Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Peder Skou 11/8-2018 F Dagsommerfugle
Hej Per. Her i vores sydfynske have har vi en stor sommerfuglebusk, der stadig blomstrer. Der har i år ikke været så mange af de sædvanlige takvinger på den, urticae, io, atalanta og cardui, og det har været langt mindre end sidste år hvor der mange gange nok var 100 i alt på blomsterne. På det seneste har der været færre end tidligere under buskens blomstring. Jeg har tænkt at tilbagegangen nok skyldtes at dyrene i det meget varme vej simpelt hen blev slidt op og var døde. Jeg mener dog at jeg har set atalanta i den sidste uge, og for mindre end to uger siden var alle fire arter på busken, men som sagt i langt mindre antal end sidste år.
Skrevet d. 11/8-2018

Per Stadel 11/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej alle,

er det kun mig der undrer mig over hvor alle atalanta, io og urticae (admiralerne, dagpåfugleøjerne og nældens takvinge) er blevet af? for nogle uger siden var sommerfuglebuskene fulde af især io og urticae, og lige burde der være mange atalanta på bla. nedfaldne mirabeller, men man ser ingenting. Io og urticae kan være gået til oversomring i varmen, så en io kravle ind i en tom fuglekasse, og atalanta kan være trukket syd på. Underligt er også, at cardui åbenbart har været fåtallig i år.

Men er der nogen der ser atalanta i øjeblikket?
Skrevet d. 11/8-2018

Verner Olsen 6/8-2018 NWJ Natsommerfugle
Her i eftermiddag d. 6-8-2018, blev jeg overrasket af en skygge jeg ikke har set i mange år ( ca. 45 :-) ) - En Duehale kom forbi og slikkede lidt nektar i nogle Lavendelblomster og nogle Sommerfuglebuske. Jeg fik nogle meget rystede, uskarpe og mørke billeder med min telefon, men nok til at kunne genkende den :-) - Åh ja...
Skrevet d. 6/8-2018

Ulf Kobbernagel 6/8-2018 Natsommerfugle
Den 3. august havde vi besøg af en Duehalesværmer i vores sommerfuglebusk. Der har ellers ikke været de sædvanlige sommerfugle.

Jeg fik taget nogle ikke særlig gode billeder, men sammenlignet med andres billeder, var det til at bestemme arten. Den stod stille i luften og stak sin snabel ned i blomsten og fortsatte hurtigt til den næste. Jeg har aldrig set den før, så det var interessant at følge dens færd fra blomst til blomst. pludselig var den væk
Skrevet d. 6/8-2018

Martin Bjerg, Christian Videnkjr & Allan B Clausen 6/8-2018 LFM Dagsommerfugle
En lille 3-dages tur fra Sjællands Odde over Djursland, Midtjylland og tilbage over Fyn og Falster til at afslutte sommerferien på; startede ved Glatved Strand, som gav en enkelt comma, mange icarus samt en del megera og andengenerations jurtina. Bedste dyr blev to andengenerations tages. Nærliggende Rugaardstrand gav omkring 15 comma og endnu en friskklækket tages. Djursland var voldsomt tørkeramt i forhold til de fleste andre steder, som ellers var tørre nok. Syd for Nørre Snede en fin lokalitet med 25-30 comma, lidt spind af cinxia og omkring 20 virgaureae som det bedste. Sluttede turen med lucernemarken ved Idestrup, hvor det blev til en håndfuld hyale og et par stellatarum. Diget ved Bøtø var tørt men alligevel en del tityrus, icarus og phlaeas.
Skrevet d. 6/8-2018

Jes Kristensen 5/8-2018 B Natsommerfugle
Har kl. 13.00 observeret og filmet en duehale i færd med at tømme en Baldrian for nektar. Obsevationsstedet ligger i postnr. 8641.
Skrevet d. 5/8-2018

Emil Bjerregrd 5/8-2018 LFM Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

3/8: LFM

Startede dagen ved Idestrup på Falster om formiddagen. Lucernemarken gav på dette tidspunkt 2 hanner af Gul Høsommerfugl (Colias hyale).

Herefter kørte jeg mod sydvest til Bruserup, hvor der også ligger et par lucernemarker. D. 31/7 havde jeg en enkelt han af hyale hernede, så det skulle lige tjekkes. Brugte en del tid i området, og heldet udeblev ikke, da jeg kl. 13:18 fandt min første hun i år af Gul Høsommerfugl. Havde den i nogle minutter inden den strøj videre ud over andre marker.

Kørte efterfølgende nordpå tilbage til Idestrup, for at tjekke marken igen. Jeg har ikke set noget til Orange Høsommerfugl (Colias croceus) i år, men der skulle efter sigende være set et par stykker, bl.a. ved Idestrup d. 2/8, så måtte lige se efter. Desværre ingen croceus, men til gengæld var der kommet bedre gang i hyale. I løbet af nogle timer fik jeg set 8-10 hanner af hyale, og bl.a. fik jeg set 3 hanner på én gang samlet. Trods alt rimelig godt, selvom croceus udeblev.

4/8: LFM

Brugte endnu en dag hernede, denne dag i selskab med Magnus Vest Hebsgaard & Kasper Nyberg.

Vi startede om morgenen/formiddagen på den store lucernemark ved Idestrup. Vejret var ikke optimalt, men blev dog bedre hen af vejen som dagen skred frem. Vi fik da set 5 hanner af Gul Høsommerfugl (Colias hyale) og 1 stk. Duehale (Macroglossum stellatarum). Mødte også Martin Bjerg, Allan Bornø Clausen og Christian Videnkjær, som havde nogenlunde samme antal af hyale, samt lidt flere stellatarum.

Herefter kørte vi til Gedser By, hvor vi fandt nogle sommerfuglebuske der skulle tjekkes for stellatarum. Og uden de større problemer fandt vi 5 stk.

Herefter kørte vi til Gedser Fuglestation, hvor vi fandt 1 stk. stellatarum.

Ude på selve Gedser Odde, var der endnu mere gang i den. Her så vi 12-15 stk. stellatarum, men desværre ingen Colias'er. Men helt godt alligevel!

Vi sluttede ved Høvblege på Møn, men her havde vi ikke heldet med os hvad angår de gode trækdyr. Dog et skønt sted alligevel.
Skrevet d. 5/8-2018

Per Stadel Nielsen 4/8-2018 NWZ Natsommerfugle
Også her nord for Kalundborg ved vores sommerhus, har vi haft en herlig oplevelse med stellatarum. I går aftes fløj et individ ind af vores dør og satte sig på loftet.

Her overnattede den uden at interessere sig for den tilbudte buket blomster, så her til morgen fik den lov til at flyve ud. Den tog en tur rundt ude af syne, og pludselig var den igen ved siden af os. Det viste sig, at den var meget interesseret i et par planter af gul snerre, som står op ad huset lige ved siden af døren. Hun begyndte ihærdigt at lægge æg på snerren, og i løbet af ca. 1/2 time fik den lagt 10-15 æg, især på det snerre, som stod helt op ad husvæggen. I kan se videoklip på foreningens facebookside, gå ind via vores forside. Du bør kunne se videoerne selvom du ikke har en facebookprofil.

Det skal blive interessant at se, om larverne får varme nok til at udvikle sig de kommende uger.
Skrevet d. 4/8-2018

Peder Skou 3/8-2018 F Natsommerfugle
1 stk. stellatarum har netop glædet os med at suge nektar på vores store hvide sommerfugle-busk. Der er bemærkelsesværdig få takvinger på de mange og store klaser blomster, som dufter langt væk. Sidste år var der et mylder.
Skrevet d. 3/8-2018

Jrn Bittcher 29/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Apropos de foregående meldinger:

På et kort besøg i Botanisk Have, København, sås 15-20 individer fordelt på flere arter tropiske dagsommerfugle frit flyvende i haven, især på Buddleja. Dørene til sommerfuglehuset kan ikke være særlig tætsluttende :-)
Skrevet d. 2/8-2018

Erling Krabbe 21/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Kongesvalehale set i Botanisk Have, København ved Buddlejabusk, udenfor sommerfuglehuset. Er vel på springtur.
Skrevet d. 1/8-2018

Sren Friis Smith 31/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Observeret en kongesvalehale (Papilio cresphontes) i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København kl 11.00.
Skrevet d. 1/8-2018

Thomas Mller 31/7-2018 NWZ Dagsommerfugle
En del 'orange' sommerfugle her.. Nogle er megera, andre lathonia og enkelte sikkert c-album. De har dog en tendens til ikke at ville sidde stille og lade sig bestemme med sikkerhed. Ellers synes det at være småt med især de små arter. Og de få phlaeas m.fl., her er, ses hvor jeg har nogle småbede, der vandes, og hvor der er noget mynte og andet at suge nektar på. Tørken ser nu ud til at hæmme de fleste arter..

Mht den voldsomme tilbagegang de senere år for bl.a. de af Emil nævnte arter, så er der sikkert i vidt omfang tale om en forsinket effekt af en allerede foregået landskabsforarmning, der har splittet mange arters metapopulationer op i isolerede småpopulationer, hvor lokale 'katastrofer' så kan få fatale konsekvenser for arten.

Jeg havde i en del år fornøjelsen af at kunne se amandus og virgaureae i et lokalt, fugtigt engområde her i Rørvig. Og ikke andre steder heroppe længere.. På et tidspunkt fandt den lokale grundejerforening så ud af, at der skulle foretages noget 'pleje' til ære for de orkideer, der også var i engen. Der blev derfor foretaget slåning og efterfølgende indsamling af det afslåede. I princippet fint nok. Der var bare lige det, at det blev gjort på et tidspunkt af året, hvor det var meget fugtigt, og med noget maskineri, der havde omdannet hele engen til noget der lignede slagmarken fra en efterårsmanøvre. Med hjulspor og ensileret plantemateriale dækkende hele området. Det var nærmest umuligt at forestille sig, at der var nogen sommerfugle, der skulle kunne overleve denne behandling. Og de følgende år viste da også, at det havde de heller ikke!

Den overordnede kultivering af landskabet i forening med kvælstofforurening og tilgroning er den egentlige årsag. Siden har bl.a. naturplejeprojekter mange steder ironisk nok sørget for at banke det sidste søm i ligkisten for overlevende småpopulationer. Som at iagttage de sidste flaksende flammer i gløderne fra et bål..


Skrevet d. 31/7-2018

Emil Bjerregrd 31/7-2018 Dagsommerfugle
Rapporter for den sidste uges tid, med blandede resultater:

24/7: NEZ

Nuppede en runde i Hillerød for at få set årets første imago af Guldhale (Thecla betulae). Trods lidt meldinger hist og pist de foregående dage, fandt jeg ingen eksemplarer, hverken ved Salpetermosen eller Skansebakken. Dog var der stadig 2 eksemplarer af Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae) på vingerne på sidstnævnte lokalitet.

25/7: LFM

Tur til Sydfalster gav ingen nævneværdige trækdyr. Lucernemarken ved Idestrup var tom for høsommerfugle, og heller intet af den slags på Det Falsterske Dige. Fik dog set lidt Sorte Ildfugle (Lycaena tityrus) spredt i området; 1 ved Marielyst Strand, 6 ved Bøtø Strand, 5 ved Bøtø Plantage og 2 ved Bøtø Nor. I alt 14 eksemplarer uden egentlig at gå efter den. Rigtig fint år den har hernede. Også 1 Markperlemorsommerfugl (Argynnis aglaja) ved Bøtø Strand og 1 Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) ved Marielyst Strand.

26/7: NEZ

Startede tidligt ved Salpetermosen i Hillerød, og endelig var den første imago af Guldhale (Thecla betulae) på vingerne. Dejligt.

Kørte efterfølgende en lille runde i Bidstrup-skovene. Det mest nævneværdige resultat:

Hundemosen: 1 Kejserkåbe (Argynnis paphia) og 10 Skovperlemorsommerfugle (Argynnis adippe).

Ellesøengen: 5 paphia og 1 adippe.

Smuldmosen: 2 paphia og 6 adippe.

Sluttede dagen omkring Trollesminde i Hillerød, nær rådhuset. Havde håbet på lidt betulae, som dog ikke var fremme her. Måske var det også blevet lidt for sent på dagen. Til gengæld fik jeg set 2 stk. agestis. Utroligt nok var det første gang nogensinde jeg ser arten i Hillerød Kommune! Og så endda godt en måned efter jeg flyttede herfra. Lidt sjovt.

27/7: LFM

Endnu en tur til Falster igen-igen-igen

Gedser Odde, Birkemosen, Bøtø Strand og Idestrup blev tjekketmen intet! Så 8 tityrus som det mest interessante ved Bøtø Strand. Det er ikke altid lige sjovt at lede efter superdyr, da det kræver enorm tålmodighed til tider.

28/7: NEZ

Rykkede til Asserbo og Lille Kregme for at køre noget betulae igennem. Desværre udviklede vejret sig særdeles uheldigt, trods der var lovet supervejr. Jeg måtte tage til takke med overskyet vejr og regn(måske meget godt egentlig i disse tider...), så kørte til Hillerød i stedet efter bedre vejr, hvor lidt betulae var på vingerne i Salpetermosen.

29/7: EJ

Valgte denne dag faldt på en tur mod vest efter Kommabredpande (Hesperia comma). Mulighederne var mange, men valgte at køre til Molslaboratoriet og omegn.

En runde gav følgende observationer af comma: +8 ved Femmøller, 1 ved Basballe, 5 ved Stenhøje, 1 ved Strandkær, 4 ved Molslaboratoriet og 1 ved Strandkær Strand. I alt 20 stk. En fin lille tur, også botanisk, trods jeg var noget handicappet, da jeg den foregående dag blev forgiftet på min venstre hånd ved berøring af Vild Pastinak ved Lille Kregme. Således havde jeg kun én hånd til rådighed, da den anden ikke måtte få sollys, og således befandt sig i lommen hele dagen. Til sidst blev det for meget, og så gad jeg ikke mere efter nogle timers feltarbejde.

30/7: NEZ

Planen var egentlig Lolland, men syntes vejret blev lidt for dårligt dernede til jeg gad køre derned alligevel. I stedet kunne jeg glæde mig over Guldhale (Thecla betulae) i Salpetermosen ved Hillerød, på min tur da opklaringen kom om eftermiddagen.

31/7: LFM

Efter flere dages sydøstenvind, som da trods alt havde blæst lidt Orange Høsommerfugle (Colias croceus) ind på Öland og en enkelt Gul Høsommerfugl (Colias hyale) forleden på Møn, tænkte jeg at køre en tur til LFM med Klaus og håbe på at det for en gangs skyld kunne give lidt interessante trækdyr, efter mange skuffende dage hernede.

Og i dag kom det endelig rigtigt i gang! Vi startede ved Gedser Odde kl. 9:30. Vi tjekkede først stranden igennem for Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia edusa) som vi desværre ikke fandt. Til gengæld havde vi held med at finde 1 stk. Duehale (Macroglossum stellatarum) på en klat lucerne ud mod spidsen. God start.

Herefter kørte vi til Bruserup, hvor der ligget et par lucernemarker i år. Besøgte dem tidligere i år d. 16/7, da marken var i fuld blomst, men desværre med forgæves resultat dengang. 3 dage senere blev marken slået, men den er så småt ved at blive god igen. Og straks da vi steg ud af bilen, spottede vi med det samme ved første kig på marken en han af hyale der fløj en del rundt. Den forsvandt hurtigt, men et kvarters tid senere genså vi hvad der formentlig var samme dyr.

Næste mål blev lucernemarken ved Idestrup. Her brugte vi egentlig ikke specielt lang tid, men igen lykkedes det nærmest ved ankomst, kl. 12:20, at finde endnu en han af hyale. Dertil skal også igen nævnes 1 stk. stellatarum fra denne mark.

Vi besluttede os for efterfølgende at satse på Lolland. Vi kørte i retningen af Brunddragene, men fandt inden da en lidt tynd rødkløvermark hvor vi stod og gloede lidt uden resultat.

Herefter gjaldt det Saksfjed Inddæmning & Brunddragene. Desværre ingen trækdyr, men til gengæld 2 betulae kunne vi glæde os over.

Næste mål blev Rødby, hvor der "altid" har været lidt lucernemarker. I år så det godt nok tyndt ud - vi fandt kun en meget lille mark som ikke rigtig rystede noget af sig.

Vi besluttede os derfor at køre mod det nordvestlige Lolland for at tjekke Knuthenlund & Jysted, hvor jeg tidligere har set mængder af både croceus og hyale. Desværre er det hélt slut med lucernemarker på disse kanter. En skam.

Dagen blev rundet af på en lucernemark ved Abildholm mellem Sakskøbing og Majbølle, som jeg fandt tidligere på året i maj-måned i forbindelse med en eftersøgning af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae) og Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) på øen. Trods en del skyet vejr, lykkedes det at finde 1 stk. hyale og 1 stk. stellatarum på marken. Vi fik en snak med landmanden, der kunne fortælle at marken høstes i morgen, så vi var heldige med at nå en hyale på denne lokalitet i dag.

Det virker som om der er kommet bedre gang i trækket her de sidste 2-3 dage. Ærgerligt at de sydøstlige vinde siger tak for nu (i hvert fald i denne omgang) - nu var vi ellers lige så godt i gang! Men der er da trods alt kommet lidt ind de senere dage, som nu ligger og kører rundt på Lolland, Falster & Møn, som man kan gå efter - det havde dog været mere optimalt hvis hedebølgen med 30-34 grader og sydøstlige vinde fortsatte dag efter dag. Men kan jo som bekendt ikke få det hele.
Skrevet d. 31/7-2018

Per Stadel Nielsen 31/7-2018 SJ Meddelelse

Bioblitz i Abkær Mose


Foreningen har netop modtaget nedenstående invitation:

Abkær Mose skal nu undersøges for naturindhold og Naturstyrelsen inviterer alle til at deltage.

Naturstyrelsen afholder en lille bioblitz i Abkær Mose sydvest for Haderslev lørdag den 11. august 2018 fra kl. 13.00 til ca. 16, hvor alle er velkomne til at deltage.

Arrangementet laves i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening og Haderslev Kommune.

En bioblitz er et arrangement, hvor man mødes for at undersøge, hvilke dyr og planter der lever i området. Det gør ikke noget, at man ikke er ekspert, da vi tager billeder af dyr og planter med vores mobiltelefoner og får dem bestemt af eksperter, som er med.

Det bliver spændende at finde ud af, hvad der gemmer sig i Naturstyrelsens del af den store mose, fordi den i forvejen er dårligt undersøgt. Området er svært fremkommeligt, vildt og vådt med krat, skov, åbne moseområder, gamle tørvegrave og hængesæk.

Jeg glæder mig meget til arrangementet, da Abkær Mose er et dejligt område, hvor kun få mennesker har været og fordi kendskab til dyrene og planterne i mosen er nødvendigt for at kunne lave god naturpleje, fortæller Skovfoged Martin Reimers.

Mødestedet er grusvejen ind til Langdyssevej 11, 6500 Vojens. Der parkeres i rabatten langs den asfalterede Langdyssevej. I mosen lever der hugorme, og der er vådt, så det er en god ide at tage gummistøvler på.

Yderligere oplysninger: Skovfoged Martin Reimers, tlf. 72 54 35 68, mail: mre@nst.dk.

Mødestedet og Naturstyrelsens areal kan ses her.

Hilsen bestyrelsen
Skrevet d. 31/7-2018

Morten S. Mlgaard 31/7-2018 NEJ Dagsommerfugle
Til Emil: I er fantastisk skrappe til jeres dagsommerfuglearbejde. God arbejdslyst med det hele inkl. afrapporteringen, og stor ros herfra.

Tilbagegangen er uhyggelig. "Klassiske" faktorer som landbrugets kvælstofudledning, luftforurening, biotopsødelæggelse osv. er jo alment kendte. Men for mig at se skyldes de senere års tilbagegang lige så meget klimaændringerne.
Skrevet d. 31/7-2018

Jan Trepax 31/7-2018 SZ Dagsommerfugle
Mht. megera kan jeg oplyse at den i starten af halvfjerdserne fløj mange steder langs skovveje , i grusgrave og vejkanter når man efter skoletid cyklede ud med nettet. Der var bl.a. Haraldsted grusgrav, Vigersted grusgrav og Kværkeby grusgrav, samt langs vejene i Ortved skov( i nærheden af kødfoderfabrikken, Føj!). Jeg ved ikke hvordan stederne ser ud idag, men jeg tror den altid har holdt en del populationer i området
Skrevet d. 31/7-2018

Emil Bjerregrd 30/7-2018 Dagsommerfugle
Hvor meget går vores dagsommerfugle egentlig tilbage?

Der er gennem årene blevet efterspurgt data på hvor slemt det egentlig står til, og jeg vil i dette indlæg fokusere på tingenes tilstand for følgende 7 arter, inden for området Sjælland, Lolland, Falster og Møn:

Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe)

Bølleblåfugl (Agriades optilete)

Isblåfugl (Polyommatus amandus)

Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene)

Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne)

Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino)

Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris).

Tilsammen har de 7 udvalgte arter i dag i 2018 ca. 64 helpopulationer på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Da atlasprojektet begyndte for lidt over 4 år siden, havde disse arter ca. 93 helpopulationer i dette område, og derved giver dette en tilbagegang på 32 %. På bare 5 år er altså ca. 1/3 af bestandene for disse arter forsvundet!

Mange ville mene man i sådan en statistik burde tage højde for bestandsudviklinger for de enkelte populationer for år til år. Dog ville det for det første være et større arbejde, og desuden kan det være særdeles misvisende.

Mange individer på en lokalitet et givent år, kan skyldes hyppighedsår grundet fremragende vejrforhold i klækningsperioden (som f.eks. i år), hvorefter en population næste år kan være neutraliseret til populationsloftet en given lokalitet kan rumme. For nogle arter klækker hele populationen inden for kort tid, mens for andre arter vil man oftest se forskudt klækningstid. Bl.a. derfor har jeg ikke valgt at tage højde for dette.

Desuden betyder en arts antal på en lokalitet ikke nødvendigvis sige noget om artens forgodtbefindende. Arterne lever forskelligt - visse arter trives i små individfattige populationer, mens andre arter bygger store populationer op. I 1992 fløj Bølleblåfugl i Skidendam ved Teglstrup Hegn i 1000-vis, hvor man for hvert skridt kunne jokke adskillige eksemplarer op. 2 år senere var arten uddød uden lokaliteten havde ændret sig. På selvsamme lokalitet forsvandt Moseperlemorsommerfugl tilsyneladende for to år siden, uden nogen synlig forklaring.

Kigger vi lidt længere tilbage end ved atlasprojektets begyndelse i 2014, ser det endnu voldsommere ud. De nævnte arter havde mere end 150 helpopulationer i år 2000 på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, og således er mindst 60 % af arternes bestande forsvundet siden da. I virkeligheden drejer det sig nok om 70-75 %.

Siden 1990 har de 7 arter mistet mindst 80 % af deres populationer på Sjælland, Lolland, Falster og Møn. I virkeligheden drejer det sig nok om 85-90-95 %.

Dette er blot overordnede linjer for kun 7 arter, men Magnus og jeg arbejder pt. på en afrapportering i samarbejde med EFU (Entomologisk Fagudvalg), Lepidopterologisk Forening og Schjøtz-Christensens Mindefond, der gerne skulle være færdig til september, hvor detaljegraden er væsentligt højere end i dette indlæg. Rapporten indeholder beskrivelser af alle dagsommerfuglelokaliteter på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, og vil forhåbentlig give et bedre indblik i arternes skrækkelige masseuddøen.
Skrevet d. 30/7-2018

Tine Pedersen 29/7-2018 Natsommerfugle
1 stk duehale set i Funder Kirkeby ved Silkeborg her i morges kl. 8.15.
Skrevet d. 29/7-2018

Erik Carstensen 28/7-2018 Dagsommerfugle
En Duehale (Macroglossum stellatarum) var i vores Agapanthus blomst. Den 28. juli 2018 på Eskemosegyden 66, 5600 Faaborg. https://www.facebook.com/erik.carstensen.5/videos/2223148561046060/
Skrevet d. 28/7-2018

Jrgen Krogh 28/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej Jørgen Verner, ang. Vejrandøje,

Jeg ved ikke hvor meget den har bredt sig på Sydsjælland, men kan dog berette at jeg i år har set den i Jyllinge og Roskilde, og for et par år siden også i Hedeland, mellem Roskilde og Greve/Karlslunde. Jeg er overbevist om at den må findes en hel del steder længere sydpå på Sjælland.
Skrevet d. 28/7-2018

Jrgen Verner Hansen 27/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Vejrandøje, L. megera, på Køge Ås. Jeg har interesseret mig for sommerfugle i snart 60 år, men har aldrig før set megera på Køge Ås, hvor jeg ellers har haft min base i de fleste af årene.

Jeg ved, det er barnemad for alle jer i Nordsjælland, men for mig er det årets fund sammen med den sørgekåbe, jeg så i foråret på Åsen.

Jeg kan se, at Martin Bjerg så en megera sidste år ved Fakse Ladeplads, og Flemming Johansen en i går i Ringsted. Den er måske ved at blive en sydsjællandsk art.
Skrevet d. 27/7-2018

Steen Bork Christensen 27/7-2018 NEJ Dagsommerfugle
Svalehale ved Saltum Strand, NEJ

I dag her ved Saltum Strand gik min kone i forvejen ned til stranden fra vores sommerhus, der ligger 700 m. fra havet. Da hun kom over den sidste store klit før stranden ca. kl. 15.30 var der læ for den friske østenvind. Pludselig kom en svalehale sejlende! Hun havde god tid til at iagttage den, da den fløj lidt rundt i klitgryden, hvor hun stod. Hun ringede begejstret til mig, mens hun stadig kunne se den store gule sommerfugl med "øjnene" på bagvingerne, som hun sagde. Da jeg ankom var dyret selvfølgelig fløjet videre (:
Skrevet d. 27/7-2018

Allan Born Clausen 27/7-2018 Dagsommerfugle
Hej Steffen - omkring hårede larver

Jeg havde en 2 klasse på rundtur på gården for nogle år siden og lidt naivt tog jeg en stor A. potatoria larve op for at vise den til ungerne. Inden længe havde en pige grebet kræet og hurtigt gik den på omgang mellem en lille flok piger før jeg kom på faren for eksem. Men for sent. alle tøserne småklynkede og pev af udslet i håndfladerne. Mine garvede næver lod åbenbart ikke hårene trænge igennem, så jeg fik ingen reaktion. Alt er relativt , men naturen er dog farlig blev vidt lærens triste konklusion !

Hilsen

Allan
Skrevet d. 27/7-2018

Jrgen Strabo 25/7-2018 NEZ Natsommerfugle
Horserød Hegn: 13 stk catocala promissa på en kort rute. I gennemsnit ca. én på hver snor.
Skrevet d. 26/7-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste