Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Erik Obelitz 13/6-2018 NWZ Natsommerfugle
Var ved at tabe både næse og mund, da jeg så en kolibri i haven, som sugede nektar fra Jasmin-busken. Ved nærmere eftersyn viste det sig, at der var tale om en Duehale ( Macroglossum Stellatarum ) Anede ikke, at vi kunne træffe dem herhjemme, men jeg er heller ikke "kender".
Skrevet d. 14/6-2018

Carsten Schou 13/6-2018 NEZ Natsommerfugle
Her til morgen besøgte en duehale (M. stellatarum)vores have i Søllerød.Den var tilsyneladende meget begejstret for sporebaldrianer.
Skrevet d. 13/6-2018

Mathias Blicher Bjerregrd 9/6-2018 NEZ Natsommerfugle
Her i nat 9/6 hele 44 stk. Tortrix viridana på køkkenet i Kgs. Lyngby. Der må have kunnet findes flere tusinde på hele DTU denne nat. Også bl.a. D. chrysitis/stenochrysis, C. bilineata, B. bicolorana, P. cerasana og A. xylosteana var til stede.
Skrevet d. 9/6-2018

Erik Steen Larsen 9/6-2018 EJ Natsommerfugle
Så er verbasci nået til distrikt EJ:

Larver fundet på Filtbladet kongelys i Gludsted ved Ikast: https://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=1&MessageID=1878479&ForumID=11
Skrevet d. 9/6-2018

Lise Tangaa 29/5-2018 Natsommerfugle
Blodplet. Tyria jacobaeae set i haven i Sig, 6800 Varde. Eet eksemplar.
Skrevet d. 29/5-2018

Bjarne Skule 14/5-2018 Natsommerfugle
Bedre sent end slet ikke:

Det er i disse dage, den 15. europæiske natsommerfugletælling sker:15. EUROPEAN MOTH NIGTS (EMN)10.-14.5.2018Ethvert natdyr, der måtte blive set, bedes tastet ind i Bugbase, så vi igen i 2018 kan sætte danske lepidopterologer øverst på listen i europæiske sammenhæng.Vi ønsker flest arter, flest lokaliteter og flest "recordere" - har du været i udlandet, er iagttagelser fra ethvert sted i Europa velkomment. Kontakt gerne mig for nærmere oplysninger (mob 2232 1678).På forhånd tak


Skrevet d. 14/5-2018

Emil Bjerregrd 5/3-2018 LFM Natsommerfugle
Hej alle,Er der nogen derude der har nogle gode billeder af Chloantha hyperici, gerne fra Danmark? Billedet/billederne skal bruges til den kommende EFU-rapport over diverse insektarter der er omfattet af de frivillige indsamlingsbegrænsninger. I er mere end velkomne til at sende billeder på min e-mail, xanthomelas@live.dkMvh.
Emil
Skrevet d. 5/3-2018

admin 2/10-2017 Natsommerfugle
Hej alle,

Jeg er biologistuderende fra Aarhus Universitet og jeg skriver her for at bede om hjælp til indsamling af voksne individer af Operophtera brumata i efteråret fra en række lokaliteter i hele Danmark.

Dyrene skal bruges i et forskningsprojekt, som jeg og min vejleder Toke Thomas Høye er en del af. DNA fra prøverne skal kortlægge slægtskabet mellem europæiske bestande og immigrationshistorien for de amerikanske bestande. Der er allerede analyseret individer fra nogle af vore nabolande, og det giver et billede af, at Danmark er et knudepunkt. Derfor kunne det været meget interessant at se på genetikken i danske bestande.

Så jeg vil høre om i vil hjælpe mig med at sende et forespørgsel ud til medlemmerne i Aarhus Entomologklub og Lepidopterologisk Forening, om der måske er nogen, der kunne være interesserede i at hjælpe.

Fra hver lokalitetet er der brug for ca. 10 vokse individer af Operophtera brumata. De skal i en beholder med lokalitet og dato på og helst aflives direkte i fryseren. Så kan jeg kan hente dem, når sæsonen er slut.

Hvis der er nogen, der kunne være interesserede i at hjælpe med indsamlingen, så vil jeg gerne have en mail fra jer til sofie-ak@hotmail.com så vi kan koordinere stederne. Jeg samler selv ind i Aarhus. Hvis det kan lade sig gøre, kunne det være fint med dyr fra yderligere 6-7 lokaliteter fordelt på Nord-, Vest-, og Sønderjylland, Fyn, Sjælland, Lolland Falster og gerne Bornholm.

Mvh. Sofie Kjeldgaard
Skrevet d. 2/10-2017

Magnus Vest Hebsgaard 0/0-0000 NEZ Natsommerfugle
20 larver af Hyphoraia aulica fundet langs stierne på det centrale Melby Overdrev i går. Ikke det højeste antal jeg har fundet derude, men i betragtning af at jeg siden 2014 blot har fundet 1 død larve på 10 eftersøgninger er det nu helt godt. Kiggede også en del efter dumi i det fine vejr, men såfremt den overhovedet stadig er der, er det nok lidt tidligt på flyvetiden. Den får et skud i oktober, hvor jeg håber at få foretaget de første seriøse eftersøgninger fra min side siden 2012, hvor jeg d. 12/10 i 16 grader sol så mindst 1 han i vild flugt over lyngen.
Skrevet d. 1/10-2017

Magnus Vest Hebsgaard 25/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Tog et smut forbi Lyngby Åmose lige inden solnedgang efter Acronicta menyanthidis. Den første larve dukkede op allerede med det samme, og over den følgende time blev det i alt til 15. Larverne sad frit fremme på 40-80 cm høje birke i den helt østlige åbne sphagnummoseflade, hvor de med deres kulsorte grundfarve i kontrast til birkebladenes grønne farve, var lette at se. Primært store larver, men alt fra helt små til forpupningsklare.Hen mod skumring tog jeg videre til skoven ved Rådvad, blot for at finde de ellers glemte "nyudskiftede" gadelamper langs skovstien med nu moderne ikke-kviksølvpærer. Ingen diluta på den ene times gennemgang stien alligevel fik.
Skrevet d. 25/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 10/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Måtte lige prøve på Melby Overdrev igen, nu hvor Martin fandt argentea derude i går. Det blev til 3 larver, fundet sammen med Martin der var derude igen i dag.
Skrevet d. 10/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 3/9-2017 NEZ Natsommerfugle
På en tur i Lyngby Åmose i går aftes med Kasper Nyberg lykkedes det at få en enkelt P. nexa på lys. En omfattende gennemgang med pandelampe af Markbynke ved Amager Huse senere på natten efter C. argentea var desværre forgæves.
Skrevet d. 4/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 1/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Tog i det fine vejr i dag forbi Amager Huse i udkanten af Hundested i et forsøg på at finde larver af Cuculia argentea. Desværre forgæves, trods to timers intens eftersøgning på Markbynke. Stedet der allerede i 2014 var markeret af til senere byggegrund er nu en stor lagerbygning for XL Byg. De forkrøblede planter langs industrivejen er der dog endnu, men om de er "gode nok" er jo så spørgsmålet.---Tak for tanken Jørgen. Vi har været ude - en rapport for sommeren er på vej :)
Skrevet d. 1/9-2017

Jrgen Verner Hansen 24/7-2017 SZ Natsommerfugle
På Odden, Strøby Egede i dag 4 filipendulae, 10 minos, heraf to gule eller i hvert fald orange, men kun en femplettet mod 6-7 stykker forleden dag. Håber ikke, nogen har været ude med giftglasset. Så skal de få med mig at bestille. Desuden phlaeas, icarus, lineola, et par gammaugler og syv urticae, de seks helt friske, den syvende en ældgammel overlever. Altid rart at møde sådan en. To levanaer og en atalanta i Solgårdsparken, Strøby Egede, og i Billesborg Indelukke tre quercus, der legede i et egetræ og angreb højtflyvende kålfugle.


Skrevet d. 24/7-2017

Jrgen Verner Hansen 19/7-2017 SZ Natsommerfugle
Der er tre arter køllesværmere ude at sværme på Odden, Strøby Egede. De to er jeg sikre på, filipendulae og minos, men der er også femplettede, deraf et par gule. Er det viciae eller lidt slidte lonicerae? Jeg er desværre ikke ekspert i køllesværmere, så hvis nogen skulle komme forbi ... De er ud mod stranden langs det lille ståltrådshegn ned mod det sydøstlige hjørne af engen.


Skrevet d. 20/7-2017

Hanne Madsen 16/7-2017 NEJ Natsommerfugle
Blotplet larver (tyria jacobaeae) set ved Bigum, Tjele Langsø
Skrevet d. 17/7-2017

Erik Steen Larsen 7/7-2017 EJ Natsommerfugle
Så er Eupithecia pulchellata nået til Gram v/ Skanderborg.

Mathias Holm har fotograferet et eksemplar på F&N https://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1742750&ForumID=11

Nordligste danske observation - og et nøk videre fra Amstrup.
Skrevet d. 10/7-2017

jeppe bouert 31/5-2017 NEJ Natsommerfugle
jeg er ikke sommerfuglekender, men set en duehale, m. stellatarum, i min have i Frederikshavn,hvor den som en kolibri fløj rundt ved mine aliumløg og sugede med sin lange snabel
Skrevet d. 10/6-2017

Roland Jacobsen 8/6-2017 NEZ Natsommerfugle
Masseoptræden af quercus og fascelina på Melby overdrev. På flere områder er pil og birk ædt væk og mange larver ligger døde rundt omkring
Skrevet d. 8/6-2017

Flemming Vilhelmsen 0/0-0000 NEJ Natsommerfugle
En mindre ferietur til Nordjylland, hvor sommerfuglene ikke var det egentlige mål, gav alligevel en observation. Ved et besøg i skulpturparken i Hune sås i fint solskins vejr en M stellatarum og en H fuciformis om blomstrende dag-pragtstjerner.
Skrevet d. 3/6-2017

Mathias Blicher Bjerregrd 18/5-2017 NEZ Natsommerfugle
18/5: 1 stk. Xanthorhoe fluctuata på bopælen ved DTU (Kgs. Lyngby). Min første i år. Hurra!Jeg forventer snarlig ankomst af P. lupulina.
Skrevet d. 18/5-2017

Magnus Vest Hebsgaard 16/4-2017 NEZ Natsommerfugle
I forgårs 16/4: Var lige en tur rundt i lokalområdet Frederiksværk efter sesiide-larver, noget jeg har brugt de fleste dage på her i påskeferien. Fandt til at starte med ikke andet end flyvehuller og larvegange efter myopaeformis i Arresødal Park, scoliaeformis ved Dunkehuse, Auderød Skov og Sonnerup Skov, samt spheciformis sidstnævnte sted, men ved turens slutpunkt i Nørremose (Kregme) sås flyvehuller nederst i stammen på Gråpil, hvilket næsten ikke kunne være andet end bembeciformis. Hurtigt blev en stor andenårslarve fundet, og i det afsavede stykke pilestamme, jeg havde bragt med hjem, viste sig yderligere 2 andenårslarver senerehen. Arten er mig bekendt ikke tidligere truffet i den vestlige halvdel af Nordsjælland, men er givetvis en del mere almindelig end førhen antaget. Den er sandsynligvis blot meget overset og eftersom den er den ene af blot to danske glassværmere, der ikke er udviklet feromoner for, er den ikke ligefrem let at konstatere nye steder.
Skrevet d. 17/4-2017

Per Stadel 2/4-2017 NEZ Natsommerfugle
En herlig dag på Melby Overdrev, hvor ca. 70 personer, heraf flere fra vores forening, deltog i fjernelsen af bl.a. fyr, gran og birk. Bl.a. blev hovedyngleområdet for gråbåndet bredpande, Erynnis tages ryddet for opvækst af fyr.

Efter en god frokost kunne vi vende hjem med ømme muskler, men god samvittighed over, at have gjort en konkret indsats for vores natur, i stedet for bare at sidde bag en computer og anklage andre for passivitet.

På en efterfølgende tur over heden fandtes bl.a. adskillige larver af L. quercus egespinder, og lokalt talrige smålarver af Coscinia striata, samt flere kolonier af <M. cinxia okkergul pletvinge, og nyklækkede larver af ringspinderen M. castrensis
Skrevet d. 2/4-2017

Birgit Nielsen 29/3-2017 NEZ Natsommerfugle
Hej alle. Dette er bare en lille pralemail, jeg har netop optalt mine natdyrfund for 2016, det blev til 296 forskellige arter. Meget godt for et enkelt sted: nær mosekanten på vores husmandssted syd for Frederikssund. Optællingen er foregået løbende via et dataprogram, som min søde mand har konstrueret til mig. Jeg fortsætter i år, det er altfor morsomt til, at jeg lader være :-) Hilsen

Birgit Nielsen
Skrevet d. 29/3-2017

Svend Kaaber 28/2-2017 SJ Natsommerfugle
Aarhus V,28.februar 2017

Trods den milde vinter er der øjensynlig ingen aktive lepidopterologer, der har lyst til at fortælle om, hvad der rører sig i naturen for tiden. Som fysisk handicappet er jeg henvist til at gennemgå samlingen for at finde oversete arter.Det har i den grad givet bonus blandt dværgmålerne, hvor jeg har fundet 3 Eupithecia selinata i mine E.trisignaria-rækker. De to er fra Fyn ved Nørresø, klækket i 1981 fra Angelica silv. Den tredje er fra SJ. Kollund sk.4.VI.1984. Begge fund må være nye distrikts-fund. Desuden har jeg i Eupithecia cauchiata-rækken fundet 1 eksemplar fra JNØ:Sæby ege fra 1966.Det må være det første danske fund inden arten blev opdaget i Hulsig egekrat. Desuden har jeg arten fra Læsø Skoven fra 1972.Det er vel bedre sent end aldrig at få nævnt sådanne fund.

Det burde vel tilføjes, at Phigalia pilosaria har siddet på væggen her i Aarhus flere aftener. God jagt ønskes alle tavse samlere fra Svend Kaaber
Skrevet d. 28/2-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste