe, 2 aglaja og 2 camilla blev resultatet. På vejen sås også 1 virgaureae og 1 adippe ved Alterstenen. En meget god dag selvom polychloros udeblev.

3/7: B

Vi startede ved en æbleplantage ved Svartingedalen, i håb at finde Æbleglassværmer (Synanthedon myopaeformis) som ny for Bornholm. Stedet var perfekt, men desværre kom der ingen myopaeformis til feromonet. Øv!

Efterfølgende var det Ringebakker ved Vang det gjaldt. Magnus og jeg havde held med at finde i alt 19 larver af scrophulariae, mens Kasper lokkede efter ichneumoniformis og fandt 13 stk.

Herefter kørte vi endnu en gang til Borrelyngen & Slotslyngen. Heller ingen polychloros denne gang, men vi fik dog nogle fine resultater i form af 35 idas, 14 aglaja (10 ved Slotslyngen, 1 ved Borrelyng og 3 ved Troldsmyr), 5 camilla, 3 iris samt en larve af Sort Glassværmer (Paranthrene tabaniformis).

Vi rundede dagen af ved Gråmyr. Håbet var polychloros der sidst er fundet på træk her i 1999. Vi så 1 iris, 2 camilla men selvfølgelig ingen polychloros.

4/7: B

Startede dagen på Raghammer i den østlige ende ved Svenskevig. Jeg ville godt lige se til niobe her som Kasper og Magnus 2 dage forinden på deres flaviventris-tur fandt ved denne ende af Raghammer, og en tur i klitterne gav da også 5-6 eksemplarer. Dertil skal også nævnes en virgaureae samt +100 idas. Jeg brugte også en del tid nede på stranden for at tjekke efter Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia edusa), hvor der stod meget Strandsennep. Jeg fandt desværre ingen eksemplarer, men til gengæld havde Kasper og Magnus held med i mellemtid at lokke lidt flaviventris frem med feromoner oppe i baglandet.

Herefter kørte vi til Bastemosen, for at se om vi ikke kunne finde lidt flere hippothoe. Vi fandt desværre ingen hippothoe, men i stedet kunne vi dog glæde os over 1 virgaureae, 4 idas, 1 adippe, 1 aglaja og +25 ino.

Vi sluttede dagen ved Galløkken inden vi skulle med færgen. Stedet gav ikke rigtig noget ud over lidt quercus som vi har set i tusindvis på øen, men det var nu meget hyggeligt at gå der alligevel.

En meget god tur, selvom lyslokningsnætterne skuffede lidt som jeg ikke har valgt at gide skrive om. 1 stk. Abrostola asclepiadis, enkelte Agrotis cinerea samt 2 stk. Moma alpium var nok det mest nævneværdige. Og ærgerligt at polychloros udeblev - napper en på LFM i stedet:D

Nu skal der ryddes lidt op på Sjælland og LFM den næste uges tid, med de sidste dagsommerfuglebestande jeg mangler herovre fra for i år, samt et par Jyllandsture efter Ensianblåfugl (Phengaris alcon) og Kommabredpande (Hesperia comma), inden en forhåbentlig forrygende træksæson står for døren hvor der skal satses på LFM og Bornholm!
Skrevet d. 5/7-2018

Birgit glud jrgensen 4/7-2018 Dagsommerfugle
Vi har engbrandbæger på et fredet stykke eng ned til vandet. Beliggende på dybbølsiden. Møllebugten/ feddet

Der har vi observeret blodpletsommerfugle laver på brandbægerne
Skrevet d. 4/7-2018

Christian Videnkjr og Laura Videnkjr Brndum 4/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
En smuttur på et par timer i Vaserne i nordøstenden af Furesø sammen med min niece, Laura, der gerne ville havde et par larver med hjem til pasning. Fandt 3 kuld urticae-larver af forskellig størrelse, så 10-15 larver blev forsigtigt overført til et lille klækkebur. 15 arter blev det i alt til heriblandt en atalanta og en c-album lægge æg på brændenælder. Kort efter larveindsamlingen blev en han af engperlemorsommerfugl (B. ino) set og fotograferet i et lille glas, inden den blev sluppet fri igen. Vi prøvede at sætte den på en tidselblomst til yderligere fotografering, men kræet stak af ud i mosen. Den så stadig (trods kun et enkelt følehorn) rimelig frisk ud.
Skrevet d. 4/7-2018

Svend Kaaber 4/7-2018 EJ Dagsommerfugle
Aarhus V, 040718.

I dag har min have haft besøg af en ny dagsommerfugleart, nældefuglen, som jeg længe har ventet skulle vise sig. Det var en lidt slidt han af f. prorsa, som fouragerede i en blomstrende spansk marguerit. Det er samtidig art no.27, som har gæstet matriklen siden vi flyttede hertil i 2002. Bortset fra det ser vi kun Pieris brassicae, mange P.rapae og Nældens takvinger, og den gulsvedne plæne viser kun alt for klart, at vi trænger til regn.
Skrevet d. 4/7-2018

Emil Bjerregrd 4/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej Bent,

Jeg forstår ikke rigtig meldingen. Er det dig der har observeret en palaeno, eller er det dine golfmakkere der har set en Colias, som i princippet lige så godt kan være hyale frem for palaeno. Ved det pågældende sted er der jo langt større chance for hyale end palaeno nu.

Mvh. Emil
Skrevet d. 4/7-2018

Bent Sloth Larsen 4/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Under en golfrunde 3. Juli på Frederikssund Golfklub observeredes en mosehøsommerfugle-han (Colias Palaeno) i søgende flyvning. Mine golfmakkere er absolut ikke i stand til at sige andet end en gul sommerfugl.
Skrevet d. 4/7-2018

Carsten Schou 2/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Vi glæder os i disse dage over et mylder af sommerfugle i vores have i Søllerød; bl.a. det hvide W (S. w-album), det hvide C (P. c-album), nældesommerfugl i sommerdragt (A. levana) og egeblåfugl (S. quercus).
Skrevet d. 2/7-2018

Allan Born Clausen 1/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Kort udflugt til Brandbjerg nord for Jægerspris i eftermiddags gav et par nye dagsommerfugleoplevelser for mig. Først kunne jeg konstatere at meget at det store område lukker til i kedelige græsser, bjergrørvene, samt gyvel. Arter der har stor højde og efterlader sig meget førne til skade for de lave urter. Meget få dyr i det afsvedne område, men ved skovbrynet neden for bakken i nogle blomstrende knopurt 2 agleja.

Sommerfuglelivet udfoldede sig så afgjort inde i skovens små lysninger langs en skovvej. Her fløj mængder af hvide, og randøjer, flere virgaurea, 5 C -album, querqus i egeløvet, nok 15 levana, 5 paphia heraf en hun som jeg så lægge 2æg på en stor rødgran inde i tykningen . Aldrig set der før på andet en løvtræ!

Det mest pudsige var dog at jeg pludselig i en lysning det vrimler med aegeria, hyperanthus og jurtina, får besøg af en semele der sætter sig kortvarigt på min t-shirt. Hvad laver den der. Nok drevet af varmen og tørken.
Skrevet d. 1/7-2018

Steffen Johansen 1/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Pinseskoven.fra 9.30 til 12.00. 2 nye noget pænere Ilia hanner end i går- 15 Iris- 1 hvid admiral (camilla)- 8 admiral (atalanta)- 1 det hvide C ( c-album f. hutchinsoni) - 5 dagpåfugleøje og 4 nældesommerfugl (prorsa).Mange engrandøje.
Skrevet d. 1/7-2018

kirsten meltofte eriksen 1/7-2018 Dagsommerfugle
Kejserkåbe set ved Lyngsbæk Ebeltoft
Skrevet d. 1/7-2018

Jrgen Krogh 1/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Søndag drog jeg rundt i Bidstrupskovene, men - i modsætning til hvad jeg plejer - denne gang i området omkring Avnsø. Skovengene i dette område samt den sydligste del af Særløse Overdrev gav i alt 18 arter. Jeg blev begavet med en stor og smækker iris-hun, der sejlede forbi mig i øjenhøjde. Af perlemorssommerfugle var der paphia overalt, adippe på de fleste skovenge (på en enkelt formentlig en snes stykker) samt endelig en halv snes ino på en enkelt af engene. Desuden en enkelt virgaureae samt adskillige quercus i egetræerne.
Skrevet d. 1/7-2018

Emil Bjerregrd 30/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
Ups, kom lige i tanke om at den palaeno der observeret sidste år på Eskebjerg Vesterlyng var en han og ikke en hun. My bad.
Skrevet d. 30/6-2018

Emil Bjerregrd 30/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
Er Mosehøsommerfugl fastboende i Danmark?

D. 2/6 i år faldt jeg til min store overraskelse over en NØ-trækkende han af Mosehøsommerfugl i Skagen Klitplantage, som var blot det 4. fund i Danmark siden 1992/1993-invasionen.

Dagen efter valgte jeg derfor at lede på egnede lokaliteter nær Skagen, og fandt en enkelt han ved Råbjerg Mose. Efter at have fundet arten på 2 lokaliteter på 2 dage, endda så tidligt på året, regnede jeg naturligvis med at der var tale om et lille palaeno-influx fra enten Sverige, Finland eller Rusland.

Men på trods af at have ledt på egnede lokaliteter som Kalmer Rimmer, Hammer Bakker, Ulsted Rimmer, Galtrimmen, Rold Skov samt Melby Overdrev & Holmegårds Mose på Sjælland, lykkedes det hverken mig eller andre at finde flere eksemplarer andre steder end Skagen Klitplantage & Råbjerg Mose.

Observationerne af Mosehøsommerfugl dette år i Danmark fordeler sig på 1 han ved Skagen Klitplantage (2/6), samt 4-10 eksemplarer i Råbjerg Mose, fordelt på 3-5 hunner og 1-5 hanner af flere observatører i perioden fra 3/6 til nu.

Det er derfor meget muligt, at der i virkeligheden er en lille bestand i Råbjerg Mose, og muligvis skal vi sige velkommen tilbage til arten i Danmark. Der er naturligvis flere mulige scenarier i spil, og jeg vil forsøge at bidrage med mine tanker i den forbindelse.

Det er selvfølgelig helt klart muligt, at der er tale om et lille indtræk der kun har ramt Skagen-området i år, og intensiteten af individer falder drastisk så snart man når syd for området omkring Ålbæk og Jerup. Denne tendens har vi f.eks. også set med Svalehale de sidste 4-5 år heroppe. Vejret har jo i høj grad også mindet meget om 1992 med østlige vinde, varme og tørke.

På den anden side kan man heller ikke udelukke at det er en parret hun der er kommet forbi i 2017, hvor der tilsyneladende kan have været et lille indtræk af arten, eftersom en enkelt hun blev fundet på Eskebjerg Vesterlyng d. 9/7.

Men uanset om dyrene stammer fra en parret hun sidste år, eller et lille indtræk i år, er der utvivlsomt lagt ganske mange æg i mosen af de hunner der er observeret. Vi må se næste år hvordan det står til med "bestanden". Spørgsmålet er om den kan bide sig fast på længere sigt? Derfor er dette indlæg skrevet med en vis forsigtighed, da der som nævnt i ovenstående er flere scenarier i spil, men der er en reel chance for at vi har fået Mosehøsommerfugl tilbage i Danmark, som ellers forsvandt i 1940´erne. De dyr der kom tilbage i 1992 stammede fra Rusland, og man mente at denne genpulje havde svært ved at klare sig i Danmark på vores Mosebølle. Og desuden ved vi historisk set at palaeno dårligt tåler vores omskiftelige vinter. Men eftersom disse dyr kun har ramt Skagen-området, er der formentlig tale om svenske dyr denne gang, og disse vil utvivlsomt have bedre chancer for at klare sig i Danmark end 1992-dyrene. Det bliver spændende at se hvad fremtiden bringer!
Skrevet d. 30/6-2018

Steffen Johansen 30/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Pinseskoven. Morgen og formiddag, startede let skyet, efter nogen opklaring kom der gang i flyvningen. kl 9.15 til 11.30 blev det til 2 ilia, 7 iris -4 hanner slidte,3 friske hunner, heraf en frodig dame i mega størrelse. 25 engrandøje (hyperantus)- 2 græsrandøje (jurtina)- 3 admiral- 2 skovrandøje og 4 stor bredpande.
Skrevet d. 30/6-2018

Morten S. Mlgaard 29/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
En lidt slidt w-album sad pludselig på den lille græsplæne i min have. Det er første gang, jeg ser den her i området.
Skrevet d. 29/6-2018

Emil Bjerregrd 29/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Ja Thomas, det er tidligt i år. Magnus Vest Hebsgaard havde allerede semele d. 3/6 på Jægerspris Skydeterræn - helt vildt!
Skrevet d. 29/6-2018

Thomas Mller 28/6-2018 NWZ Dagsommerfugle
Langs stien til fuglekiggertårnet på Nakke sås venatus, rapae, napi, brassicae (mange), rhamni, quercus, argiolus, levana, camilla, c-album, atalanta, io, urticae og jurtina.

Smurte noget bananlokning på nogle af træerne hjemme på grunden og havde fornøjelsen af yderligere en del atalanta, c-album, camilla og en enkelt kornfed iris. (Derudover phlaeas, argiolus, venatus, hyperantus og semele..)

Dejligt!
Skrevet d. 28/6-2018

Thomas Mller 28/6-2018 NWZ Dagsommerfugle
Pyha, Emil.. Du må da indskrives til prisen for mest aktive sommerfugleopsøger ever! 😅

Men ellers: 1 stk. semele i dag på grunden i Rørvig, hvaba? Stik den, Sydeuropa! 😃
Skrevet d. 28/6-2018

Emil Bjerregrd 27/6-2018 Dagsommerfugle
Rapporter fra den sidste uges tid:

21/6: NEZ

Vejret var ikke ligefrem strålende, så valgte at køre en hyggetur i NEZ. Startede ved Dumpedalen ved Birkerød, hvor Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) blev genfundet tidligere på året, efter ikke at have været set på lokaliteten siden 2008. På trods af det kedelige vejr fik jeg set en slidt hippothoe-hun, så det var vel godkendt nok. Kiggede også en del efter Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino), som er fundet i området i antal så sent som i 2004, men meget tyder på denne er forsvundet herfra.

Rykkede videre til Degneengen i Kirkeskov. Første gang jeg besøgte lokaliteten tilbage i 2014 vrimlede det dengang med ino, men siden er det gået støt ned af bakke med bestande. Sidst jeg så arten her var i 2016, og meget tyder på den er uddød på lokaliteten - ingen individer sås i dag, trods vejret var fuldstændig perfekt mens jeg gik på Degneengen. Hmmm...

Næste lokalitet blev Rusland ved Dronningmølle. Desværre begyndte det både at blæse og småregne, men 30 Argusblåfugle (Plebejus argus) og 3 Foranderlige Blåfugle (Plebejus idas) blev da trods alt noteret.

22/6: F

Målet denne dag var den sydlige del af Fyn, for at få de vigtigste ting jeg manglede herovre fra "lukket af".

Første sted blev Håstrup Bakker ved Ny Stenderup. Indtil 2008 troede man i en lang periode at hippothoe var uddød på Fyn siden begyndelsen af 1990'erne, indtil den blev genfundet hér på sin gammelkendte lokalitet. Desværre kom jeg altså lige sent nok i flyvetiden, og det bedste flyvested var også netop blevet slået, så jeg måtte prøve andre steder i området. Men med ihærdighed i en 1,5 time lykkedes det mig sgu at finde en meget træt hippothoe-hun siddende i vegetationen. Super!

Næste mål blev et lille forholdsvis, blandt entomologer, "ukendt" ekstremfattigkær ved Korinth, ikke langt fra Nybo Mose. Tænkte stedet så ret spændende ud fra kortlæsning, og skulle tjekkes for de moselevende dagsommerfugle. Trods mosens ringe størrelse, var den faktisk ok pæn - men desværre ingen dagsommerfugle på den. Forgæves var det ikke forgæves, for nu er man blevet klogere hvad den lokalitet angår.

Herefter gjaldt det Nybo Mose. Et ophold jeg så meget frem til, da den uhyre sjældne underart af Bølleblåfugl, Agriades optilete ssp. clara flyver her - som det sidste sted i hele verden! Denne underart er udover Nybo Mose ellers kun kendt fra andre få lokaliteter på Fyn og Lauenborg i det nordlige Tyskland - men underarten er i dag forsvundet fra alle andre steder end Nybo Mose. Uheldigvis forsvandt solen da jeg kom ind i mosen, og det blæste en halv pelikan. Møgirriterende, som endda var skyld i at jeg ikke fandt én eneste optilete. Dér var jeg godt nok skidesur - nok min største skuffelse i år at det ikke skulle lykkes at få clara i hus.

Søgte lidt opmuntring efter de forgæves timer i Nybo Mose ved Snarup Mose. Stedet huser den ene af i alt kun 4 bestande af Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris) på Fyn. Trods jeg ankom meget sent fandt jeg da en enkelt aquilonaris på Kragefod. Det hjalp en smule på humøret. Men whatever, clara må bare vente til næste år. Det skal nok lykkes til den tid.

23/6: NEZ

Startede dagen ved Nørrevang i Birkerød, hvor Lars Andersen & Anders Michaelsen tidligere på året genfandt hippothoe på lokaliteten, efter hippothoe ikke hat været set her i mange år. Jeg tager virkelig hatten af for det arbejde der er gjort på lokaliteten. En kort runde på en halv times tid gav 5 eksemplarer her i slutningen af flyvetiden. En grundig optælling næste år når arten topper bør bestemt overvejes.

Herefter kørte jeg til Lille Rørbæk mellem Frederikssund og Jyllinge. Stedet huser en meget lille bestand af amandus, som er ved at forsvinde herfra. Jeg ved andre entomologer har haft svært ved arten her, så derfor var jeg meget glad for at finde en enkelt han.

Sluttede dagen af ved Tørslev på Hornsherred. For bare 4 år siden var det en dejlig lokalitet med både hippothoe & amandus. Meget tyder dog på de er forsvundet herfra - se kommentarer under mine observationer på f&n.

24/6: NEZ

Startede dagen på Rundebakke ved Ølsted. Målet var aglaja som ses her ind i mellem med sjældne mellemrum. Det var faktisk første gang nogensinde jeg besøgte lokaliteten, men aglaja fandt jeg ingen af. Men det gør ikke så meget - jeg kommer bare igen snarest.

Næste lokalitet blev Melby Overdrev. Her sås 10 argus, +200 idas, og nok så interessant +25 aglaja. Ganske mange herfra, og jeg var ikke engang særlig grundig på lokaliteten. Denne og adippe har virkelig et kanon år!

Herfra gik det videre til Bølleljungen. Undervejs så jeg 2 aglaja i Asserbo Plantage, og ved selve Bølleljungen havde jeg såmænd også 2 aglaja sammen med 10 idas.

Rykkede videre til Karsemosen. Underligt nok ser det ud til at både argus og idas pludselig er forsvundet herfra. For 3-4 år siden var der stadig godt med dyr, men for some reason er de forsvundet, selvom området stadig ser ud som det skal. Det er sgu for mærkeligt.

Efterfølgende kørte jeg til Ellemosen. Tidligere på dagen mødte jeg Martin Bjerg ved Melby Overdrev, som kunne fortælle han havde set Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae) ved Ellemosen tidligere på dagen, hvor den ellers er svær. Jeg har ikke set arten på lokaliteten siden 2013, men ved god vejledning af Martin, fandt jeg hvad der vist nok var præcis samme dyr som han så tidligere på dagen. Den sad i hvert fald på nøjagtig samme kvadratmeter.

Ved Tibirke Bakker lige op til Ellemosen så jeg yderligere 3 virgaureae, 60 idas samt 1 stk. Stribet Hedespinder (Spiris striata). Desværre ingen argus eller aglaja - begge arter er meget svære her. Har sidst set dem på lokaliteten i hhv. 2015 og 2013.

Dagens næste lokalitet blev Heatherhill ved Rågeleje. En af mine yndlingslokaliteter i NEZ. En runde gav 1 virgaureae, 6 argus, 35 idas og pænt med minos.

Ved Rågegården ikke langt herfra så jeg ydermere 2 idas.

Fortsatte videre øst over til Udsholt Strand. Resultatet blev 25 idas men ingen argus der muligvis er forsvundet herfra. Personligt har jeg ikke set den her siden 2014.

Sluttede dagen ved Smidstrup Strand. Havde håbet at se argus som flyver fåtalligt på lokaliteten, men det lykkedes ikke. Så dog en minos. Gjorde en del ud af at tjekke nye lyngarealer mellem Udsholt- og Smidstrup Strand, men det lykkedes desværre ikke at finde nye lokaliteter for argus og idas. Trods alt en fin dag alligevel.

25/6: NWZ

Valgte faldt denne dag på Vestsjælland, da jeg godt lige ville "have styr" på nogle amandus-lokaliteter herovre inden det er for sent for i år. Dertil var vejret ikke særlig fantastisk, så det ville være klogt at køre noget amandus, nu hvor vejret jo ikke ligefrem var fantastisk. Første sted blev en kendt lokalitet ved Løbeskansen ved Reersø. Det gav 2 slidte hunner af amandus.

Herefter kørte jeg videre mod nordøst i møgvejret og rekognoscerede lidt, for at finde nye lokaliteter. Undervejs kom jeg i tanke om at Jan Fischer Rasmussen engang fortalte mig at han havde set ganske mange aglaja ved Flasken. Det skulle lige prøves. Desværre blev det ikke til aglaja (vejret var nu heller ikke liiige til den...), men pludselig faldt jeg over et område, hvor jeg med det samme tænkte "...det der ligner sgu en amandus-lokalitet...". Og der gik heller ikke meget mere end 10 sekunder, før jeg trådte en amandus-hun op.

YES! Undskyld mit udtryk, men fuck den var vigtig. Jeg har de sidste år i Østdanmark haft held med at finde nye og genfinde gamle lokaliteter for malvae, armoricanus, virgaureae, hippothoe, argus, idas, optilete, aglaja, selene, ino og andet godt - men lige amandus har altid drillet mig, og jeg havde endnu ikke fundet en ny lokalitet for arten herovre, indtil i dag. Desværre sås ikke flere amandus på lokaliteten, men vejret var også dårligt, så jeg tror bestemt at en optælling i ordentligt vejr når flyvetiden er på sit højeste næste år, kan give ganske fine resultater.

Efter Flasken kørte jeg til Ornum. I 2013 så Jan Lindgaard Rasmussen både amandus og idas i området, men jeg havde desværre ikke held med arterne da jeg besøgte området for et par år siden. Tænkte dog at denne gang skulle det være. Desværre fandt jeg ingen amandus, men med god tålmodighed lykkedes det at genfinde idas på lokaliteten. Fornemt - igen!

Kørte videre mod nord til Bjerge Nordstrand. Hovedmålet var at genfinde aglaja på lokaliteten der blev fundet i hobetal hér i 1992. Desværre fandt jeg ingen aglaja på en ellers smuk lokalitet. Det bedste var en uhyre stor bestand af Pimpinellekøllesværmer (Zygaena minos).

Hefter gik det videre mod Brændemosen, nord for Kalundborg. Tidligere på året lykkedes det Svend Aage Hansen at finde en amandus-lokalitet her, så måtte lige op og se på sagerne. En fin lokalitet der gav 2 amandus-hanner denne dag.

Sluttede af ved Staslunde nord for Holbæk. Tilbage i 2014 var der stadig amandus på lokaliteten, men arten har glimret ved sit fravær de senere år ved Staslunde. Og heller ikke i dag lykkedes det at observere amandus på lokaliteten, men giver det et skud igen næste år for sure.

26/6: SZ

Rykkede denne dag til skovene syd for Køge for at lave en 12-timers obs af Skovperlemorsommerfugl (Argynnis adippe). Startede tidligt ud ved Løkketykke nord for Faxe. Stedet huser en lille bestand af adippe, men desværre sås arten ikke. Det eneste jeg fik set var ca. 10 paphia.

Herefter kørte jeg til Kirkeskov der støder lige op til Løkketykke. Her var resultatet noget bedre. Resultatet blev 5, måske 6, eksemplarer af adippe. Helt godt! Også 15 paphia set. I øvrigt var adippe DK-dagsommerfugleårsart nr. 63 for mit vedkommende - der er efterhånden ikke så langt til 70, som er målet i år efter jeg nåede 69 i 2016. Jeg kunne selvfølgelig godt tælle diamina med, så jeg havde nået 70 for to år siden, men det er jo snyd at tælle den med.

Efter Kirkeskov kørte jeg til Åstrup Skov. Stedet gav +22 paphia, 1 iris, men ingen adippe. Tror dog helt bestemt at jeg via ihærdighed nok skal få registreret den herfra i år. Prøver stedet igen om en uges tid.

Næste lokalitet på dagen blev Hundemose Skov ved Tokkerup. En cykeltur gennem skoven her gav 4 adippe og 15 paphia. Ret positivt med 4 adippe herfra synes jeg - og jeg tror der var flere.

Næste skov der skulle tjekkes var Ganneskov. Her er adippe fundet tidligere i år af John Faldborg, men trods skoven blev cyklet igennem på kryds og tværs fra min side, så jeg ikke skyggen af adippe. Den er virkelig svær her, men fik da set +55 paphia og 4 camilla.

Fra Ganneskov kørte jeg videre til Gunderup Kohave. Startede i den østlige del, hvor jeg kørte ind ved Grubberholm. Ved den første rydning jeg tjekkede fandt jeg 15-20 adippe og 30 paphia. Så var jeg egentlig godt tilfreds med adippe fra denne skov, og vil hellere komme videre til nogle mindre skove for at tjekke arten ud mens tid stadig var. Kunne dog ikke lade være med at tjekke Kildemosen på min vej ud af skoven, for lige at få ino i bogen fra i dag - 3 slidte eksemplarer sås på den velkendte lokalitet. Ved Tureby Hestehave, som også er en del af hele skovkomplekset, sås også en enkelt iris, og ved Gunderup Kohave også 1 stk. camilla.

Da jeg var færdig i Vallø-skovene kørte jeg til Munkeskov, hvor Torben Sebro tidligere på året fandt en ny lokalitet for adippe. Trods det var meget sent på dagen efterhånden, var det ikke noget problem at finde Argynnis'er på tidsler. Resultatet blev 35 paphia, 2 adippe samt en enkelt camilla.

Sluttede dagen af ved Grevindeskov. Det var blevet meget sent på dagen, så ingen adippe blev observeret, og kun én paphia. Til gengæld lykkedes det mig at finde en ny bestand af Jomfrubjørn (Callimorpha dominula). Ikke helt galt!

27/6: NEZ & NWZ

Drog denne dag til Midt-og Vestsjælland i selskab med Nikolaj Noel Christensen & Arne Volf. Vi startede dagen ved Kirkemosen i Ryegård Dyrehave, for at se til aquilonaris. Vi så som ventet mange, +100. Stedet virkede bedre end de sidste 3-4 år, hvor arten ellers har været på vej ned.

Herefter kørte vi til Åstrup Skov ved Vester Såby. Der er set enkelte eksemplarer af adippe de senere år, men det lykkedes os desværre ikke at finde arten. Vi fik dog set 5 paphia og 1 camilla. Men det skal siges at vi kun var i en lille del af skoven, og jeg tror helt bestemt at en god cykeltur i skoven senere på året kunne give hélt andre resultater.

Herefter kørte vi syd på til Bidstrup-skovene, for at aflægge Kildeengen i Ravnsholte Skov et besøg. Stedet gav 4 virgaureae, 1 adippe og 30 ino. Fint.

Ikke langt fra Kildeengen, tjekkede vi også Lille Oremose i skoven. I 2013 var der både virgaureae og adippe på stedet, men jeg har ikke været der siden 2013 & 2014, så tænkte det kunne være meget sjovt at gense stedet. Vi fandt ikke adippe, men dog fik vi fundet 3 virgaureae, så absolut godkendt!

Herefter var vi færdige på Midtsjælland, i denne omgang, og rykkede til Gudmindrup Lyng & Højby Lyng. Ved førstnævnte sted sås 20 idas og ved Højby Lyng 6 argus og 10 idas. Desværre sås ingen aglaja på stederne. Arten er desværre ved at forsvinde fra området - i år har jeg so far kun set ét eksemplar ved Jyderup Lyng. Ellers skal vi tilbage til 2016, hvor jeg så arten ved Ellinge Lyng. Bekymrende. Dertil bør også nævnes en trækkende camilla ude på Højby Lyng som Nikolaj fandt - underligt sted, underlig obs.

Til gengæld fik vi nogle bedre aglaja-oplevelser, da vi rykkede ud mod Sjællands Odde. Først havde vi +25 aglaja ved Overby Lyng, hvor også 20 argus og +100 minos bør nævnes fra denne lokalitet. Efterfølgende kørte vi til Yderby Lyng hvor vi meget glædeligt fik set hele 8 aglaja. Arten har været meget sjælden på Yderby Lyng de senere år, og jeg har aldrig set den her i dette antal. Dertil så vi også 25 argus og et par minimus. Vi eftersøgte også amandus der er fundet her så sent som i 2010. Desværre ser den gamle lokalitet ud til at være helt ødelagt af tilgroning. Til gengæld fandt vi dog et nyt potentielt sted, som skal tjekkes igennem næste år på den rette tid af året.

Vi sluttede dagen ved Bidstrup-skovene igen, men denne gang for at aflægge Yssemosen et besøg. Stedet er kendt for en god adippe-lokalitet, men vi så dog lige lidt flere end vi regnede med - et sted mellem 35 og 45. Ganske fornemt. Det var en af de smukkeste adippe-oplevelser jeg har haft i DK, hvor de om aftenen stadig fløj rundt på tidsler og i trækroner i stort antal inden for et meget lille område. Også 2 ino og 3 selene sås på den smukke skoveng, og ikke langt herfra er en Rødtoppet Fuglekonge også værd at næve. God dag!
Skrevet d. 28/6-2018

Morten S. Mlgaard 27/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
Inspireret af Emils bemærkning om rapae-indflyvningen tog jeg ud til nogle tørre enge i det østlige Aalborg i dag. Her fløj der kålsommerfugle i hundredvis i den bagende sommerhede. Jeg ville forsøge, om jeg kunne have det store held at finde en mannii imellem dem, hvis den da ellers er i landet. Det lykkedes dog ikke. Ellers var der urticae, phlaeas, hyperantus, jurtina og napi.
Skrevet d. 27/6-2018

Svend KAABER 27/6-2018 EJ Dagsommerfugle
Til Kaj Dahl.

Også til lykke her fra Klokkerfaldet 115, 8200 Aarhus N. Det er godt at du deler din solstrålehistorie med os andre. Tak fra Svend Kaaber


Skrevet d. 27/6-2018

Morten S. Mlgaard 26/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
Til Kaj Dahl: Tillykke med det fine fund af palaeno - flot!



Til Emil: Desværre ja, alle specialisterne blandt især vore dagsommerfugle er en tragisk fortælling. Jeg har rejst meget i østlandene, og kommer man til f.eks. Rumænien og Serbien, er der endnu i dag mange steder en uspoleret natur med en enorm rigdom - herunder et tusindtalligt sommerfuglemylder inkl. masser af sjældne arter.
Skrevet d. 26/6-2018

Kaj Dahl 25/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
Mosehøsommerfugl (Colias palaeno).

Solen har skinnet over Nordjylland i dag med næsten vindstille vejr. Perfekt vejr til en tur i Råbjerg Mose med Mosehøsommerfugl (Colias palaeno) som mål. Sidste uge var jeg der i kraftig blæsevejr uden held.

Men i dag skulle det være anderledes. Jeg havde kun vandret i ca. 45 min. i Råbjerg mose og kl. var 09:39, da jeg så noget hvidt flakse i bunden af vegetationen. Jeg tænkte først, at det var en hvid natsværmer, men stor var min overraskelse og begejstring, da jeg så at det var en Mosehøsommerfugl (Colias palaeno), hun der lå og flaksede med vingerne og på vej til at blive spist af en kødædende plante (Soldug). Jeg befriede den stakkels Mosehøsommerfugl (Colias palaeno), som var ret udmattet. Den blev placeret på klokkelyng som den ivrig sugede nektar fra. Efter ca. 30 min. havde den genvundet sin styrke og fløj hen på Mosebøl, hvor den lagde en del æg. Jeg havde fornøjelse af denne sjældne danske sommerfugl i ca. en time inden den forsvandt hen over mosen.

Fed oplevelse og min danske art nummer 71
Skrevet d. 25/6-2018

Steffen Johansen 24/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Sundbylille. Lørdag 23-06-2018. 100vis af trækkende Lille Kålsommerfugl (rapae). Blomstrende tidsler langs vejkant var hvide af sommerfugle.

Bistrup Søndag 24-06-2018.Hesselbækgård planteskole på blomstrende Jernurt og scabiose 50 nældens takvinge (urticae).


Skrevet d. 24/6-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste